po żydowsku - 528 przepisów (strona:26/36)

FORSZMAK LUBELSKI 409

Forszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym

pieprzny smaczek
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 118

KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ?   KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady   KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty   KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja  Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach   KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie tu: V festiwal Opolskich Smaków rozkład jazdy   Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKLICH SMAKÓW - FOTORELACJA 107

Adam Łyżka - Widelec - Nożyczki kuchnia rosyjska Justyna bistro mama prezentowała kuchnię prosto ze Szwecji   Natalia Blog Czekolady viva Mexico    Małgorzata Bon Appetit Małgorzaty i jej kuchnia żydowska    I cała reszta ekipy :) Czas na relaks       Przygotowanie tej imprezy wymagało od nas opanowania, zorganizowania i wielkiego zaangażowania. Pracy było bardzo dużo począwszy od spotkań

Kuchnia w opałach
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 179

oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)Składniki:30 g świeżych drożdży1/4 szklanki ciepłego mleka450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn+ mąka do posypania1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 318

słodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek

Świat Ciasta
Piernik litewski z bakaliami 357

Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.Piernik litewski z bakaliamiSkładniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego150

UgotujmyTo.pl
Świąteczny Mix potraw 243

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Gotuj z... #4 Się gra! Się ma! 257

tylko na to mnie stać przy Młodym. I przy tej jego bezsenności, ech!Z uznaniem dla talentu FiKu-jemy :) Bez daktyli izraelskich. Pomimo znajomości z pewnym żydowskim jegomościem. Ale za to z pobliskiej Siedmiokropki. I też dobre. Endżoj!BTW. Mieląc owsiankę w paszczaku. Zastanawiam się, czy ja bym też mogła konkurs zorganizować? Taki mały

bastalena
Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 387

ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis !Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na  bardzo łatwy Piernik żydowski i przepyszny Keks na białkachROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 411

zwał tak zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku

Z butelką mleczka w tle
Śledzie, śledziki 147

Kotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwiei doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki 175

się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka ziemniaczana 265

rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. (źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę

Smakowity Blog Kulinarny