Sezon ogórkowy w pełni więc przedstawiam Wam nowy,fajny przepis na ogórki.Najlepsze są małe,ale średnie też dają radę. Jeśli lubicie ogórki po żydowsku to gwarantuję Wam,że ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 kg małych bądź średnich ogórków 2 średnie papryki 2-3 cebule Do namoczenia: 4 1/2 szklanki wody
Niespełnione zdolności kulinarnedroga a na prawdę smaczna.Nadaje się do podania ze śledziem ,wędlinami .mięsem lub dla wegetarian podaną z pieczywem.Moje jajka na pewno nie były koszerne .czyli sałatka „ala żydowska ” 🙂 składniki 6 ziemniaków 4 jajka 1 cebula majonez sok z połowy cytryny natka pietruszki sól, pieprz
Ugotujmy CośCebularze Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak, jakim są cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami … to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem. Dla mnie
Blendmantutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych “żydowską penicyliną”. Być może dzieje się tak dzięki uwalnianej w trakcie gotowania cysteinie (poprawia odksztuszanie), może dzięki właściwościom rozgrzewającym i odżywczym, a może to zasługa pochodzących
Patchworkzaostrza smak całości a wszystko genialnie spaja jajko – z kremowym, płynnym żółtkiem. Zrobienie tego śniadania dla dwóch osób zajmuje jakieś 20 minut – poznajcie bajgle z jajkiem! Bajgle mają polsko-żydowskie, krakowskie korzenie, niestety lepiej są znane i szerzej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (gdzie wyemigrowały razem z Polskimi Żydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany
Karo in the Kitchenugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86g białka i tylko 164 kcal. 100g ugotowanej ciecierzycy to sporo. Wróćmy jednak do hummusu. Od dawna istnieje spór czy to wymysł Arabski czy Żydowski. Ja mam przepis od Żydów, stary, sprawdzony, smakujący szczęściem. Dla mnie to jedyna i słuszna wersja. Żadne tam lejące się paćki. Dobry hummus i kawałek dobrej pity lub trochę warzyw
ladykitchenSałatka na grilla z młodych ziemniaków , czyli sałatka ziemniaczana idealna na początek sezonu grillowego :) Polecam Wam również inne ziemniaczane sałatki na grilla, np. sałatkę norweską (klik przepis) lub sałatkę żydowską (klik przepis) . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne PrzebojeCebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej i są tradycyjnym produktem Lubelszczyzny. Nadzienie cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia
zadanie-gotowaniePamiętamy z opowieści babci lub prababci, że śledź i cebula to żydowskie potrawy. Jak mówili żydzi przed wojną; śledź by dobrze funkcjonował mózg i myśleć jak zrobić interes a cebula na nogi by mieć zdrowe i silne, móc chodzić i robić interesy. I faktycznie dziś możemy znaleźć potwierdzenie, że cebula ma dużo witamin w tym witaminę C, wzmacnia odporność
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb. SKŁADNIKI: ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%, cebula
Gotowanie PatkiFestiwalu Burgerów, chociaż nie ukrywam, że ostatniego dnia mój żołądek się trochę buntował i na następny dzień była już dieta oczyszczająca ;) Zaczęłam od burgera wegetariańskiego - serwowanego od Challah - kuchnia żydowska . Nie ukrywam, pokładałam w nim bardzo duże nadzieje, bo falafel, który był serwowany w burgerze jako "kotlet" - to jest coś co uwielbiam. Niestety zawiodłam się i to bardzo. Dostałam przypaloną
CookYourselfCebularze wywodzą się z kuchni żydowskiej. To pszenne bułki czy też placki (zależy od wykonania) na których jest umieszczony farsz z posiekanej duszonej cebuli - często z makiem. Obecnie są dość powszechne na Lubelszczyźnie, ale trafiają się też w innych rejonach kraju. Według mnie są świetnie jako drugie śniadanie czy przekąskę w trakcie dnia, ale i tak najlepiej smakują gorące świeżo
Milion Smakówciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo z wyraźną dziurką w środku. Posypane czarnuszką, serem, ziołami, kminkiem i całą masą inny rzeczy. Obdarowywano je kobietom po urodzeniu dziecka, co miało być symbolem cyklu ludzkiego życia. Robione
FITBUuKRyba po grecku, karp po żydowsku, ruskie pierogi… Tradycyjne potrawy, którymi szczyci się kuchnia polska. Dziś przepis na tradycyjną sałatkę grecką, w nietradycyjnym spolszczonym wydaniu! Sałata Pomidory Ogórek Cebula Żurawina Oscypek Oliwa Sok z cytryny Sok z pomarańczy Miód Musztarda Sól Pieprz Polską sałatkę Grecką przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie. Oliwki zastępujemy jednak żurawiną, a fetę oscypkiem. Sałatę myjemy
MarcinChef