po żydowsku - 528 przepisów (strona:26/36)

Smak PRLu - sałatka po żydowsku 417

sałatką, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Smak PRLu zagościł ponownie w naszym domu. Może i Wam przypadnie do gustu ten kulinarny smak z przeszłości ? :)  Sałatka po żydowsku          SKŁADNIKI: 4 spore ziemniaki   4 jajka 4 ogórki kiszone   1 cebula biała   1 ząbek czosnku 4 -5 łyżek majonezu sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie na przekąskę 144

Moja propozycja na ostatnie dni karnawału to przekąska  ze śledzi. Publikowałam ciekawe przepisy . Zapraszam. Śledzie po Żydowsku SAŁATKA ŚLEDZIOWA ŚLEDZIE W ZIOŁACH ŚLEDZIE W CEBULCE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Piernik litewski z bakaliami 154

Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami , piernik marchewkowy czy piernik na piwie . Piernik litewski z bakaliami Składniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki): 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej

UgotujmyTo.pl
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 150

względu na położenie obiektów należących do Mazowieckiej Michy doszło do połączenia wpływów mazowieckich z podlaskimi, a to oznacza, iż kulinarnie możemy mieć tu do czynienia z elementami pochodzenia żydowskiego, białoruskiego czy tatarskiego.  Czym jest szlak i co zapewnia? Podążając szlakiem Mazowieckiej Michy Szlacheckiej natrafimy na miejsca zapewniające nam cały wachlarz atrakcji począwszy od samego delektowania się pięknem i wystrojem

KUCHARNIA
Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami 177

Karpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził

Zdrowa Kuchnia Sowy
FORSZMAK LUBELSKI 395

Forszmak podobno pochodzi z woj. lubelskiego.. A to nie prawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym

pieprzny smaczek
V FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 106

KUCHNIA FRANCUSKA Krystyna Gerc Co na obiad ?   KUCHNIA LITEWSKA Natalia Urbanek Blog Czekolady   KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Małgorzata Kwiatkowska Bon Appetit Małgorzaty   KUCHNIA ŻYDOWSKA no i oczywiście ja  Katarzyna Czapran Kuchnia w opałach   KUCHNIA TURECKA Szczegółowy program znajdziecie tu: V festiwal Opolskich Smaków rozkład jazdy   Za poczęstunek nie weźmiemy ani złotówek

Kuchnia w opałach
V FESTIWAL OPOLSKLICH SMAKÓW - FOTORELACJA 94

Adam Łyżka - Widelec - Nożyczki kuchnia rosyjska Justyna bistro mama prezentowała kuchnię prosto ze Szwecji   Natalia Blog Czekolady viva Mexico    Małgorzata Bon Appetit Małgorzaty i jej kuchnia żydowska    I cała reszta ekipy :) Czas na relaks       Przygotowanie tej imprezy wymagało od nas opanowania, zorganizowania i wielkiego zaangażowania. Pracy było bardzo dużo począwszy od spotkań

Kuchnia w opałach
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 168

oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)Składniki:30 g świeżych drożdży1/4 szklanki ciepłego mleka450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn+ mąka do posypania1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 303

słodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe,  z suszonych śliwek

Świat Ciasta
Piernik litewski z bakaliami 346

Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec na Święta Możecie też skorzystać też z innych przepisów na pierniki…. piernik żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.Piernik litewski z bakaliamiSkładniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego150

UgotujmyTo.pl
Świąteczny Mix potraw 236

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Gotuj z... #4 Się gra! Się ma! 237

tylko na to mnie stać przy Młodym. I przy tej jego bezsenności, ech!Z uznaniem dla talentu FiKu-jemy :) Bez daktyli izraelskich. Pomimo znajomości z pewnym żydowskim jegomościem. Ale za to z pobliskiej Siedmiokropki. I też dobre. Endżoj!BTW. Mieląc owsiankę w paszczaku. Zastanawiam się, czy ja bym też mogła konkurs zorganizować? Taki mały

bastalena