pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:133/177)

Chicken tikka masala 373

cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć w Indiach im mniej przetworzony produkt dodany do dania tym lepiej)2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru (można zastąpić łyżką imbiru(...)małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie, tak jak imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem

W kuchni wieczorem
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA 215

solonych a'la matias Seko pół puszki zielonego groszku 1 czerwona cebulka szczypiorek z jednej cebulki dymki łyżka śmietany łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy(...)przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU W ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych

Z Majeczką w kuchni
Lasagne ze szpinakiem 211

średniej wielkości cebule 3-4 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 250 g sera ricotta 150-200g tartego sera Ementaler 140 g kukurydzy (najmniejsza puszka) opcjonalnie kilka suszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera(...)przyprawy radzę dodawać stopniowo i próbować czy dana ilość jest wystarczająca). Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy ser ricotta oraz starty na dużych oczkach tarki ementaler. Dodajemy również osączoną z zalewy kukurydzę. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Moc palnika zwiększamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy całość przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy, żeby

Smaki Na Talerzu
Wegańskie buregery / Vegan Burgers 161

łatwiej będzie to wszystko połączyć). Przyprawić pieprzem, mieloną kolendrą i kminkiem. Wszystko razem smażyć, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut, uważać, żeby nie przypalić marchewki! Fasolę odsączyć z zalewy, wypłukać i rozdrobnić widelcem. Do tak przygotowanej fasoli dodać drobno posiekaną kolendrę, łyżkę sosu sojowego i podsmażoną cebulę z marchewką. Doprawić ostrą papryką i pieprzem cayenne. Dodać płatki owsiane(...)uformować burgery, ułożyć na blaszce i włożyć do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie można je już smażyć na patelni i robić burgery! Ja do swoich użyłam sałaty, pomidora i czerwoną cebulę, ot nic wymyślnego

Delusional Trine
Śledzie w oleju i pomidorach 207

Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu

Proste Potrawy
Makaron z rybą 206

przepis z takim połączeniem smaków. Robiłam takie danie po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Oczywiście nie obyłoby się, gdybym go po swojemu nie zmieniła. Zamiast zwykłych pomidorów, dałam koktailowe, zamiast makaronu spaghetti świderki itd., itd. W każdym razie bardzo polecam. Mam nadzieję, że makaron z rybą zagości u Was na dłużej, jak u mnie. Składniki(...)czerwone cebule pół słoiczka czarnych oliwek 3 szczypty chilli 1 cytryna 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek posiekanych listków bazylii 2 puszki sardynek w zalewie pomidorowej (po 120 g) sól,. pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebule kroimy w drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Z cytryny ścieramy skórkę

Pobite gary Barbary
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 275

dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać pod wpływem obróbki termicznej. Często na bazarkach można kupić o połowę taniej małe lub popękane „pomidory na zupę” lub owoce z poprzedniego dnia. To doskonały sposób na oszczędność. Po drugie(...)przestają być szczelne po jakimś czasie. Najlepiej nakrętki wymieniaj po 2-3 krotnym użyciu ich w przetworach. Po siódme…Zalewa Jeśli nie wkładasz przypraw osobno do każdego słoika i potem zalewasz je zalewą, a wrzucasz do zalewy bezpośrednio, to gotuj taką zalewę 10 minut. To czas potrzebny na to, aby przyprawy oddały smak i aromat zalewie

Mieszam w Garnku
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 316

choć można też manitobę zamienić na 300g mąki pszennej lub żytniej chlebowej, typ 720-750-850, dla wzbogacenia smaku, koloru i konsystencji ciasta. SOS NA PIZZĘ WŁOSKI 1 puszka pomidorów lima lub San Marzano w passacie pomidorowej, w całości sól i cukier do smaku – od ½ do 1 łyżeczki 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu 1 łyżka granulowanego czosnku albo 4 ząbki(...)łyżki octu z czerwonego wina wymieszanego z octem balsamicznym MOJE DODATKI (NA 3 PIZZE) 1 opakowanie prosciutto 2 kule sera mozzarella 3 dojrzałe figi 5 papryk peperoni z zalewy świeża bazylia oliwa z przeciśniętym przez praskę wędzonym czosnkiem

Karo in the Kitchen
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 273

równe porcje. Podajemy z zimnym wytrawnym cydrem albo dobrze schłodzonym białym winem. Pssst! Jeśli robicie pan bagnat z czerstwego chleba , warto dołożyć do środka kilka plastrów dojrzałego pomidora! SKŁADNIKI 2 duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka francuska na zakwasie (moja miała 40/8cm) lub mały chleb na zakwasie 1 puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa(...)100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy   SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek

Karo in the Kitchen
Wegańskie kotlety mielone WEGELONE 202

Przepis na wegańskie kotlety na bazie płatków orkiszowych, cieciorki  oraz brokuła  . Można zarówno piec w piekarniku jak i smażyć na patelni więc jest to

Pora na pora i pomidora
Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano 119

tworzy przepyszny duet. Ten przepis śmiało może stanowić letni obiad, gotowy w niemal kwadrans. Pomysłów na zapiekane jajka jest sporo, ważne jest jedynie odpowiednie dobranie składników, można połączyć pomidory z jajkiem, mozzarellą i bazylią lub przygotować meksykańską wersję z czerwoną fasolą, ostrą kiełbasą i nachosami. Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka czarnuszki(...)garść startego sera grana padano 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dno małego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek. Na oliwie układamy opłukaną z zalewy i odsączoną soczewicę i pokrojny w kostkę, obrany czosnek. Oprószamy solą i pieprzem. Nie przesadźmy z solą, bo grana padano jest już słony. Na wierzchu wbijamy dwa jajka. Wkładamy

Moja smaczna kuchnia
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 207

sosie pomidorowym 2014-12-22 11:10:10 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g wieprzowych żeberek – najlepiej cienki „pasek” 500g przecieru pomidorowego 2/3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego otartego majeranku 1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)przecieru pomidorowego rozcieńczając go nieco wodą – mięso powinno być przykryte co najmniej w 3/4. Dodajemy majeranek, paprykę, pieprz cayenne oraz zmiażdżony w wyciskarce obrany czosnek, mieszamy je z miąższem pomidorów. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejszamy ogień. Żeberka dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, powoli przez 2 godziny. Co ok. 15-20 minut odwracamy mięso i mieszamy zawartość naczynia. Stopniowo

Kulinarna Pokusa
Pasta z tuńczyka do chleba 136

Pyszna pasta rybna na kanapki w kilku odsłoanach. W wersji wiosennej z nowalijkami, letniej z pomidorem, a zimowej z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Wykonanie tej pasty zajmuje tylko kilka minut, dłużej trwa delektowanie się jej smakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez(...)białego twarożku • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z twarożkiem i majonezem. • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. • Podawać jako pastę do chleba z rzodkiewką i szczypiorkiem

To co kocham
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 144

Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z cieciorką w roli głównej: Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą(...)zielonym ogórkiem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy z puszki 1 kabanos 1/3 zielonego ogórka 1 kula sera mozzarella 1/2 pęczka natki z pietruszki oliwa z oliwek Przygotowanie: Cieciorkę płuczemy z zalewy, osączamy i przekładamy do miski. Ogórka i mozzarellę kriomy w drobną kostkę i dodajemy do cieciorki. Natkę siekamy, kabanosa kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników. Całość skrapiamy

Moja smaczna kuchnia
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 193

samo, co własnoręcznie przygotowane jedzonko :)Kabaczek to inaczej cukinia. Ja od zawsze rozróżniam żółtego kabaczka i zieloną cukinię ;) Kabaczka można przygotowywać na wiele sposobów: panierowany, duszony, obsmażany, w zalewach i tak dalej. Ja - z racji sympatii do zapiekanych warzyw - przygotowałam go podobnie jak bakłażana, czyli zapiekłam go z mięsem i serem feta. Należy tylko zwrócić uwagę, aby kabaczek(...)ilości oleju. Na zeszkloną cebulę i czosnek włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku.Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę.Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut.Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany

Codzienna kuchnia niecodzienna