po żydowsku - 528 przepisów (strona:7/36)

Przetwory 2017: Ogórki po żydowsku 201

chce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki

blog.moje-pasje.info
Śledzie po żydowsku z pomarańczami 137

godziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku(...)wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełnić przygotowaną sałatką owocowo-warzywną i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować dowolnie pomarańczą oraz zieleniną. * źródło: Tele tydzień Artykuł Śledzie po żydowsku z pomarańczami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bajgle 151

Dziś słynie z nich Nowy Jork, choć to nie Amerykanie je wymyślili. Bajgle przywędrowały za Ocean prawdopodobnie z Krakowa! To pieczywo powiązane z żydowską tradycją, pełniło kiedyś funkcję obrzędową i było spożywane tylko  podczas ważnych uroczystości. Żydowska Starszyzna zalecała czcić w ten sposób narodziny chłopca. Kolisty kształt bajgla miał znaczenie symboliczne, odzwierciedlał cykl życia i stanowił podarunek, który wręczano

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 159

Pewnego dnia w księgarni pojawia się Uwe Janke, pisarz, który w 1933 r. poparł Hitlera i wydał kilka powieści gloryfikujących nazistów i narodowy socjalizm, a także donosił na pisarzy żydowskiego pochodzenia. Pisarz najpierw prowokuje Otto, pytając o zakazaną w opanowanej wojną Rzeszy książkę "Czarodziejska góra", a potem składa mu propozycję nie do odrzucenia - współpracę przy filmie o obronie Kolbergu (Kołobrzegu(...)którą przekazywali Niemcom rządzący. Autor oszczędził czytelnikowi krwawych opisów, choć napisał wprost o obozach śmierci, o wykorzystywaniu do czarnej roboty ludzi z obozów koncentracyjnych, o traktowaniu cywilnej ludności żydowskiej, polskiej i rosyjskiej przez niemieckich żołnierzy. Ale przedstawił też życie w ówczesnym ostrzeliwanym Berlinie - wydzielanie żywności (kiepskiej jakości) i zakupy na kartki, konieczność zasłaniania okien wieczorem, otwierania drzwi i okien podczas

Weekendy w domu i ogrodzie
Kugel, kugl, a może rejbak. 160

znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region może

Dieta moja pasja
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 169

ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką(...)owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj

Gotuj Sam!
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 200

opcjami, warto się więc przejść po okolicy i zobaczyć co skrywają inne miejscówki. Dość blisko, bo ok. 15 minut autobusem i 30 minut spacerem, znajduje się warte odwiedzenia Muzeum Żydowskie . Na muzeum trzeba poświęcić z dwie godziny, więc jeśli tematyka ta Was nie interesuje, a pogoda dopisuje to warto podjechać nieco dalej, w okolice Potsdamer Platz, niedaleko którego znajduje się(...)Brama Brandenburska (Brandenburger Tor). Jeśli tak jak ja zmarzniecie, a do tego spadnie Wam cukier to wpadnijcie to Charlie’s Vegan Food & Coffee . Dotarcie tam z Muzeum Żydowskiego zajmie Wam ok. 15 minut autobusem (z okolicy Bramy Brandenburskiej ok. 25 min). Charlie’s to miejsce przedziwne i przeurocze zarazem. Misz masz azjatyckiej tandety, odrobiny niemieckiego szyku

Fill The Bowl
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 101

Odkryłam ten łososiowy serek w Chicago, kiedy bratowa Iwona zaserwowała nam bajgle na lunch z żydowskiej piekarni. Tam też można było kupić świeże twarożki o różnych smakach, kolorach i fakturach. Najbardziej zasmakował mi łososiowy o prostej recepturze, którą odtworzyłam w domu. Ten amerykański miał jednak intensywniejszą barwę ale to pewnie zależy(...)rodzaju i sposobu wędzenia łososia. Dowiedziałam się też, że  bajgle to pieczywo typowo żydowskie, bardzo popularne w USA i wypiekane na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niedługo się zmierzę z nimi w mojej kuchni. Składniki: • 250 g łososia wędzonego sałatkowego • 450 g białego serka kanapkowego • cytryna do smaku Wykonanie: • Łososia

To co kocham
26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW 135

najbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
HUMMUS 141

Hummus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to hummus... Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa narodowa. Zarówno jedno(...)drugie państwo przypisują sobie hummus pod swoje skrzydła, dlatego Wikipedia przekazuje nam informację, że to jest potrawa kuchni arabskiej i żydowskiej - po prostu. Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania

pieprzny smaczek
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 139

Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między(...)sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy

królestwo garów
“Smaki Izraela”-recenzja 124

jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła się gotowania od zwykłych ludzi i jedząc w popularnych restauracjach, więc kuchnia ta nie jest wykuta(...)porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 210

Pieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron(...)mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść.  Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI 168

Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością. Artykuł SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bajgle z parmezanem 140

Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!