Nie wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i
Kulinarna PokusaZazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się(...)wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj
Chilli Czosnek i Oliwamorską falą – bowiem płaski brzeg morza z portem kolumną Kolumba dają symboliczną moc rozprzestrzeniania się miasta i nieokiełznanej, jak morze, inwencji architektonicznej jego budowniczych. „Fala miasta ” zalewa więc okoliczne wzgórza i pozwala nam zachwycać się cudownymi widokami . Tibidabo, Montjuic najbardziej znane, ale równie piękne doznania będą nam towarzyszyć chociażby w okolicach Parc Guell. Zacznę od początku(...)kultury arabskiej, żydowskiej, francuskiej i włoskiej. Wędrując po targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę
Szybko Tanio SmacznieWczoraj pokazałem Wam błyskawiczny przepis na sałatkę z kurczakiem i selerem konserwowym , dziś będzie przepis na jeszcze szybszą sałatkę. Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w wąskie plastry i dalej w drobniutką kostkę. Papryki pozbawiamy nasion i kroimy drobno. Oliwki i mozarellę osączamy z zalewy, oliwki siekamy, mozarellę – jak wszystkie pozostałe składniki – kroimy w drobniutką kostkę. Grubiej kroimy szczypior. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebule. Zeszklone odkładamy do osobnego naczynia. Znowu(...)ostry sos. Wymieszajcie małe opakowanie greckiego jogurtu ze świeżo posiekaną garścią liści mięty, doprawcie solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. W wersji pikantnej – puszkę całych pomidorów, bez skórki, razem z sokiem wlejcie do rondelka, pogotujcie 15-20 minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Rozgniećcie je lub zblendujcie, dodajcie usiekaną garść bazylii, zmiażdżony ząbek czosnku, ostrą papryczkę chili
Karo in the KitchenSałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosu zwykłego majonezu (sic!), przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi(...)dokładnie jedną minutę, po czym wbijał je do miski. Podnosząc miskę i wprawiając ją w ruch kołowy emulgował sos, który oblepiał wszystkie listki. SKŁADNIKI 6-7 filecików anchois z zalewy 1 duży ząbek czosnku 2 żółtka jajek M 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 3 łyżki
Karo in the KitchenCzyli zabierz Makarony Polskie na piknik! :) Ja na piknik zawsze, wszędzie i z reguły bardzo chętnie! Posiłek "na łonie natury" jakoś tak zwykle bardziej mi smakuje
Grunt to przepis!Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie kurczaka bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!