pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:132/177)

Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 199

Sposób przygotowania: Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko przestudzić i przetrzeć na sicie lub zmiksować. Przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć ogień. Paprykę, cebulę, czosnek oczyścić i drobno pokroić. Ananasa wyjąć z puszki i również pokroić (zachować zalewę). Wszystkie składniki

Nie tylko w kuchni
Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad 255

pomidorów na 100g produktu, a słodycz pochodzi z brązowego cukru i dzięki temu cudownie podbija smak tej sałatki. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4 porcje) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek, pokrojone w kostkę 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 150 g), odcedzonego z zalewy

karmelowy
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal #2 156

Porcja) Makaron penne (pełnoziarnisty) – 180 g (2.57 x Szklanka) Czas przygotowania: 30 minut   1. Cebulę podduś na patelni ze zmielonym mięsem. 2. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos się lekko zredukuje i dopraw ziołami do smaku. 3. Zjedz z ugotowanym makaronem. PODWIECZOREK K:295.1 / B:10.4 / T:6.8 / W:41.8 / Błonnik:13.1   KANAPKI Z PASTĄ FASOLOWĄ Koper ogrodowy(...)Łyżka) Cytryna – 40 g (0.5 x Sztuka) Oliwa z oliwek – 5 g (0,5 x Łyżka) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 120 g (6 x Łyżka) Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka) Czas przygotowania: 15 minut   1. Zmiksuj fasolę z sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. 2. Posiekaj koperek

Powiedz dietom nie
Muffinki pizza 166

zalewy). 'muffinki pizza' Składniki (na 12 muffinek): - 2-2,5 szklanki mąki - 100 ml ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie instant) - 1 jajko - 50g masła (rozpuszczonego) - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 100-150g sera żółtego w kawałku - dodatki: wędlina, salami, cebulka prażona, cebula zwykła (wcześniej podsmażona), pieczarki (wcześniej podsmażone), oliwki, suszone pomidory

CookYourself
Wege gulasz z grzybów boczniaków z warzywami. 194

pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie

vegetanie
Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki 434

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab z żurawiną gotowany 226

pomidorem i ogórkiem. Schab gotowany w 10 minut przygotowuję często, gdyż domowej roboty gotowany schab to idealna domowa wędlina na kanapki. Gotowanie tym sposobem trwa kilkanaście godzin, gdyż schab gotuje się 2 razy po 5 minut, ale odstęp pomiędzy pierwszym gotowaniem, a drugim musi wynieść minimum 6 godzin. Ugotowany tym sposobem Schab studzi się kolejne 6 godzin w zalewie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos słodko-kwaśny na zimę 127

Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy

Bajeczna Kuchnia
RUKOLOWY ZAWRÓT GŁOWY 180

Dawno mnie tu nie było, ale teraz nadrabiam zaległości kulinarne. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę. :) ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Opakowanie rukoli Pomidory koktajlowe ok. 10 szt.  Mozzarella Czarne oliwki ok. 15 szt. Kukurydza konserwowa Jogurt naturalny Przyprawy (curry, zioła prowansalskie, sól, ostra papryka, czosnek granulowany)     Rukolę wsypujemy do dużej miski (większe listki rwiemy na mniejsze kawałki). Pomidorki kroimy na ćwiartki(...)oliwki w plasterki, a mozzalellę w drobną kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do miski. Następnie dodajemy 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy.      Wszystko dokładnie mieszamy. Już prawie gotowe. :)     Trzeba zrobić jeszcze dip ziołowy, bardzo prosto. Ja do jogurtu naturalnego dodałam różne zioła, które lobię i sól do smaku. Każdy może dodać dowolne przyprawy według upodobań

Zdrowo i kolorowo
Sałatka z sześciu jarzyn do słoja 196

zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :) Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów

Smakowy Raj
Ciepło - zimno. Lato - chłodnik. Arbuzowo-pomidorowy. 168

mapy, za to z kompasem ze słów i nawigacją ukrytą głęboko w sercu. Drażnią Cię te skoki temperatur. Raz już gorąco, już prawie, prawie.... I znów fala chłodu zalewa euforię i zmienia ją w łzawe sople. I znów się cofasz, z nadzieją na ciepło. Niepewnym krokiem, jak w zwolnionym filmie, trochę jak surfer próbując uchwycić falę, kołyszesz się(...)gorąco. Lato. Chwile szczęścia przeplatane płaczem deszczu.  Ciepło, cieplej, gorąco.  To czego szukasz jest chłodne i rześkie. Ma smak dojrzałego w słońcu arbuza, któremu wtóruje słodycz lipcowych pomidorów i jędrny miąższ zielonych ogórków.  Słodko-słony. Miętowy. Orzeźwiający. Tak. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy jest tym czego szukałeś.  Spijasz go łapczywie marząc, by talerz był bez dna. Ta chwila

KUCHARNIA
Sałatka ogniskowa 203

imprezki Jest ona bardzo lekka i świetnie pasuję właśnie jako dodatek do kiełbaski lub mięsa z grilla. Sałatka składa się ona z sera feta, sałaty lodowej, pomidora i kukurydzy. Dodatkiem jest pikantny sos na bazie musztardy i miodu. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: sałata lodowa 1 opakowanie sera feta(...)koktajlowych puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki musztardy (dowolny rodzaj) 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na pół, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać pokruszoną fetę. Sos: Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. W zależności od rodzaju musztardy sos będzie lekko

KuchniaWeDwoje.pl
Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań 142

pomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania. Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy nią nieduże słoje około 300 – 500 ml. Gdy wszystkie słoje są już pełne, w poł litra wrzątku rozpuszczamy sól i cukier, dolewamy pół litra zimnej wody i gotową zalewą

Smakowy Raj
MUFFINY Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO 143

jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes garść zielonej ugotowanej fasolki szparagowej 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 łyżki pestek dyni 3 łyżeczki czerwonego pesto z suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka posiekanej pietruszki sól pieprz szczypta chilli Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.  Paprykę, fasolkę i obraną(...)kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy ok 30 minut w temp

Kuchnia w oparach
Domowa pizza gyros 176

cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej(...)oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić i dodać do cebuli. Szybko posmażyć. 5. Paprykę pokroić w dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso

A Ty Smakuj Mnie