Prosta zapiekanka ziemniaczana 192żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 186jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed podaniem na talerzu układamy placek, w który wlewamy całkiem dużą ilość sosu, po czym "zamykamy go" i ewentualnie polewamy ostrym keczupem/śmietaną. Żółte pomidory.. moje ulubione
Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak kontrrewolucyjny 181butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody w 180 stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny
Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z sosem polońskim 199minuty. Dodajemy na patelnię. Wrzucamy również kostkę rosołową, posypujemy sporą ilością ziół i dusimy całość do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec, jeśli potrzeba, doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Ciepłym polewamy ugotowany makaron, ewentualnie posypując go startym żółtym serem. (ja go nie jadam ;) ) Nazwałam ten sos "polońskim" umyślnie. Przede wszystkim sos boloński w oryginale podaje się z makaronem tagliatelle
Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami 236oraz pozostałe morele i cząstki pomarańczy. Mięso zalewamy sokiem, w którym moczyły się morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny. W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm. Podajemy na liściach sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z marchewkami i morelami, jako danie główne. Szynka
Kuchenna Kontrrewolucya
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 330powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary. Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty
Kuchenna Kontrrewolucya
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 265naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której leżakowała. Pieczeń delikatna i miękka powinna być po upływie półtorej godziny. Najlepiej smakuje z borówką lub żurawiną na liściach sałaty. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka po mazursku 261dłużej. Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki. W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną
Kuchenna Kontrrewolucya
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 219pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną ilością sosu i posypujemy pokrojonymi pomidorami i... tadam! Mamy pesto bez pestek, za to z lekkim bałkańskim zacięciem
Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 203ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki zamykamy ścisło u góry i polewamy je również z wierzchu, równomiernie roztopionym masłem. Gotowe kleftiko przekładamy do naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je około 40 minut z góry i z dołu. Podajemy z sezonową
Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 221stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny
Kuchenna Kontrrewolucya
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 213natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski. Z ziół oraz oleju robimy marynatą, którą następnie polewamy mięso. Równomiernie rozprowadzamy marynatę z mięsem, by dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej
Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 224jednolita masa. Sos doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków. Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak na zdjęciu i polewamy sosem. Na koniec ścieramy na świeżo skórkę cytrynową, prosto na śledzie. Podajemy z chrupkim pieczywem lub solo w formie przystawki
Kuchenna Kontrrewolucya