Cos pysznego i szybkiego ze sloika,awaryjna salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy(...)papryki czerwonej 1 op. mozzarelli light w kulkach Dip: jogurt naturalny zioła świeże sól do smaku Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Ananasa obieramy i kroimy na małe kawałki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona
Kuchnia MagdaLenyŚwieże warzywa można kupić w marketach przez cały rok. Jednak żadne pomidory czy ogórki w grudniu nie będą smakowały tak, jak te prosto z grządki. Dlatego teraz zamykam w słoikach smaki lata:) I choć aromat świeżego ogórka jest nie do pomylenia, to kilka słoików kanapkowych ogóreczków obowiązkowo musiałam zrobić. Jak sama nazwa wskazuje - idealnie się nadają do kanapek i wszelakich(...)przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki). Składniki (na 7 słoików 400ml): 2 kg ogórków zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki curry 1 posiekany ząbek czosnku dodatkowo na każdy słoik
Obiad gotowyfasoli, kukurydzy, tuńczyka i dużej ilości zielonej pietruszki. Taka sałatka będzie idealna na drugie śniadanie. Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to przygotujcie sałatkę kuskus wraz z dodatkiem pomidora, ogórka i zielonej pietruszk i . Składniki na porcje dla 4-6 osób: 3/4 szklanki kaszy kuskus (około 140 g) 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu) 1/2 puszki(...)kilka minut. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. Fasolkę czerwoną przełożyć na durszlak i przelać wodą. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miękkiej kaszy kuskus dodać kukurydzę, fasolę, tuńczyka, cebulę i zieloną pietruszkę. Na sam koniec wlać oliwę z oliwek i całość przyprawić
UgotowaćBędąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia, po 1/3 zastanawiałam się czy nie włożyć ich całych do słoika. Końcowo uznałam, że pokrojone wyglądają lepiej i dzielnie dobrnęłam do końca z pomocą M. Składniki(...)wyparzamy słoiczki. Wsadzamy do nich pokrojone w krążki papryczki (na tym etapie możemy popracować nad ostrością naszych przetworów - im więcej pestek tym bardziej ostro!). Do garnka wsypujemy/wlewamy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Słoiki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno, następnie pasteryzujemy 5 min. Stawiamy do góry nogami, aż wystygną
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 2 awokado 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki czerwonej fasolki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 12 pomidorków cherry Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego
Qchnia po prostujest wystarczająco słone. Dusimy wszystko ok. 10 min. kontrolując poziom wody, żeby nie przypalić ryżu. Jeśli ryż zaczyna być już miękki, wtedy dodajemy całą puszkę czarnej fasoli wraz z zalewą, posiekaną kolendrę i dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Płyn musi odparować. Następnie wyłączamy ogień i przykrywamy pokrywką. Teraz czas na dodatek, który do tego(...)czasie rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy paprykę. Kiedy fasolka jest już krucha, dodajemy ją do papryki i razem chwilę przesmażamy, na koniec dodajemy czosnek, pomidory i posypujemy pieprzem. Wszytko razem jeszcze chwilę smażymy, zwracając uwagę, aby nie przypalić czosnku. Gotowe :) Podajemy z ryżem i, tak jak naszej wersji, z hinduskimi pappadums. Jeśli ich nie macie możecie podać np. grzanki
vegetanieogórek Ok. 200g gotowanego kurczaka Oliwa Bazylia, oregano Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Zielony ogórek obieramy i kroimy w słupki. Kurczaka również kroimy w paseczki. Groszek odsączamy z zalewy. Papier ryżowy namaczamy przez chwilkę w ciepłej wodzie. Następnie możemy końcówki zawinąć dookoła szczypiorku, ale nie musimy, jeśli go nie mamy. Na środek podłużnie układamy sałatę, zielony ogórek, paprykę(...)Spring rolls'y idealnie nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć dowolne składniki na jakie mamy ochotę np. pomidor, mozzarelle, ananas, czy orzechy
Kolizje Smakówsztućców ani talerza. Wystarczy kromki pełnoziarnistej bagietki posmarować masłem lub majonezem, obłożyć plasterkiem sera np. liliput, złożonym na pół cienkim plastrem schabu lub szynki, udekorowany natką pietruszki i ćwiartką pomidora koktajlowego. Aby kanapeczka się nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki(...)pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek idealnie nadaje się do zup, jako przystawka z domową aromatyczną oliwą czy jako przegryzka nocną porą :) Spróbujcie :) Wytrawna alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami, a chcą się jakoś rozpieścić w Dzień Dziecka(...)wrzucamy do wrzątku - gotujemy około 3-4 minut, po tym czasie odcedzamy, wrzucając je do miski z wodą z lodem. Kroimy na mniejsze kawałki.Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, krojąc w paski, a następnie na drobne kwadraciki. To samo robimy z papryczkami. Szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko
Słodkie Przyjemnościpachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy(...)być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.Składniki sosu:mały pęczek szczypiorku,3 duże ząbki czosnku,puszka pomidorów, 3-4 łyżki oliwy,sól do smaku.Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić
Codzienna kuchnia niecodziennaduża cebula, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody(...)połączyła się. Podajemy gościom gorący omlet prosto z patelni. Podobnie łatwo i szybko robi się placki po węgiersku . Makaron z tuńczykiem Składniki: ½ paczki makaronu, 1 puszka tuńczyka w zalewie lub wędzony łosoś, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki śmietanki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku, pieprz, sól, 3-4 łyżki tartego żółtego sera np. grana padano. Gotujemy makaron
Codogarapomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne warzywo do uprawy w bloku, na balkonie. Nasze pomidory hodujemy w dużych donicach i osiągnęły w zeszłym roku fenomenalną wysokość bo grubo ponad 2 metry (może nawet ze 2,5)! Jakby sąsiedzi z góry się postarali to z balkonu(...)obrodzą tak jak nam, to będziecie mogli je przetworzyć na właśnie takie pomidorki marynowane. Potrzebujemy: 500 g małych pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Pomidorki myjemy i nakłuwamy wykałaczką. Chroni to przed popękaniem w trakcie pasteryzacji. Obieramy czosnek. Pomidorki
Marder&Marder ManufacturePomysł na to danie podsunęła mi znajoma, która znalazła przepis na stronie moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła
IMPRESJA SMAKUoliwa lub olej sezamowy do polania zielona pietruszka lub mięta do przybrania słodka papryka Wykonanie: Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej z puszki dokładnie odsączyć ją zalewy i wypłukać w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie(...)odpowiednio więcej wody. Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami. Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha! ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!