Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie
Pyry na GazOd czasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka
Oka w rosole czyli KaFka gotujepeperonata . Nieskomplikowany i do zrobienia w 20 minut. Peperonata to wywodząca się z południowych Włoch przystawka z papryk duszonych z czosnkiem, cebulą i pomidorami. W mojej potrawie zrezygnowałam z pomidorów, za to dodałam natkę pietruszki, ocet winny i miód, które nadają jej głębi smaku. Do spaghetti peperonata możecie dorzucić też garść słonych kaparów czy oliwek - potrawa na pewno tylko(...)zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub pominąć mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z czerwonego wina 400 g pełnoziarnistego spaghetti opcjonalnie: garstka odsączonych z zalewy kaparów, garść pozbawionych pestek czarnych oliwek do podania: trochę świeżo startego parmezanu Przygotowanie spaghetti peperonata: Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią papryki oraz
Chilli Czosnek i Oliwapojedyncze piersi kurczaka 200 g dyni pomidory w puszcze czerwona pasta curry 1 czerwona papryka 8 pieczarek 3 cebule szalotki 400 ml mleka kokosowego w puszce 2 ząbki czosnku 200 g ryżu basmati 2 łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru sól pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy(...)cebulkę i pokrojony w plasterki czosnek obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry. Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem
KuchcikoweLoveSałatka z pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado Witajcie po przerwie. :) Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 1 puszka (400g) ciecierzycy 1/2 puszki
Pełny talerzjesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłeki nieodpartą chęć przyrządzenia(...)podpiekam w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach, aby owoce zmiękły i zrobiły się rumiane. Następnie miksuję je na pakę przy pomocy blendera. Ocet, miód, przyprawy zagotowuję. Zalewę studzę, a zimną - zalewam jabłkową pulpę. Dokładnie mieszam. Małe słoiczki wyparzam, uzupełniam "musztardą" z jabłek, dokładnie zakręcam. Pasteryzuję 10 min (od momentu zagotowania wody). Po tym czasie, wyjmuję z wody
W kuchni Karmel-itkiZiemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek i miksujemy na gładką masę. Sezam częściowo zostanie w całości i tak ma być. Kiedy mamy przygotowaną masę z cieciorki, kroimy ogórka w drobniutką kostkę(...)hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność pomidorów. Smacznego
vegetaniezupełnie obca:) Zapraszam! EMPANADILLAS Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIAMI / MORELAMI 2 łyżki oleju 1 drobno posiekana cebula 50 dag pokrojonej drobniutko piersi z kurczaka 10 dag brzoskwiń z zalewy, drobno posiekanych (można zastąpić suszonymi morelami, wcześniej namoczonymi) kumin (do smaku) sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć przez kilka minut(...)zarumieni. Dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów
KUCHARNIAbędą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat(...)rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy
Niedzielny kucharzbędą potrzebne 2 plastry) 4 plastry szynki prosciutto Cieciorka w puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat(...)rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się jak kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy
Niedzielny kucharzwszyscy razem będziemy się delektować smakiem bycia razem ....i osmiornicy w sałatce oczywiście. Celowo pominęłam pomidory czy też ogórek bo chodzi o umiarkowanie.I zieleń ogórka zastąpiła zielonym solirodkiem a pomidora papryką wzbogacając o owoce kaparów,które uwielbiam. Gadu sobie o grillowaniu a ja musze tymczasem do pracy :) SKŁADNIKI: 1 ośmiornica (mrożona lub świeża) 2-3 listki laurowe 1 cebula(...)ośmiornicą przed gotowaniem. na sałatkę: gdy ośmiornica się gotuje na wolnym ogniu zmieszać razem oliwę,sok z cytrynym,iód i sól z pieprzem do smaku na gładką emulsję. Powstałą zalewę umieścić w pojemniku i dodać (z wyjątkiem czosnku) oliwki,kapary,paprykę,cebulę,papryczki,pędy solirodka i cały kawałek sera.Przykryć pokrywką i zamiast mieszając przekręcić pojemnikiem kilka razy aby wszystko
Sztuka gotowania w/g SamiryKochani najlepsze śnia dania to te zja dane w gronie ro dzinnym. Właśnie dlatego najlepiej lubię weeken dowe leniwe śnia dania, które można wspólnie celebrować. Ciepłą
ChilliJemyletniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka 7 oliwek zielonych 1/2 papryki zielonej 1 garść rukoli 4 pomidorki koktajlowe oliwa z pomidorów suszonych czosnek z pomidorów suszonych zioła prowansalskie natka pietruszki pieprz Ciasto: Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam(...)Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut, temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie
wesoła kuchniaKolejny pomysł na sałatkę z kurczakiem. Połączenie selera naciowego, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i udek z kurczaka przyprawionych mieszanką gyros. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Składniki: ok
Ugotowaćwarzywami powoli wlewamy gorący bulion lub wodę (zupa bez prawdziwego bulionu trochę straci, ale nie aż tyle, żeby nie można było go pominąć), ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojonego pomidora, podsmażoną kiełbasę (może być także połowa tłuszczu, który się z niej wytopił, ale jeśli nie chcecie tłustej zupy to możecie to pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę(...)pobliżu sklepu z orientalną żywnością to zachęcamy do kupna puszkowanej okry, bo jest to składnik, który nadaje potrawie nie tylko dodatkowej gęstości, ale i charakterystycznego smaku. Okrę odsączamy z zalewy, przemywamy wodą i kroimy w grube plastry. Dodajemy do garnka z zupą i dusimy całość jeszcze przez 8 minut. 7. OSTATNIE SZLIFY (1 min) Gotowe gumbo próbujemy
Nerds Kitchen