polewa - 11092 przepisów (strona:400/740)

Domowa bombonierka / czekoladki z herbatą matcha 191

Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowa bombonierka / pralinki pomarańczowo- czekoladowe 204

Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowa bombonierka / mini bounty w gorzkiej czekoladzie 220

Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Kuskus z granatem i pomarańczowe pesto z rukoli 162

pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.  Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 235

smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego

DefinicjaSmaku
Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny 211

instrukcją na opakowaniu (do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ponieważ spowoduje ona, że nasz sos zamiast cudowanie obkleić makaron po prostu z niego spłynie). Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz opcjonalnie świeżą bazylią. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 220

potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy i kroimy na połowki, delikatnie mieszamy z resztą składników.  Na talerzu układamy sałatę, następnie wykładamy pozostałe skłaniki, całość polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z brokułem, czerwoną pomarańczą i sosem tahini 227

minuty i lekko siekamy. Ser bire kroimy w kawałki o boku ok 1 cm. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy brokuł, pomarańcze, kawałki sera, orzechy i polewamy sosem tahini. Na koniec posypujemy czarnuszką. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ognista soczewica z pieczonymi pomidorkami 240

pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego

DefinicjaSmaku
Płatki jaglane z musem rabarbarowo- truskawkowym i nerkowcami 207

płatki, ksylitol oraz wanilię i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Orzechy nerkowca podprażamy i siekamy. Płatki jaglane przekłądamy do miseczki, na wierzchu polewamy musem i posypujemy orzechami, chia oraz błonnikiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sernik na zimno - straciatella z truskawkami 360

oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i polewamy je alkoholem. Kiedy żelatyna lekko przestygnie łączymy ją z masą serową przy pomocy trzepaczki lub szpatułki i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała

DefinicjaSmaku
Chrupiące młode ziemniaczki 1141

pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.  Ziemniaki

DefinicjaSmaku
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą 140

sałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zawsze głodna!
American Pancakes 215

mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze. Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 379

składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli  3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki

Szefowa kuchni