polewa - 11092 przepisów (strona:405/740)

Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4046

ogniu do wypłynięcia (można delikatnie zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki), następnie jeszcze 2-3 minuty - uwaga na ogień, nie powinny wrzeć tylko lekko bulgotać. Wyciągać łyżką cedzakową na duży talerz, polewać smażoną cebulą. Można podawać ze śmietaną, surówką z kapusty lub polane sosem grzybowym

Kuchnia Prezydentowej
Kruche księżyce cappuccino 203

całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż  mnie a nawet Asi (:O) średnio to wychodziło! :D natomiast

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka wietnamska 194

ścieramy na specjalnej tarce (jak u mnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem.  idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby

Kuchnia Prezydentowej
Medaliony w sosie z białego wina z serem brie i żurawiną 200

brie, na ser po kilka kulek żurawiny, lekko je dociskając do sera, przykrywamy ser następnym medalionem. Mięso przełożone serem i żurawiną władamy do piekarnika na10-15 minut, wyjmujemy, gorące polewamy gorącym sosem (gdyby sos trochę zgęstniał, wlewamy do niego 2-3 łyżki wina). Podajemy z bagietką lub makaronem

Kuchnia Prezydentowej
Muffinki ajerkoniakowe z cytrynowym lukrem 210

Cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem cytrynowym, powinien być dość gęsty (będzie bardzo powoli spływał z łyżeczki),  razie potrzeby regulujemy konsystencję dodając po łyżce cukru lub soku. Polewać lukrem jeszcze ciepłe muffinki, pozostawić do zastygnięcia. Najsmaczniejsze były następnego dnia

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z prażonymi warzywami 168

razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę podsmażonego bakłażana i zostawiamy na ciepłym palniku ok. 2-3 minuty. 5 . Na talerze nakładamy makaron, posypujemy kostkami mozzarelli, polewamy sosem warzywno-pomidorowym, posypujemy prażonym bakłażanem, natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Tortellini 239

wodę w dużym garnku i wrzucamy tortellini. Czekamy aż wypłyną i gotujemy na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyciągamy na sito, odsączamy i skrapiamy oliwą. Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Babka pomarańczowa 200

pudru 5 łyżek soku z pomarańczy  5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki dokładnie wymieszać i łyżeczką polewać jeszcze ciepłą babkę.  Kroić po całkowitym wystygnięciu

Kuchnia Prezydentowej
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 201

Kiedy wystygł zupełnie, oddzieliłam lekko nożem brzeg ciasta,  zdjęłam delikatnie obręcz tortownicy, oblałam wierzch polewą z białej kuwertury i zostawiłam na całą noc w kuchni - nie radzę go kroić przed upływem 12-u godzin po upieczeniu - jest bardzo delikatny i puszysty, nawet kiedy stężeje. Przechowujemy w lodówce

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 157

łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite danie obiadowe. Przygotowanie jest proste, ale niebanalne - podpalanie alkoholu i polewanie płonącym smażące się mięso stanowiło dla mnie prawdziwą frajdę. ;)                   Bardzo się cieszę

Kuchnia Prezydentowej
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 177

Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy tej pogodzie zdecydowanie lepiej się nie polewać...! Robiąc te zdjęcia musiałam najpierw odgarnąć śnieg z balkonu i stolika, a kiedy skończyłam, pożałowałam, że nie założyłam rękawiczek, tak skostniały mi ręce! :) Pozostaje mieć nadzieję, że przyszłoroczne święta wielkanocne będą ciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo

Kuchnia Prezydentowej
Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 407

wyłożone boczkiem wgłębienia w muffinkowej formie; układamy równo z brzegiem, ziemniaki nie powinny wystawać poza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 193

kapusty. Z marchewki wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a truskawki kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Z octu balsamicznego i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing, polewamy sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Kluchy z soczewicą 178

klei do podsypujemy mąką), rozklepujemy sobie na dłoni placuszki, nakładamy farsz i formujemy kulki. Wrzucamy kluchy do osolonej gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Drugą cebulkę podsmażamy i polewamy nią kluchy

Aga w kuchni
Dietetyczna sałatka z selera 220

Słonecznik i płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do pozostałych składników. Grillowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Polewamy sałatkę , mieszamy. odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny Najlepsza  na drugi dzień. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy