polewa - 11092 przepisów (strona:395/740)

Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 190

rodzynki odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę. Natkę myjemy a listki siekamy. Do miski wkładamy wystudzona kaszę, odcedzone rodzynki, paprykę, natkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Ja od siebie dodałam tez troszkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem w sosie teriyaki 306

kostkę ( marynujemy ok 1 h). Następnie smażymy na patelni grillowej razem z sosem. Do miski wrzucamy rukolę, miętę, pomidorki i pokrojony serek, dodajemy ciepłego kurczaka i polewamy delikatnie sosem, który został po z grillowaniu. Proste i bardzo smaczne połączenie. Smacznego

Niezły Młynek
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 309

grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą

Bon Ton Italia
Panna cotta z melisą i truskawkami 155

foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Truskawki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe bounty z kaszy jaglanej. 115

koniec upływającego czasu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając do czekolady wody, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Wyjmujemy naszą masę z lodówki i przekładamy najlepiej na deskę do krojenia. Polewamy wierzch oraz brzegi czekoladą. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby stężała czekolada. Następnie w pozostałej czekoladzie maczamy dna naszych batoników. Do lodówki na kolejne 45 minut i gotowe. Jeśli

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Weekend u Mamy: Spaghetti ze szpinakiem i fetą 241

doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
Kurczak w żurawinowej galarecie 185

owoce rozgotują. Wtedy do masy żurawinowej dodałem żelatynę , wymieszałem. Częścią tężejącej galarety dość grubo wysmarowałem dno i boki formy , odstawiłem do zastygnięcia. Mięso piekłem godzinę w temperaturze 190 stopni , polewałem wytwarzającym się sosem , wyjąłem , ostudziłem. Zimne mięso włożyłem do formy z żurawinową galaretą. Na wierzch nałożyłem pozostałą galaretę , wstawiłem do lodówki , by całość całkowicie stężała

R'n'G Kitchen
Keks serowy 159

przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta. Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem

R'n'G Kitchen
Nogi kurczaka pieczone w pomarańczach 141

godziny ( najlepiej na całą noc). Pomarańczę pokroiłem w grube plastry. W formie żaroodpornej ułożyłem mięso i plastry pomarańczy, dodałem resztę marynaty. Zapiekałem 55 minut w temperaturze 200 stopni C. Polewałem mięso powstałym sosem co jakiś czas

R'n'G Kitchen
Pierniczki 136

Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

R'n'G Kitchen
Caprese 284

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidor i ser kroimy na plasterki. Układamy jeden obok drugiego (na zakładkę). W wysokim naczyniu miksujemy bazylię z oliwą ,doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy wcześniej przygotowane pomidory i ser. Podajemy ze świeżym pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Szekelygulyas 177

musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości. Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną

R'n'G Kitchen
Dorsz po aleksandryjsku 178

bidi-language:#0400;} Naczynie do zapiekania natłuszczamy oliwą ze smażenia ,na dno wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Gicz cielęca 158

koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 182

których będziemy podawać surówkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki ,dzielimy na 4 części i dokładamy do rukoli. Na wierzch posypujemy marynowany pieprz. Oliwę mieszamy z sosem i octem winnym. Polewamy nim surówkę ,tuż przed samym podaniem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen