po żydowsku - 528 przepisów (strona:19/36)

Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem 142

odżywczych. Nazwę eintopf wymyśliły praktyczne niemieckie gospodynie, ale właściwie każda kuchnia narodowa może się pochwalić obiadowymi daniami jednogarnkowymi, takimi jak choćby nasz polski bigos, węgierski gulasz, francuskie ratatouille czy żydowski czulent. Szybkie, proste i szalenie rozgrzewające curry też można zaliczyć do eintopf-ów. Moje jest w 100% wegetariańskie. Ciecierzyca jest skarbnicą białka i innych składników, które sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 167

kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety

Trzeci talerz
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 321

niezjedzonego kurczaka czy dowolnego pieczystego. Wystarczy wrzucić mięso do maszynki, przyprawić (np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, solą, pieprzem i tymiankiem) lub posiekać, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Przepis na pierogi Czas : około godziny (z czego zajmuje

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 290

wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego

Niedzielny kucharz
Rugelach – rogaliki z nadzieniem orzechowym 223

Rugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem. Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach przepisu

Mieszam w Garnku
MAK 135

strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może zawierać mak. Olej pozyskiwany z ziaren maku wykorzystywany jest przez Francuzów do celów kulinarnych jako substytut oliwy

Ciastka - domowe słodkości
Piernik żydowski 130

Przepis na piernik żydowski pochodzi z książki „Torty i ciasta domowe” Marii Wiśniewskiej, z lat trzydziestych XX wieku. Przepis bardzo prosty, ciasto nie wymagające leżakowania. W przepisie nie podano z jakiej mąki upiec ciasto, ja użyłam mąki żytniej razowej. Zamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę. 3 jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego

królestwo garów
LEKSYKON BAKALII 191

cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). Źródło: internet WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem 179

Podobna do sałatki żydowskiej, ale ja zawsze dodaję jeszcze posiekaną natkę z pietruszki. Weekendowa, świąteczna, na wyjątkowe okazje. Prosta, ale smaczna! Taka jest moja sałatka, która idealnie smakuje w zimowe poranki! Właśnie o tej porze roku mam ochotę na takie sałatki! Ziemniaki, jajka na twardo, cebula, dobrej jakości majonez i koniecznie posiekana natka z pietruszki, dużo, dużo natki, bo jest

Moja smaczna kuchnia
Czerwone curry i "Odzyskać utracone" 192

dawny trafiła bomba. Ukochany ojciec (Emil) nie żyje, a matka (Maria) wychowuje 6-letniego Januszka, synka z poważną wadą serca. W okolicy brak wielu znajomych, również pochodzenia żydowskiego. Zmienia się też sytuacja polityczna w Polsce. Żeby coś załatwić, trzeba uciekać się do łapówek, a żeby je mieć, trzeba kolaborować. Wszyscy wydają się nie tylko pogodzeni z losem, ale nawet zadowoleni

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami 235

zakończę, bo jeszcze będę testować wersje na słodko z makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno

Mieszam w Garnku
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 173

goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy PRL-u, ale zmyślnie poprzetykała je motywami kuchni dworskiej, chłopskiej, żydowskiej, cygańskiej, rosyjskiej, litewskiej i czeskiej, dając upust naszym wyobrażeniom o polskiej kuchni, odzwierciedlając nasze zawiłości historyczne oraz relacje z sąsiadami i mniejszościami etnicznymi. Przy tym wszystkim zachowała umiar, który bardziej

GRUBY WAŁEK
KONKURS Z MARKĄ PROSTE HISTORIE i wspaniałymi nagrodami! :) 166

wypowiada te słowa. Przemyślenia co przygotować, czym zaskoczyć swoich najbliższych, co zrobić, by te Święta były jeszcze smaczniejsze niż poprzednie... Różnego rodzaju ryby (smażone, po grecku, po węgiersku, po żydowsku, itd.), pierogi z grzybami, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kapusta z grochem, makiełki, sernik, makowce, zapach pomarańczy i mandarynek... To gości u nas na stole co roku. Przy stole

Trufelkowo
Bajgle 163

Według "cioci" Wikipedii bajg le , to żydowskie pieczywo wymyślone w XVII w., najprawdopodobniej w Krakowie. Obecnie wypieka się je na całym świecie; najpopularniejsze są chyba w Nowym Jorku. Kto pamięta film "Diabeł ubiera się u Prady" ( swoją drogą świetny, uwielbiam go ) ? Tam główna bohaterka zajadała się właśnie bajglami :) W każdym razie - bajgle, to mięciutkie, lekko słodkie pieczywo, z genialną, ciągnącą

Opowieści z piekarnika
Sałatka z ogórków na zimę 461

zimę i mam nadzieję, że również się skusicie i zrobicie dla niej miejsce w swojej spiżarni. Polecam również przepis na moje ulubione ogórki z kurkumą albo w zalewie po żydowsku czy też ostre meksykańskie . Ponieważ ja zawsze pasteryzuję tradycyjnie chętnie podzielę się kilkoma informacjami na temat pasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą

Pieguskowa Kuchnia