Czekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakuCzekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakuCzekoladę do skorupki roztapiamy jak powyżej. Zamrożone czekoladki nadziewamy na wykałaczkę, patyczek do szaszłyka lub widelec i maczamy w czekoladzie. Trzymamy chwilę nad naczyniem z czekoladą aby nadmiar polewy skapnął. Układamy na papierze do pieczenia i wkłądamy do lodówki. Dalej postępujemy w ten sam sposób :) Smacznego
DefinicjaSmakupieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy. W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą. Smacznego
DefinicjaSmakusmażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego
DefinicjaSmakuinstrukcją na opakowaniu (do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ponieważ spowoduje ona, że nasz sos zamiast cudowanie obkleić makaron po prostu z niego spłynie). Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz opcjonalnie świeżą bazylią. Smacznego
DefinicjaSmakupotrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy i kroimy na połowki, delikatnie mieszamy z resztą składników. Na talerzu układamy sałatę, następnie wykładamy pozostałe skłaniki, całość polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką. Smacznego
DefinicjaSmakuminuty i lekko siekamy. Ser bire kroimy w kawałki o boku ok 1 cm. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy brokuł, pomarańcze, kawałki sera, orzechy i polewamy sosem tahini. Na koniec posypujemy czarnuszką. Smacznego
DefinicjaSmakupieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło. Smacznego
DefinicjaSmakupłatki, ksylitol oraz wanilię i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Orzechy nerkowca podprażamy i siekamy. Płatki jaglane przekłądamy do miseczki, na wierzchu polewamy musem i posypujemy orzechami, chia oraz błonnikiem. Smacznego
DefinicjaSmakuoraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i polewamy je alkoholem. Kiedy żelatyna lekko przestygnie łączymy ją z masą serową przy pomocy trzepaczki lub szpatułki i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała
DefinicjaSmakupieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Ziemniaki
DefinicjaSmakusałacie ukladamy pokrojony w kostkę miąższ arbuza, pokrojoną w kostkę fetę, połówki oliwek i pokrojoną w cienkie paski cebulę. Dodajemy listki mięty i ziarenka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy sałatkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zawsze głodna!mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze. Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyskładzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki suchego maku 100g masła 1/3 szklanki
Szefowa kuchni