po żydowsku - 528 przepisów (strona:17/36)

Chlebek pita 171

Chyba każdy zna chlebek pita. Mięciutki chlebek zazwyczaj naładowany mięsem i sosem czosnkowym. Nie wiem dlaczego, w Polsce pokutuje to zestawienie. Tymczasem na Bliskim Wschodzie pita

ladykitchen
Surówka po żydowsku 407

Rewelacyjna surówka po żydowsku , czyli szybka i pyszna surówka z białej kapusty i warzyw. Mój przepis jest super zdrowy i niskokaloryczny. Nie dodajesz do niej ani majonezu, ani śmietany. Spróbuj a pokochasz! - tania, pyszna i niskokaloryczna surówka - bardzo uniwersalna i długo świeża - można ją szykować cały

AniaGotuje.pl
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 250

soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Pełny przepis tutaj. Kanapka z musem z wątróbki alla żydowski kawior Lepsze niż kawior. Jeśli lubicie wątróbkę, to koniecznie spróbujcie jej na kanapce z jajkiem na twardo. Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych

Ugotowane pozamiatane
falszywy kugel-zapiekanka 115

dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce

mojej kuchni
rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta 97

gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu . Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin.   Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru

mojej kuchni
Karkówka po żydowsku 278

znajomych. Mięso pyszne:) Składniki ● 1 kg karkówki ● 500 g pieczarek ● 3-4 cebule ● 5-6 konserwowych ogórków ● sól, pieprz ● majeranek ● 3 łyżki przecieru … Czytaj dalej Karkówka po żydowsku

gotuj ze mną
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 126

którzy z czerstwego chleba, zmieszanego ze smażoną, dziko rosnącą cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić

Niedzielny kucharz
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 166

przeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się

Codogara
Praga w jeden dzień. Plan zwiedzania. Ciekawostki i ceny w Pradze. 153

Marii Panny  6. Pomnik Jana Husa 7. Plac Wacława Jeżeli macie więcej czasu, zaczniecie zwiedzanie szybciej to warto zaglądnąć również do: 1. Ogrodów Wallensteina 2. Karolinum 3. Dzielnicy Żydowskiej Josefov 4. Kawiarni w Hotelu U Prince (niesamowity widok na stary rynek) 5. Ściany Johna Lennona  W okresie grudniowym zarówno przy Zamku Praskim, na starym rynku czy na Placu

Czarnawisienka
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 226

cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy

Ciastka - domowe słodkości
Ciasta świąteczne 235

katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów

królestwo garów
Piatek: Zapiekanka makaronowa z camembertem 120

spaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw oko, a później kubki smakowe. Czas: Godzina Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże W kuchni żydowskiej popularnym daniem szabasowym jest kugel – okrągła zapiekanka, która może występować albo w wersji na słodko, z makaronem i rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 dań z pięciu składników lub mniej 97

tydzień, danie niesłychanie proste o smakowitości odwrotnie proporcjonalnej do poniesionego nakładu pracy. Piątek: Zapiekanka makaronowa camembertem Liczba składników: 5. Poziom trudności: bardzo łatwe. Efekt – porywający. Niecodzienna zapiekanka, przypominająca nieco żydowski kugel, prosta, ale efektowana. Przepisy na poszczególne dania będziemy zamieszczać codziennie rano. Jak gotowaliśmy Menu jest mocno mięsne, jednak pora roku jest taka, że trzeba solidnie się odżywać. Nawet

Niedzielny kucharz
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 186

się będzie z nowoczesnych interpretacji dań historycznych pochodzących z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej. Oryginalne receptury wyselekcjonował i opatrzył komentarzem profesor Jarosław Dumanowski , kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika." Dodam jeszcze, że książka liczy ponad

Right Behind The Kitchen