polewa - 11092 przepisów (strona:405/740)

Naleśniki z serkiem i truskawkami 260

Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Do środka naleśników daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi truskawkami. Smacznego

Smak mojego domu
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 196

kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącej oliwie. Polędwicę smażyć należy krótko, aby nie stwardniała. Sposób podania: Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem. Smacznego

Smak mojego domu
Tarta z botwinką 163

solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą jogurtową, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Tartę pieczemy około 40 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złocisto-brązowa

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 253

której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym.  Zosia podaje sałatkę na dużym, kwadratowym talerzu - pomarańcze i kurczak ułożone są w rzędach. Według przepisu Zosi sałatkę można podać z sosem vinaigrette. Pomarańcze pochodzą z Azji

My Chcemy Jeść
Lody truskawkowe z musem 429

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Zmiksować na mus truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej na 6-8 godzin do zamrażarki. Jeśli lody są długo w zamrażarce wyjmujemy je około 20 minut wcześniej by łatwiej było

Ala piecze i gotuje
Sałata lodowa z serkiem bałkańskim 206

kroimy w dużą kostkę Na dno salaterki wkładamy sałatę i mieszamy z warzywami. Na wierzch posypujemy kosatkami sera bałkańskiego. W oddzielnym naczyniu mieszamy  składniki sosu. Przed podaniem polewamy sałatę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pappardelle w stylu śródziemnomorskim 168

tyle ile lubimy). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem. Przed podaniem do makaronu dodajemy ser śródziemnomorski, doprawiamy chili, pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy truflowej i dodajemy świeże oregano. Rada: surowy boczek można zastąpić parzonym lub wędzonym, ale smak zostanie zmieniony. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka kalafiorowa z kokosowym kurczakiem. 289

odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidora kroimy w cząstki. W misce układamy kolejno - sałatę , cebulę , kalafior , mięso i pomidory. Sładniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie 218

pieprz Przygotowanie Udka z kurczaka myjemy i ściągamy z nich skórę. Następnie posypujemy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim udka. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i dokładnie spinamy go z obu stron. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min. Po tym czasie odcinamy

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 229

masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy ok. 45 minut (czas dla małych ziemniaczków, średnie muszą

Poezja smaku
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 193

podobnie jak w Wilgotnym cieście na kremowym serku z truskawkami )- bez zbędnego wyrabiania, ubijania czy miksowania- dosłownie w 5 minut! :) Bardzo wilgotne i miękkie, z dodatkiem słodkich truskawek i polewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka

Kraina Miodem Płynąca
Makaron ze szparagami 154

pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Zielona sałata z jajkiem 342

Mieszankę sałat opłukujemy, pomidory, paprykę myjemy, pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę oczyszczoną z nasion w kosteczkę, natomiast obrane jajka w ósemki.  Majonez mieszamy z chrzanem solą i pieprzem. Polewamy sałatę sosem delikatnie mieszamy. Przepyszną sałatkę przygotowała Czesia Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z wstążkami z cukinii 203

podaję, wybitnie tutaj pasuje.  Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii, posypujemy całość orzechami, następnie fetą. Kolejno doprawiamy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem

Garniec Magalie
Razowa tarta z boczniakami 203

podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia.  Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto

Garniec Magalie