Wendyjska Winnica, Dolina nadziei - Zofia Mąkosa 156podejmuje decyzję o wyjeździe do Niemiec. Doświadczenia przeszłości i podjęte decyzje nie dają spokoju, chcąc zapomnieć wspomnienia wciąż przywołują brutalne obrazy i sceny doświadczonych wydarzeń. Ewa Neuman kobieta o Żydowskich korzeniach, która w obawie oddaje dwóch synów na wychowanie czysto niemieckiej babce. Ryzykując życie zawsze jest przy chłopcach w trudnych dla nich momentach. Pięć miesięcy po zakończeniu wojny kobieta podejmuje
Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla 145Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla z młodych ziemniaków i jajek z sosem czosnkowym jest smaczna, tania i szybka do zrobienia. Jest to przepis na bazie sałatki żydowskiej, jednak dzięki wzbogaceniu jej o czosnek, koper i szczypior jest bardziej wyrazista w smaku. W połączeniu z karkówką czy kiełbasą z grilla i ogórkiem małosolnym smakuje wyśmienicie. Oczywiście, będzie też świetnie pasować
e-PrzepisyKulinarne
Dzieci żółtej gwiazdy Mario Escobar - recenzja 127Dzieci żółtej gwiazdy" to kolejny bestseller Maria Escobara, czyli autora książki "Kołysanki z Auschwitz" . Lektura opowiada o dwóch żydowskich chłopcach mieszkających u ciotki w Paryżu. Jakob i Moïse Stein są braćmi, których rodzice wyjechali w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca, azylu na czas okrutnej wojny. 1942 rok to obraz prawdziwej tragedii, mnóstwa łez, cierpienia i wszystkiego co najgorsze... W tym czasie
Di gotuje
Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 131konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto przechowane pod szklanym kloszem długo zachowuje świeżość. Przepis można znaleźć u Nigelli Lawson i jest to jedno z popularniejszych ciast żydowskich. Oryginalny przepis jest, jak dla mnie przesłodzony zmniejszyłam, więc ilość cukru z 250 g do 190 g, ale Wy sami zdecydujcie, ile dodać cukru. Smacznego! Print Ciasto czekoladowo - pomarańczowe .wprm
SprawdzonaKuchnia.pl
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 129Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam
SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z truskawkami 192rabarbarem Ciasto drożdżowe ze śliwkami Ciasto drożdżowe – sypane 🍰 Drożdżowe wariacje Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to zapraszam do spróbowania innych propozycji. Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub obłędny żydowski Krantz z czekoladą z nutką cytryny albo bezobsługowego ciasto drożdżowe sypa ne to ciasto robi się samo. 😉 Smacznego! 📖 Przepis Print Ciasto drożdżowe z truskawkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating
SprawdzonaKuchnia.pl
Bubale 307były prawdziwe oszczypki - pieczywo ziemniaczano-owsiane. Za to wszyscy twierdzą, że to ser, w najlepszym wypadku z owczego mleka. Łemkowie kontra Górale podhalańscy 0:1. Tu jest podobnie. Społeczność żydowska w USA mogła rozwijać się bez przeszkód, podczas gdy ta w Europie miała , delikatnie mówiąc, wielkie przeszkody, które zakończyły się redukcją liczebności. W skrócie, osób które znają bubalech gryczany jest
Kryzysowa Książka Kucharska
Baileys – historia likieru, który nie mógł się udać 114krajów świata (na 193 należące do ONZ). Mało kto wie, że powstał w Londynie, a jego nazwa jest kompletnie przypadkowa. Popularnego drinka stworzył w zaledwie czterdzieści pięć minut sympatyczny żydowski emigrant z Południowej Afryki. Ta historia jest jak z filmu. Ten artykuł jest przeznaczony dla pełnoletnich czytelników. Jeśli masz mniej niż 18 lat opuść tę stronę i przejdź do innych
smakowitehistorie.com
Chałka okrągła z kruszonką 163Chałka pochodzi z kuchni żydowskiej. Ja przygotowałam puszystą, maślaną z kruszonką. Chałki mają różne sploty. Na końcu wpisu podam link jak zrobić rożne sploty. Ja wybrałam okrągłą wersję. Ciasto przygotowałam w nocy (21.00) włożyłam do lodówki. Następnego dnia rano wyjęłam wyrośnięte wolno ciasto, odstawiłam na mniej więcej godzinę, żeby się ociepliło. Następnie podzieliłam na cztery równe części
AZgotuj!
Zapiekanki – smak PRL-u 140jako atrakcja turystyczna. Któż nie próbował kultowych zapiekanek z Okrąglaka na Krakowskim Kazimierzu! Słynny budynek na Placu Nowym to pawilon handlowy wybudowany w 1900 roku, przed wojną dzierżawiony Gminie Żydowskiej na potrzeby rytualnej rzeźni. Jest w nim kilka obleganych barów z zapiekankami. Przysmak podaje się z kilkunastoma dodatkami do wyboru. Pod okienkami zawsze jest tłum klientów. Nic dziwnego, zapiekanki
smakowitehistorie.com
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 132faktach. Przeczytałam też książkę i napiszę tylko, że serial został pokolorowany na potrzeby widza. Książkę czyta się spokojnie, oczami najpierw 11-letniej dziewczynki obserwujemy codzienne życie, uczestniczymy w żydowskich świętach, podpatrujemy zwyczaje i rośniemy razem z bohaterką. Krok po kroku dojrzewamy z nią do ucieczki z tego świata. Serial natomiast przeplata wątki z życia "po ucieczce" ze wspomnieniami z dzieciństwa
bistro mama
Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser 213zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w roku i tylko raz niestety, w Wielkanoc. Ponoć jest to deser popularny na Lubelszczyźnie, skąd pochodzę, jednak mi zdarzyło się go jeść w żydowskiej restauracji w Tykocinie. Deser składa się z dwóch podstawowych składników, z ręcznie robionego sera i masła. Poza tym jest naładowana dużą ilością bakalii. Paschę warto zacząć robić dzień lub najlepiej
moj przepis na
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 184którzy z czerstwego chleba, zmieszanego ze smażoną, dziko rosnącą cebulą i ziołami wypiekali potrawę o nazwie „kush”. Nadziewanie kury starym chlebem, połączonym z cebulą i jajkiem jest też składnikiem żydowskiej kuchni szabasowej. Trzeba przyznać, że farsz z czerstwego pieczywa to absolutnie doskonały pomysł. Oczywiście nie jest tak, że pakujemy do tuszki pół bochenka czerstwego chleba. Przed nadzieniem trzeba go pokroić
Niedzielny kucharz
Smażony karp 128moje ulubione i najbardziej wyczekiwane danie wigilijnego wieczoru. U nas w domu robi się go bardzo prosto – tylko smażąc. Nie przyjął się karp w galarecie ani po żydowsku, taki obtoczony jedynie w mąkę jest po prostu najlepszy. A od kiedy u właścicieli pobliskiego stawu mogę kupić świeżego karpia , nie muszę się martwić, czy będzie on mulisty, świeży i smaczny
niecodziennikpary
Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką 145Inspiracją do zrobienia pieczonych pierogów z kaszą gryczaną i wątróbką była wizyta w restauracji żydowskiej. Na podstawie informacji z karty dań nietrudno było stworzyć dobry przepis na tę potrawę, nieco go modyfikując, zamieniając kaszę gryczaną na jej niepaloną wersję. Pierogi te zapiekliśmy w piekarniku i podaliśmy z kwaśną śmietaną oraz cebulką usmażoną na złoto. Prosty przepis, a jakże smaczne danie
niecodziennikpary