pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:125/177)

Paella z owocami morza i kurczakiem 208

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych ok. 250-300 g groszku zielonego łuskanego (może być mrożony) ok. 300 g krewetek średnich (31-40) obranych (mogą być z ogonkami) – świeże lub mrożone ok. 200 g krewetek całych większych (16-20) ok. 300g mięsa małży (obrane, mrożone lub świeże, ewentualnie w zalewie) ok. 300g małży w muszlach(...)zmienią kolor; zdjąć z patelni. Teraz na patelnię wrzucami mięso z małży (jeśli używacie małży w zalewie pomijamy ten krok, a na patelnię dodajemy jedynie kilka łyżek zalewy) i podsmażamy 2-3 minuty (uwaga, za długo gotowane małże twardnieją i robią się gumowate). Zdejmujemy małże z patelni. Teraz wrzucamy nasze małże w skorupkach i chwilę gotujemy

Pociąg Do Kuchni
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 219

nerwów, albo po prostu gdy jest sezon na piękne, soczyste pomidory, polecam Wam wyjątkową tartę. Klasycznej tarty tatin nigdy nie piekłam, z uwagi na brak odpowiedniej patelni, którą by można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki(...)przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg nieco większy od średnicy formy. Wyjąć tartę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto, zawijając jego brzegi do środka, pod pomidory. Piec w 220 st. C. przez 2-30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Słonko grzeje. Czyż to nie cudowne...?  Bardzo miła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 150

gouda ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta płatków chili Sól morska do smaku Oliwa do podsmażenia mięsa Sos pomidorowy ½  kg mięsistych czerwonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie(...)osączoną z zalewy fasolką oraz kukurydzą (po 2 łyżki zostawić do sosu)wsypać ugotowany wcześniej ryż i całość wymieszać, spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos pomidorowy: Czosnek obrać posiekać lub przecisnąć przez praskę, włożyć do rondelka z oliwą i chwilę przesmażyć, dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory , koncentrat i przyprawy, dusić

Wanilia i Kardamon
Makaron z tuńczykiem, cukinią, suszonym pomidorem i słonecznikiem 154

kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do reszty, dodajemy też przyprawy (paprykę, oregano, sól i pieprz) i ziarna słonecznika. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. 2. Listki bazylii myjemy i razem z tuńczykiem (odsączonym od zalewy) dodajemy już na samym końcu, delikatnie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Ogorki krojone 154

wylać wodę . Ponownie zalać  wrzątkiem , czekać 10 minut i wylać wodę .(pomidory, zalewamy 1 x ,  ponieważ są bardziej delikatne ). Przygotować marynatę: na litr wody - 1 łyżka soli i 2,5 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, oraz rozpuszczenia soli i cukru. Napełnić słoiki ogórkami ,zalać zalewą i natychmiast zamknąć słoik

w mojej kuchni
sardynki w sałatce 159

pół twardo. Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Sałatka z sardynkami 136

pół twardo. Do misy wkładamy porwane liście sałaty, pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Z oliwy, octu balsamicznego, cytryny oraz soli i pieprzu sporządzamy emulsję, wlewamy ja do misy z warzywami, całość zaś delikatnie mieszamy na koniec dodając kawałki odsączonych z zalewy sard ynek i jaja obrane i pokrojone w ćwiartki. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorkami 216

Dzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa fasolowo-pomidorowa 209

kroimy w poprzeczne półpaski o szerokości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 2 cm, możliwie równą kostkę. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki, paprykę i pomidory. Dodajemy również przecier pomidorowy i część soli, następnie mieszamy. Podgrzewamy dość intensywnie, aby bulion możliwie szybko się zagotował ponownie, następnie jednak przestawiamy garnek na mały ogień. Gotujemy dość powoli(...)całkowitym przykryciem, przez ok 10-15 minut – do momentu, gdy ziemniaki nie będą jeszcze całkiem miękkie, ale bliskie tego stanu (należy w każdym wypadku posmakować). Dodajemy fasolę razem z zalewą i podgrzewamy do lekkiego wrzenia jeszcze przez ok. 5 minut, aby smaki „przegryzły” się, a ziemniaki „doszły”. W międzyczasie dodajemy majeranek i pieprz, możemy też dosolić – pamiętamy przy

Kulinarna Pokusa
Chana Masala 152

Wegetariańskie curry z ciecierzycy i pomidorów jadłam jakiś czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu.  Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których(...)basmati Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Nasiona koledry i kuminu utłuc w moździerzu.  Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.  Dodać utarte nasiona kolendry i kumin, kurkumę, chilli i mieszankę garam masala. Przesmażyć całość przez dwie minuty, wlać pomidory. Dusić kilka minut, następnie wsypać

wyzwania kuchenne
Succotash z czerwonej fasoli 183

fasola. Rodzaj fasoli zależy od regionu. Później zostało one stunningowane za pomocą pomidorów.  Potrawa, ze względu na swój budżetowy charakter przeżyła prawdziwy renesans podczas wielkiego kryzysu. Składniki: - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - ketchup Wykonanie: Kukurydzę odsączamy i mieszamy w garnku z fasolą, którą wlewamy razem z zalewą. Dodajemy trochę ketchupu i podgrzewamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 149

zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś

Mieszam w Garnku
PLACKI PO MEKSYKAŃSKU 184

papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę.  Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą

Kuchnia MagdaLeny
Kiszone pomidorki koktajlowe. 184

oparzyć pomidorów - inaczej zejdzie z nich skórka.  Pomidorki myjemy i przebieramy. Każdy z nich powinien być jędrny i zdrowy, nie powinien mieć pęknięć itp. Usuwamy szypułki. Układamy je do słoików z przygotowanymi wcześniej przyprawami. Zalewamy zalewą i zakręcamy szczelnie. Słoje zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 tygodnie, lub do momentu, aż zalewa przestanie się burzyć. Po pierwszym

Poezja Smaków - blog kulinarny
A'la paprykarz ze śledzi (szybki) 170

paprykarz. Składniki 3/4 szklanki ryżu 2 puszki śledzi w pomidorach 4 łyżki posiekanej natki pietruszki papryka słodka mielona sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Natkę pietruszki siekamy. Do dużej miski przekładamy śledzie wraz z zalewą ,rozgniatamy widelcem. Do śledzi dodajemy ryż i natkę ,mieszamy. Do smaku doprawiamy solą ziołową ,słodką papryką

R'n'G Kitchen