przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka... tak to już koniec przepisu:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUcebulę ,następnie dodajemy kiełbasę, mieloną paprykę i posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin i kolendrę Dusimy wszystko około 20 minut a następnie dodajemy dwa rodzaje fasoli (odsączone z zalewy). Jeśli zupa jest za rzadka to wyciągamy trochę fasoli z zupy, rozgniatamy dokładnie i dodajemy z powrotem do zupy
Snejkusiowe Przepisyupałem trzeba walczyć jego bronią :) Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 puszkę pomidorów 1 szklanka granulatu sojowego 1 słoik suszonych pomidorów 1 cebulę 1 papryczkę chilli 1 ząbek czosnku Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki czosnku(...)oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti. 2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. 3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w mniejsze plastry. 4. Blendujemy pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy
Bananowe Poletłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam!Część mięsna:2 filety z kurczakakulka mozarelli2 pomidory olej do smażenia sól, pieprzPuree: 500g ziemniakówpuszka kukurydzy2 ząbki czosnku1/4 szklanki mlekapół szklanki śmietanki 12%15g masłasól, pieprz, bazylia1. Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy(...)Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchnifilety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy
R'n'G Kitchentypu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami. Składniki: - 500 g matijasów - 2 małe słoiczki marynowanych kurek - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mały koncentrat pomidorowy - 2 cebule - 2 ząbki czosnku(...)oliwę i szklimy czosnek z cebulką. Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy
DominikaDolcipołączeniu w zupie smakiem zaskakują. Składniki: 2 cebule białe, 2 cebule czerwone, 4 duże pomidory, 2 nieduże bataty, 1 papryka czerwona, 1 łyżka miodu, 3-4 ząbki czosnku, oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi, 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g), ½ papryki chili (do smaku), 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 - 4 garście świeżego szpinaku, sól(...)ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej
Moniki Smakołykipozostawić na około 30 minut, aby puściły soki. Sok z cebuli i pomidorów stanowi bazę prawdziwej sałatki greckiej. Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki , pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć(...)prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty czy kapusty pekińskiej. Oliwki i oregano nie stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagarnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy przez 7-9 minut, aż zmiękną, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz oregano. Mieszamy i gotujemy około 2 min., a następnie dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą. Dolewamy wody tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu, kminku oraz papryki mielonej. Zmniejszamy ogień
Kuchnia MagdaLenykrótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką ok 5 min.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory bądź przecier pomidorowy.Papryki oczyścić,pokroić w kostkę,dorzucić do mięsa,dusić 10-15 min.Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie,dodać do garnka.Dusić jeszcze chwilkę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sosem tabasco (u mnie
Niespełnione zdolności kulinarneWczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam na dwa sposoby. Do jednej porcji włożyłam jeszcze pomidory w plasterkach, które nadały łopatce ciut kwasku. Druga porcja została z samymi śliwkami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCiecierzycę odsączyć i wrzucić do wysokiej miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini oraz sok z cytryny i suszone pomidory. Dokładnie zblendować na gładką masę. Jeśli okaże się, że pasta jest zbyt gęsta, można dolać jeszcze trochę oliwy, bądź zalewy z cieciorki. Na koniec doprawić kuminem (u mnie łyżeczka) i pieprzem do smaku. Porządnie wymieszać. Serwować z chlebkiem pita
Przepysznik - BLW i nie tylkosypki i kruchy. Paprykę kroję w kosteczkę i parzę wrzątkiem aby była jędrna ale straciła chrupkość.Kukurydzę odsączam z zalewy a salami kroję w 1cm paski. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią. Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce. Ps.: Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie
Mechanik w kuchnikarkówka 1.1/2 kg ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g pomidory suszone 15 plasterków sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki Dodatkowo: ziemniaki z wody koperek marynowane pikle w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać(...)jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś
Różowa kuchniakapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek. Na patelnie dolać olej(...)zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki