po żydowsku - 528 przepisów (strona:25/36)

Babka ala kugel 197

Lubię zapiekanki ziemniaczane jednak stosunkowo rzadko robię je z surowych ziemniaków. Dziś wyjątek. Kugel jest tradycyjnym przepisem kuchni żydowskiej jednak ja go lekko zmodyfikowałam bo nie miałam ochoty piec go całą noc. Tak samo użyłam do pieczenia zwykłe naczynie żaroodporne - a co tam ;P Składniki: - kilo ziemniaków - 3 plasterki wędliny (miał być

Lubczyk i Wanilia
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 131

potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta. I tu się na chwilę zatrzymajmy, by przyjrzeć się

GRUBY WAŁEK
Zapraszam na śniadanie: Shakshouka 177

pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie pomidory bądź pomidory z puszki - przynajmniej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Okrągłe chałki 167

Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie . Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach, które de facto są żydowskimi challah i ten właśnie pomysł podsunęłam autorom Wypiekarni, zaakceptowali go, dzięki czemu na wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka arbuzowa z melisą, Kazimierz Dolny n. Wisłą 180

drodze może zaglądnąć do Cafe Wąwóz (budynek z przełomu wieków XVII i XVIII) miejsce, o którym nie piszą w przewodnikach – ul. Krakowska z domami gwiazd i artystów cmentarz żydowski. Oprócz tego  warto przespacerować się wzdłuż Wisły. Można też odbyć rejs promem do Janowca.  Watermelon salad with lemon balm Very refreshing and thirst-quenching. And what more

Qlinarnie i Qlinarnie
90. Zupa Berdyczowska - karczmarza Jankiela 232

Podczas ostatniej wizyty w Krakowie, szukając sympatycznego i nietuzinkowego miejsca, w którym można by zjeść dobry obiad, trafiliśmy do żydowskiej restauracji ARIEL na Krakowskim Kaźmierzu. Wybór miejsca okazała się bardzo trafiony, a jeszcze bardziej celny okazał się wybór zupy berdyczowskiej. Zachwycona ową zupą postanowiłam przygotować ją w domu, wcześniej oczywiście posiłkując się niezawodnym internetem. Poniższy przepis w 100 % odzwierciedla niezapomniany

Jadło i czytadło
179. Gęsie pipki - czyli gęsina na imieniny Św. Marcina 126

Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść  w  żydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.  Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, połączony z wielką promocją gęsiny, postanowiłam, że i w moim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki

Jadło i czytadło
Sałatka żydowska NAJTAŃSZA 542

lodówce skromnie i tylko jajka oraz majonez w zasięgu wzroku, za to zapasik ziemniaków i cebuli całkiem pokaźny to zamiast iść do sklepu zróbcie sałatkę :). Nie pytajcie czemu jest żydowska bo to oczywiste :) ale to jest akurat sałatka z gatunku tych w których prostota zaskakuje. Zapamiętajcie ten skromny przepis bo nie jeden raz okaże się strzałem

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka śląska ze śledziem 270

Sałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki

Gosia gotuje
Ruloniki szynkowe z sałatką żydowską 410

danie należy do tych, które  estetycznie  wygląda , jest proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie smakuje. Sałatkę żydowską jak inne sałatki bardzo lubię i robię przynajmniej dwa razy w  m-cu. Dzisiaj proponuję zawijaną w szynkę. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 jaja 1 cebulka 1 łyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej

Gosia gotuje
Smak PRLu - sałatka po żydowsku 427

sałatką, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Smak PRLu zagościł ponownie w naszym domu. Może i Wam przypadnie do gustu ten kulinarny smak z przeszłości ? :)  Sałatka po żydowsku          SKŁADNIKI: 4 spore ziemniaki   4 jajka 4 ogórki kiszone   1 cebula biała   1 ząbek czosnku 4 -5 łyżek majonezu sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie na przekąskę 156

Moja propozycja na ostatnie dni karnawału to przekąska  ze śledzi. Publikowałam ciekawe przepisy . Zapraszam. Śledzie po Żydowsku SAŁATKA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIE W ZIOŁACH ŚLEDZIE W CEBULCE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Piernik litewski z bakaliami 170

Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej

UgotujmyTo.pl
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 162

względu na położenie obiektów należących do Mazowieckiej Michy doszło do połączenia wpływów mazowieckich z podlaskimi, a to oznacza, iż kulinarnie możemy mieć tu do czynienia z elementami pochodzenia żydowskiego, białoruskiego czy tatarskiego.  Czym jest szlak i co zapewnia? Podążając szlakiem Mazowieckiej Michy Szlacheckiej natrafimy na miejsca zapewniające nam cały wachlarz atrakcji począwszy od samego delektowania się pięknem i wystrojem

KUCHARNIA
Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami 193

Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził

Zdrowa Kuchnia Sowy