polewa - 11092 przepisów (strona:399/740)

Sałata z czerwoną porzeczką oraz smażone młode ziemniaki 160

Podsmażone ziemniaki przekładamy na talerz. Na tą samą patelnie kładziemy opłukane owoce czerwonej porzeczki wsypujemy cukier podsmażamy około 3 minut. Sałatę układamy obok ziemniaków posypujemy solą, pieprzem świeżo mielonym, polewamy sałatę podsmażoną porzeczką. Podawajemy z dowolnie usmażonym mięsem lub sadzonym jajkiem. Smacznego

kgwjanczewo
Letnia sałatka 281

łyżeczka ziół prowansalskich - 2 łyżeczki miodu - sól - pieprz Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy i polewamy przygotowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 204

mango odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle

mojewypiekiinietylko
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 161

słodkości , który zawiera porady, m.in. jak przygotować dekoracje z czekolady czy karmel. Znajdziemy przepisy na bezy, krem cukierniczy, semifreddo, budyń, mus owocowy, sorbet, krem ganache, polewę czekoladową oraz marcepan. Przed każdym rozdziałem zostały pokazane potrzebne niezbędne przyrządy kuchenne wraz z ich opisem. Na końcu książki znajdziecie słowniczek, w którym zostały wyjaśnione

Marta Gotuje
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 223

imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C, z termoobiegiem. Gdy są miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowy miks owocowy z herbatką Teekanne i fit sałatka z kurczakiem w herbacianym dresingu 216

wystudzone plastry z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sałatą i rzodkiewką. W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Łączymy jogurt naturalny z naparem z herbaty oraz suszoną bazylią. Polewamy sałatkę. Smacznego

Słodkie okruszki
Mini omlety z truskawkami 211

rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron. Oczyszczone i umyte truskawkami blendujemy z jogurtem greckim i miodem. Następnie mus truskawkowy polewamy omlety. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sałatka jajeczna z grillowanym bakłażanem i kurczakiem 286

Lekko solimy. Na dużym talerzu wykładamy rukolę, pokrojone w ćwiartki jajka, grillowanego kurczaka i bakłażan. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączona kukurydzę oraz pokrojoną w plasterki czerwona cebulę. Polewamy całość sosem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

ChilliJemy
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 317

kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 100 g herbatników (użyłam Petitki) 90 g wafelków kokosowych bez polewy 2 łyżki ciemnego kakao 50 g masła SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z serem mozzarella 238

palcach na kawałki Dymkę siekamy Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidorki w ćwiartki Dodajemy odsączony zielony groszek Paprykę kroimy w półsłupki Przekładamy oliwki i sałatkę doprawiamy pieprzem oraz solą Całość polewamy oliwą z oliwek Niby nic, ale przepis może posłużyć jako inspiracja do podobnej sałatki :) Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Conchiglioni z bobem z parowaru 210

błędów :)   Suszone pomidory i plastry boczku kroimy na kawałki. Bazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku. Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii

Parowar Faceta
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 221

się w piekarniku. Rozłóż marchewki na blasze w jednej warstwie i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. W czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem. *** Podoba Ci się

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 223

minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność. Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby? 350

grusza). Nie wolno używać drzew iglastych (wyjątkiem jest jałowiec, ale on lepiej się sprawdzi przy wędlinach). Do rozpalenia najlepiej użyć drewna suchego, a podczas wędzenia używać świeżego (niektórzy polewają suche drewno wodą, jednak wtedy wytwarza się niepożądana para wodna, która gotuje zamiast wędzić). Pusta wędzarnia powinna się podgrzewać co najmniej 30-60 minut. Po tym czasie można zawiesić ryby

Poezja smaku
Muffiny poczwórnie czekoladowe 325

jeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna

DefinicjaSmaku