po żydowsku - 528 przepisów (strona:4/36)

Majstersztyk z wątróbki 100

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu.  Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa(...)wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić  temat tego tradycyjnego dania. Znalazłam historię i oryginalny przepis na ten specjał. Zachęcam do przeczytania  przepisu i artykułu na ten temat :   Gmina Żydowska Składniki: -2 łyżki oleju roślinnego -2 cebule -500 g kurzych wątróbek -2 jajka ugotowane na twardo -3 łyżki masła ( w oryginale gęsiego smalcu ) -1 łyżeczka soli -1/2 łyżeczki pieprzu

Kulinarne przemyslenia
Tradycyjna kuchnia rzymska. Jaka jest? 69

Tradycyjna kuchnia rzymska („cucina romana”) jest prosta, a dania są szybkie w przygotowaniu. Wywodzi się ona z kuchni ludowej, lecz nie pozbawiona jest wpływów innych kultur (na przykład żydowskiej). Złośliwi twierdzą, że kuchnia rzymska to jedna z najbardziej niezdrowych odmian kuchni włoskiej, ponieważ jest dość tłusta. Nie można jednak zaprzeczyć, że dania serwowane przez rzymian są niezwykle smaczne. Należy wiedzieć(...)tradycyjnych potraw zalicza się karczochy przyrządzane po rzymsku („carciofi alla romana”), z dodatkiem oliwy, pietruszki i przypraw, lub po żydowsku („carciofi alla giudia”), smażone i bardziej chrupiące. Dość często używanymi w kuchni rzymskiej warzywami są też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem

ProstePesto.pl
CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI “DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” 84

Sprawdź, co kryje w sobie najpopularniejsza w tym roku "DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA" autorstwa Fani Lewando i rozpocznij swoją roślinną przygodę! Artykuł CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI “DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA - recenzja książki 108

Dziś zapraszam na recenzję książki Fani Lewando " Dietojarska kuchnia żydowska " Autorka książki Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie dania dla Żydów aszkenazyjskich. W Dietojarskiej Jadłodajni łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo z pełną świadomością, że tylko dieta bezmięsna i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. W jej restauracji stołowała się wileńska śmietanka towarzyska(...)przygotowane w oparciu o oryginalne przepisy kuchni koszernej. Każdy przepis jest dopracowany, opatrzony zdjęciem i notatką od Mecyjów.  Książka oprócz przepisów, zawiera wiele ciekawych informacji na temat kuchni żydowskiej, zwyczajów i obchodzonych świąt.    Książka bardzo ładnie wydana, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Będzie świetnym pomysłem np. na prezent. Doskonała nie tylko dla fanów kuchni koszernej, wegetariańskiej

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki po żydowsku 75

Przepis na te ogórki pod taką nazwą dostałam od koleżanki. W smaku ogórki po żydowsku są delikatne i aromatyczne. Dla tych, co nie przepadają za kwaśnymi przetworami będą idealne. Ogórki te przygotowuje się bardzo podobnie jak konserwowe. To też dodatkowo mnie zachęciło by mimo nadmiaru ogórków, które już śnią mi się po nocach, rozłożyć warsztat … Czytaj dalej Ogórki(...)żydowsku Artykuł Ogórki po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) 122

Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się(...)sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: W kolorze groszku 146

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)puszka filecików anchowis, za 8 zł z których możecie zrezygnować), a wyglądało następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia

Niedzielny kucharz
Żytnie bajgle z sezamem 160

naturalne i pyszne bajgle z sezamem polecają się na śniadanie. Do tego zdrowe dodatki, kawa/herbata i dzień od razu wydaje się piękniejszy.  Krótka historia bajgla Bajgiel   żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku .  Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane(...)przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 . Ok. 1900 emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący

Czarnawisienka
Bagel z latkes 134

robiony według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego regionu. Pozostałe grupy mają inne, typowe dla swojego regionu, przysmaki. Właściwie to święta religijne(...)pochodzenia żydowskiego niespecjalnie mnie interesują, poza tymi, które obchodzę od dziecka, jak większość osób w tym kraju, ale kuchnia żydowska to już zupełnie inna sprawa. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić tajniki takowej, a konkretnie tego, co jedzono w biednych rodzinach, bo tego nie dowiem się z karty dań przygotowanej dla bogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu

Kryzysowa Książka Kucharska
CHAŁKA PO ŻYDOWSKU 140

Zawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ogórki po żydowsku 129

się cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko one – ogórki po żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI(...)ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części

Pieguskowa Kuchnia
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 147

miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? Często jest podawana z chałką a oprócz tego w kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek tzreba było importować z daleka a smalec(...)pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji   Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior? Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty

Ugotowane pozamiatane
SZYBKA PASTA Z OGÓRKAMI 191

Dziś zapraszam na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu Pastę jajeczną z Ogórkami Po Żydowsku firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy . Pastę tą często podaję na krakersach, grzankach czy do świeżego i chrupiącego pieczywa. Polecam i Życzę Smacznego. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI:    2 ugotowane i obrane jajka na twardo 3 sztuki Ogórków(...)Żydowsku ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy 10 dag sera żółtego  pęczek natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka drobno siekamy. Dodajemy do miseczki. Ogórki po Żydowsku ORZECH ,  kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miseczki. Ser żółty trzemy na małych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników. Natkę pietruszki siekamy drobno

Gotowanie Patki
Ziemniaki po żydowsku - stary przepis 173

spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go  ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie👌 Prezentuję oryginalny przepis ze starego zeszytu i przepis, który troszkę zmieniłam. Sami wybierzcie, który dla Was będzie lepszy 😊 Ziemniaki po żydowsku(...)listki laurowe, lać do tego ze 2 - 3 kubeczki wody i włożyć do piekarnika  na godzinę. Oczywiście przykryć pokrywką. Przepis zmodyfikowany  ziemniaki po żydowsku na nowo

Kulinarne przemyslenia
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 165

smaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego.  Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać o tradycjach żydowskich i ich życiu. Jest niesamowicie dopracowana, nawet pod kątem wykonania. Twarda solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów(...)kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki

Blondynka Gotuje
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 374

być powinny, jajko wypadałoby dodać... a później poszło jak z płatka! Wyszło nam to!!! - że tak (nie)skromnie powiemy.  SKŁADNIKI: Śledzie solone, marynowane, 6 sporych filetów, Ogórki po żydowsku ORZECH , 6-10 ogórków, Oliwki czarne, 1/3 słoiczka, Oliwski zielone, 1/3 słoiczka, Jajka, 3 kurze/6 przepiórczych, Cebulka czerwona, 1,5-2 spore, Majonez, 2-3 łyżki (najlepiej domowy), Oregano(...)pysznym. Oliwkami. Zieleń z czernią dopełniły zawartość miseczki. Wyszło cudownie - kwaskowato-słodkawo z nutką naturalnej soli (oliwkowej) i błogim aromatem ziół. Dla nas strzał w 10-tkę. OGÓRKI PO ŻYDOWSKU . Za ogórkami szalejemy. Nie ważne dla nas czy są one świeże, małosolne, kiszone, marynowane czy jakie. Zawsze możemy je jeść w ilościach, które od śladowych znacznie odbiegają. Nie ważne

Wypisz Wymaluj
Humus 176

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to humus...Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa(...)narodowa. Zarówno jedno jak i drugie państwo przypisują sobie hummus pod swoje skrzydła, dlatego Wikipedia przekazuje nam informację, że to jest potrawa kuchni arabskiej i żydowskiej - po prostu. Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity

pieprzny smaczek
Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) 181

przygotujcie 22 wcześniej 23 rękaw 24 mięso 25 po pracy 26 piekarnik 27 włóżcie 28 zamkniętym 29 rozetnijcie 30 przypiekła 31 sałatką 32 bułką 33 ziemniakami Artykuł Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy 423

jako danie obiadowe. Jeśli chcecie jeść je na słodko wystarczy nie dodawać szczypioru a posypać je na koniec cukrem pudrem i będzie pyszny deser. Polecam gorąco to danie kuchni żydowskiej. Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA 138

Jesień zaczynamy od spotkania z inspirującą kuchnią żydowską. 22 września rozpoczynają się trzydniowe warsztaty w Menora InfoPunkcie z cyklu „Talerzem po mapie”. Artykuł 22-24 WRZEŚNIA –TALERZEM PO MAPIE: RÓŻNE ODCIENIE KUCHNI ŻYDOWSKIEJ – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szarlotka żydowska 151

aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki

Kuchnia Prezydentowej
"Współczesna kuchnia dawnych Kresów" Mykoła Mańko 54

tutaj według tradycyjnych receptur i możemy poznać ich całkiem inne smaki. Są też przepisy, których ja nie znałam w ogóle, a które z chęcią wypróbuję :-) Kuchnia litewska, białoruska, ukraińska, żydowska, ormiańska i tatarska, to kuchnie, których przepisy znajdziemy w tej książce. Każdą podróż po danej kuchni autor zaczyna od informacji o danym kraju i jego kuchni. Następnie są przepisy(...)przepisy nie bardzo mi przypadły do gustu. Niestety nie moje smaki. Kuchnia ukraińska, to oczywiście barszcz ukraiński, czy knysz jaworski, ale też i inne ciekawe potrawy. W kuchni żydowskiej króluje karp, kuchni ormiańskiej nie znałam w ogóle, ale jest tu bakłażan, który bardzo lubimy, Ostatnia kuchnia, to kuchnia tatarska i tutaj wszystkim dobrze znany pilaw, czebureki, czy baklawa

kruche babeczki
Małpi chlebek 61

wieku w literaturze węgierskiej, węgierscy imigranci przywieźli ze sobą to danie, kiedy wyemigrowali do Ameryki i zaczęli wprowadzać je do krajobrazu kulinarnego kraju, kiedy węgierskie i węgiersko-żydowskie piekarnie zaczęły je sprzedawać w połowie XX wieku. W 1972 roku książka kucharska wydana przez Betty Crocker zawierała przepis na areny galusia, którą nazwali „węgierskim ciastem kakaowym”. Wraz ze wzrostem popularności(...)mylić z chlebem małpim, w którym kulki ciasta nie macza się w cynamonie i cukrze, a jedynie w maśle. „Chlebek małpi” wkrótce stał się bardziej powszechną nazwą tego węgierskiego, żydowskiego deseru. Przepisy na chleb po raz pierwszy pojawiły się w amerykańskich czasopismach kobiecych i książkach kucharskich społeczności w latach 50-tych XX wieku. W latach 80-tych Nancy Reagan spopularyzowała

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek po żydowsku. 91

Ostatnio na Instagramie wypatrzyłam placek po żydowsku.  Placek po węgiersku znam i bardzo lubię, ale po żydowsku.....? Nie słyszałam.  Jest to placek ziemniaczany, w środku surówka z białej kapusty i smażona pierś  kurczaka. Wierzch polany sosem czosnkowym.  Placki ziemniaczane w domu lubią wszyscy, więc koniecznie musiałam wypróbować. Bardzo nam smakowało, dlatego zapisuję przepis, bo zostanie

Agusiowe smakołyki
Surówka po żydowsku 86

Surówka po żydowsku Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew 1/3 małego pora (biała część) 2-3 ogórki kiszone 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek pietruszki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu(...)PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Surówka po żydowsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Zaalouk sałatka 74

francuskiej i mojej 😉 Kuchnia marokańska bardzo dużo czerpie z kuchni Andaluzji, kuchni arabskiej, kuchni Barberów – rdzenna ludność w północnej Afryce i na Saharze – czy na przykład kuchni żydowskiej.  Sałatka Zaalouk została zaczerpnięta właśnie z kuchni żydowskiej. Żydzi często przygotowują – Zaalouk- na obchody szabatu.  W piątkowy wieczór przygotowują potrawy, które można spożywać na zimno w sobotę

RafalCook
Wielkanocna marchew krychano 60

tymi po rewolucji agrarnej. Dość ważnymi symbolami tego święta stały się zielone listki i jajka - symbole odradzającego się życia. Tak było w wielu kulturach, ale skupimy się na żydowskiej. Tam było coś takiego jak חג האביב czyli święto wiosny. Później święto wiosny nazwano פֶּסַח na cześć mitycznego wyjścia Izraelitów z Egiptu. Jako, że żydowski kalendarz jest próbą połączenia kalendarza solarnego

Kryzysowa Książka Kucharska
Gołąbki po żydowsku 200

Gołąbki po żydowsku Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków olej do smażenia 250ml bulionu(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Gołąbki po żydowsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Grecka Jajecznica Kayanas 77

Grecką Pitą Grecka Jajecznica Kayanas zwana też Strapatsada – Στραπατσάδα z fetą, pomidorami oraz oregano, ma niezwykłą historię. Przywieźli ją do Grecji Żydzi. W 1492 roku  część ludności żydowskiej, która nie przeszła na chrześcijaństwo, była zmuszona opuścić Hiszpanie. Wygnani Żydzi osiedlili się głównie w drugim co do wielkości mieście greckim, czyli w Salonikach. Ogromną częścią kultury żydowskiej jest jedzenie

RafalCook
Śledzie po żydowsku 90

Śledzie po żydowsku pachnące naturalnymi nie wyszukanymi przyprawami, idealne na wigilię jak i spotkanie przy %. Artykuł Śledzie po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pomysły na prezenty na Święta 72

Książki pod choinkę W tym roku miało swoją premierę w Polsce kilka bardzo ciekawych i godnych polecenia tytułów. Zaliczam do nich m.in. takie książki jak Palestyna, Dietojarska kuchnia żydowska czy Magię polskich ziół Palestyna - w swojej najnowszej książce Sami Tamimi i Tara Wigley nie tylko prezentują doskonałe przepisy kulinarne, ale też przybliżają czytelnikowi lokalną kulturę, historię regionu i produkty. Pięknie(...)wydana, dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, wypełniona kolorowymi zdjęciami potraw, miejsc i ludzi "Palestyna. Książka kucharska" jest idealna na świąteczny prezent.  Dietojarska kuchnia żydowska to nie tylko przepisy na dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Autorką przepisów jest Fania Lewando, barwa

Cztery Fajery
Dietojarska kuchnia żydowska – recenzja książki Fani Lewando 90

Dietojarska kuchnia żydowska to wybór przepisów Fani Lewando, która w okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadziła w Wilnie restaurację „Dietojarska Jadłodajnia”. Serwowała w niej wegetariańskie potrawy kuchni Żydów aszkenazyjskich, a w latach 1936-39 była szefową kuchnina transatlantyku MS Batory na trasie Gdynia – Nowy jork. Była autorką Read More Artykuł Dietojarska kuchnia żydowska – recenzja książki Fani Lewando pochodzi

Flymetothespoon
Śledzie po żydowsku 1134

Śledzie po żydowsku z tego co się orientuję występują powszechnie w dwóch wersjach. Jedni robią je z rodzynkami, a drudzy bardziej na wytrawnie, tak jak ja w przepisie poniżej. Jeśli macie ochotę na rybkę w aromatycznej zalewie z dodatkiem majeranku, The post Śledzie po żydowsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
10 książek pod choinkę II 76

dużo czytania, dwie są napisane po angielsku, ale jedna ma szanse zostać przetłumaczona na polski, jest jeden wyjątkowy e-book z masakryczną ilością wiedzy, jest kiszenie, torty, Włochy, kuchnia żydowska, arabska i Nigel Slater. Teraz jest fajny okres na kupowanie książek, bo jest dużo promocji i warto na nie polować. 10 książek kucharskich pod choinkę. Kolejność przypadkowa, to nie ranking(...)Ogniem i Dymem” to książka dla wielbicieli gotowania na otwartym ogniu, wyrazistych i ciężkich smaków, czasem dziwnych połączeń, które mimo specyficznego brzmienia smakują genialnie. 4. Fania Lewando „Dietojarska kuchnia żydowska” Fania to była swoistego rodzaju gwiazda międzywojennej sceny kulinarnej. Kobieta, która z diety jarskiej uczyniła sztukę. Kilka lat temu weszłam w posiadanie tłumaczenia jej książki i zachwycił mnie sposób podejścia

ladykitchen
Bajgle pełnoziarniste. 123

domowe bajgle. Bajgle to ten rodzaj pieczywa, który dość trudno kupić w pobliskim sklepie czy piekarni. Wielka szkoda, bo bajgle to najlepsze "bułki" jakie można zjeść.  Bajgle to żydowskie pieczywo, więc na pewno bliskie Polakom, zakłada się, że bajgle zostały wymyślone w Krakowie, przez zamieszkujących to miasto Żydów. Były tak dobre, że podarowywano je kobietom, które urodziły dziecko. Druga(...)trafiły do Ameryki za wielką wodą i tam osiągnęły swój wielki rozgłos? Otóż tu wystarczy przyjrzeć się historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował

SMYKWKUCHNI
Bubliczki – kuchnia kresowa 146

ukraińskie, a wśród tych kulinarnych tradycji znalazłam w końcu opis, który mnie zaciekawił, ale i rozbawił. Otóż ukraińska autorka artykułu o bublikach podaje, że bubliczki wywodzą się z kuchnia żydowskiej, ale historię ich powstania łączy z historią Polski. Podobno pod koniec XVII wieku skromny piekarz żydowski z Wiednia postanowił przekazać swój dar królowi polskiemu Janowi III Sobieskiemu jako podziękowanie

Trzeci talerz
Dzieci żółtej gwiazdy- Mario Escobar 111

Francja pod panowaniem Niemiec. Naziści zabierają wszystko co się da, nie można nic dostać nawet na kartki.Ci którzy mieli bogatych znajomych jakoś żyli. Jacob i Moise to dwaj żydowscy chłopcy mieszkający u ciotki w Paryżu.Kiedy w Berlinie zrobiło się niebezpiecznie rodzice oddali synów pod jej opiekę, do czasu aż znajdą bezpieczne miejsce dla nich wszystkich.  Rozstanie z rodzicami(...)także dobroci, szczerości i ciepła.  Czy znajdą rodziców? tego Wam nie zdradzę musicie przeczytać sami. Mario Escobar w książce wyjaśnia że fikcyjne postaci chłopców inspirowane są losami żydowskich dzieci w czasie wojny. W książce przepięknie pokazana jest braterska miłość oraz odpowiedzialność jednego za drugiego. *************************************************** Książkę czyta się z zaciekawieniem, płynnie i lekko. Opowieść Mario Escobara bardzo mnie wzruszyła

Sama słodycz i szczypta chili
Kugiel brązowy ziemniaczany 95

Kugiel to takie danie kuchni żydowskiej, ale tej jej części, którą lubię, czyli prosto i tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie jest dalej obecne w jadłospisie miejscowej ludzkości, czasami nazywając się babką ziemniaczaną. Od kugla różni się ona skwarkami, które w kuchni żydowskiej są niedopuszczalne. Z czasem

Kryzysowa Książka Kucharska
Z piasku i popiołu Amy Harmon 109

domiar złego chłopiec jest kaleką, urodził się z kikutem jednej nogi. Żyją jak rodzeństwo i razem dorastają. Przychodzi rok 1938 przez faszystów zostaje wprowadzona ustawa o zakazie posyłania żydowskich dzieci do szkół publicznych.  Eva w tym czasie kończy szkołę średnią, powinna iść na uniwersytet ale rezygnuje.Postanawia robić to co kocha, czyli grać na skrzypcach. Od dwóch(...)orkiestrze.Dla żydów nastają ciężkie czasy, stracili prawo zatrudnienia u Włochów, a żydowskie firmy mogły zatrudniać tylko po 100 osób. Zły i posępny nastrój zawładną domem Eve. Angelo przebywa w seminarium,po każdej wizycie Eve na jakiś czas staje się radosny. Kiedy jednak kończy 15 lat zakazuje przychodzenia jej pod szkołę, było to nie mile widziane przez innych.Chodź miedzy nimi

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy kryzysowy cebularz 126

kupiłem drożdży, a pizzę to by się chciało.  Z pomocą po raz kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie.  Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej

Kryzysowa Książka Kucharska
CO ZOBACZYĆ W MARRAKESZU? / MEDYNA, JAMAA EL-FNA, BAHIA PALACE, EL BADI, JARDIN MAJORELLE, MELLAH I INNE! 94

pamiętajcie, żeby nie da się nabrać!!! Debbagh oczywiście warto zobaczyć, ale pamiętajcie, że nie jest to miejsce, które będziecie chcieli zachować w marokańskich wspomnieniach.   15. MELLAH Mellah to żydowska dzielnica Marrakeszu, a zarazem jedno z ulubionych miejsc moich spacerów. Znajduje się w południowej części Starego Miasta Marrakeszu. Zdecydowanie odstaje od reszty. Zarówno w kategoriach hałasu, jak i architektury(...)zdecydowanie spokojniejsza forma lokalnych sprzedawców. Nie są tacy napastliwi, jak na targu przylegającym do Placu Jamaa El-Fna. To dobre miejsce na kupienie przypraw, pięknie zdobionych chust czy rękodzieła. Żydowskiej Mellah daleko jednak do świetności z dawnych czasów. Niegdyś było to prężnie rozwijające się miejsce starówki, obecnie to najspokojniejsza część marrakeskiej Medyny. Światełkiem w tunelu wydaje się być decyzja

Ostra na Słodko
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ 110

pieczarkami i cebulką w oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów(...)wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku. Śledzie z cebulką SKŁADNIKI: 6 płatów śledziowych a la matias 3 duże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka 1 płaska łyżeczka cukru pudru 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe świeżo zmielony kolorowy pieprz olej rzepakowy 1 łyżka octu smakowego

Zasmakuj Kuchni
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8837

można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej, ale przyjęła się i stanowi jeden z fundamentów kuchni żydowskiej. W społeczności żydowskiej, zamieszkującej Polskę i kraje naszego regionu szczególnie popularny był kugel ziemniaczany, często wolo pieczony przez całą noc z piątku na sobotę, kiedy był podawany jako danie szabasowe

Niedzielny kucharz
Niewidzialny most Julie Orringer - recenzja 113

Powieść jest połączeniem wszelkich pożądanych u czytelnika wątków - miłości, tragedii, próby, niezwykłej więzi pomiędzy braćmi oraz przerażającej walki o przetrwanie Żydów podczas II Wojny Światowej. Opowiada historię Węgierskiej rodziny Żydowskiej, a w głównym aspekcie jednego z trójki braci, Andrasa Levi. Młody utalentowany chłopak dzięki otrzymanemu stypendium od budapesztańskiego stowarzyszenia Żydów „Izraelita Hitkӧység”, wyjeżdża na studia architektoniczne do Ecole Speciale(...)obozu pracy przymusowej, gdzie Paryskie życie jawi mu się, jako odległy sen. Powieść ukazuje wojnę  od najstraszliwszej strony, choroby, cierpienia, bólu, słabości.  Pokazuje wojnę i kwestię Żydowską na Węgrzech. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 150

ochotę zjeść właściwie każde danie z nowej książki Paoli Gavin. Nie spodziewałam się, że tak mnie zainspiruje do gotowania, a książki kucharskie są przecież właśnie po to. Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy(...)Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka Kafka Wydawnictwo: Znak Literanova 10. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne. Karolina Polkowska

Ugotowane pozamiatane
Zupa kminkowa z uszkami 156

wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej i żydowskiej. Oprócz zupy kminkowej jedliśmy też czulent z kluskami muszkatołowymi, ozorek w sosie chrzanowym, flaki i gołąbki. Do tego podano lokalne wina z okolic Nowego Sącza z winnic Strugi, Zawadka i Tabu(...)kminkowa była kiedyś symbolem kulinarnym małopolski.To idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dobrze robi na brzuszek. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, zwłaszcza w kuchni góralskiej i żydowskiej. Dziś nie znamy tego smaku. A czego nie znamy, tego nie lubimy. A przecież to takie pyszne danie, które kiedyś jadło się na śniadanie, z zasmażką, z groszkiem ptysiowym

Ugotowane pozamiatane
Sto receptur na Sto Lat Niepodległości (1918 - 2018) - książka i konkurs !!! 142

której towarzyszy opowieść profesora Jarosława Dumanowskiego. Dowiemy się m. in. Co jedzono w poszczególnych zaborach? Jakie były ulubione dania Józefa Piłsudskiego? Jaki wpływ na naszą tradycję kulinarną miała kuchnia żydowska?  W książce poczytamy o historii kuchni, dowiemy się jakie są zasady wprowadzania dania do karty, oraz jak jest opracowywany przepis. Poznamy też historię Polski w pigułce, oraz historię jedzenia(...)Polsce. Następnie przechodzimy do przepisów i opowieści o tym jak to wszystko wyglądało. Jaka była kuchnia z terenów pod wpływem rosyjskim, pod wpływem pruskim, austriackim, jaka była kuchnia żydowska, czy kuchnia wojskowa, oraz jakie jadano śniadania. Wszystko super opisane i opatrzone przepisami, oraz pięknymi zdjęciami. Książka jest dwujęzyczna: wszystkie opisy, oraz przepisy znajdziemy tutaj w języku polskim i angielskim. Przepisy

kruche babeczki
Kasza po wolkańsku 115

przepisu? Najbardziej rozpoznawalnym Wolkaninem był Spock, który był jedną z najbardziej charakterystycznych postaci w Oryginalnej Serii Star Trek. Tak się złożyło, że Leonard Nimoy, który urodził się w rodzinie żydowskiej. Jednym z ciekawszych dań kuchni żydowskiej z Europy wschodniej, które dzięki książce kucharskiej wydanej w USA szybko przeszło do mainstreamu jest kasha varnishkes . Co znaczy kasza, to raczej nikt

Kryzysowa Książka Kucharska
Bajgle szpinakowe 185

mówiących o pochodzeniu bajgli. Jedna z nich głosi, że pieczywo to wywodzi się z Krakowa, a dowodem na to jest pochodząca z XVII wieku wzmianka dotycząca zwyczaju wręczania bajgli żydowskim kobietom zaraz po porodzie, zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. Inna teoria mówi, że bajgle do Polski trafiły z Wiednia, jako podarunek dla króla Jana III Sobieskiego na cześć zwycięstwa(...)Turkami w 1683 roku. Tak czy inaczej, na początku XX wieku wraz z żydowskimi emigrantami bajgle wyemigrowały do Nowego Jorku, gdzie zrobiły zawrotną karierę i są bardzo popularne do dzisiaj. Pomimo tego, że historycznie bajgle są mocno związane z Polską, bardzo trudno jest je u nas kupić. Nie udało mi się jak dotąd znaleźć ich w żadnej piekarni. Znam natomiast

Smakowity Blog Kulinarny
Kalendarz przygotowań Świątecznych 658

konieczne, o czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią)   W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i  Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie rozpoczynam zawsze 14 dni przed wigilią. Mimo, że gotowe filety trafią na dwa tygodnie(...)wody około 4 godziny przed wigilią. Jeśli ryby będą mocno zasolona możemy pozostawić ją do namoknięcia trochę dłużej, do około jednej doby.   Karp po żydowsku przepis>>> Kupując rybę możemy poprosić o gotowe filety lub filetować karpia samodzielnie. Nie wyrzucajmy zbędnych części ryby, mogą przydać się w kuchni

kuron.com.pl
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 524

Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę lub półmisek, łopatki do obracania, metalową rózgę, ręczniki papierowe, ewentualnie widelec. Przygotuj składniki: 4 filety rybne(...)przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce lub na półmisku. Zalej ją ciepłą zalewą. Gotową rybę po żydowsku możesz podawać na ciepło lub zimno udekorowaną natką pietruszki, papryką lub kiszonymi ogórkami

blog.moje-pasje.info
Wątróbka po żydowsku - pasta na kanapki 270

Wątróbka po żydowsku to pasta idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce.  Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka

Ugotować
Bajgle 145

Kucharskiego, o wypieku chleba.  Nie mogłam się doczekać, aż zacznie korzystać z przepisów.  Zaczęłam od bajgli.  Wiedzieliście że bajgle prawdopodobnie pochodzą z Krakowa?  Bajgiel to żydowskie pieczywo wypiekane od XVIII wieku.  Wiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Przetwory 2017: Ogórki po żydowsku 201

chce się robić. Ale w taką pogodę ogórki rosną bardzo szybko. Więc dzisiaj będzie kolejny przepis na przetwory właśnie z ogórków. Poniższy przepis na ogórki po żydowsku wypróbowałam już wielokrotnie, a dostałam go od nieżyjącej już cioci. Ogórki po żydowsku Przygotuj słoiki, miskę, garnek, nóż, chochlę, szklankę, ewentualnie odbierak. Przygotuj składniki: ogórki gruntowe, marchew, liście selera, gorczycę, ziele angielskie, listki

blog.moje-pasje.info
Śledzie po żydowsku z pomarańczami 137

godziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu Śledzie po żydowsku z pomarańczami 60 dag solonych filetów śledziowych 3/4 szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku(...)wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełnić przygotowaną sałatką owocowo-warzywną i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować dowolnie pomarańczą oraz zieleniną. * źródło: Tele tydzień Artykuł Śledzie po żydowsku z pomarańczami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bajgle 151

Dziś słynie z nich Nowy Jork, choć to nie Amerykanie je wymyślili. Bajgle przywędrowały za Ocean prawdopodobnie z Krakowa! To pieczywo powiązane z żydowską tradycją, pełniło kiedyś funkcję obrzędową i było spożywane tylko  podczas ważnych uroczystości. Żydowska Starszyzna zalecała czcić w ten sposób narodziny chłopca. Kolisty kształt bajgla miał znaczenie symboliczne, odzwierciedlał cykl życia i stanowił podarunek, który wręczano

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 159

Pewnego dnia w księgarni pojawia się Uwe Janke, pisarz, który w 1933 r. poparł Hitlera i wydał kilka powieści gloryfikujących nazistów i narodowy socjalizm, a także donosił na pisarzy żydowskiego pochodzenia. Pisarz najpierw prowokuje Otto, pytając o zakazaną w opanowanej wojną Rzeszy książkę "Czarodziejska góra", a potem składa mu propozycję nie do odrzucenia - współpracę przy filmie o obronie Kolbergu (Kołobrzegu(...)którą przekazywali Niemcom rządzący. Autor oszczędził czytelnikowi krwawych opisów, choć napisał wprost o obozach śmierci, o wykorzystywaniu do czarnej roboty ludzi z obozów koncentracyjnych, o traktowaniu cywilnej ludności żydowskiej, polskiej i rosyjskiej przez niemieckich żołnierzy. Ale przedstawił też życie w ówczesnym ostrzeliwanym Berlinie - wydzielanie żywności (kiepskiej jakości) i zakupy na kartki, konieczność zasłaniania okien wieczorem, otwierania drzwi i okien podczas

Weekendy w domu i ogrodzie
Kugel, kugl, a może rejbak. 160

znów zaglądamy do kuchni regionalnej. Kugel choć to potrawa żydowska, to nazwa z niemieckiego znaczy piłka i to by się zgadzało. Zazwyczaj był pieczony w okrągłym naczyniu, a po wyjęciu kształtem przypominał piłkę. Trudno się jednak zdecydować skąd tak naprawdę pochodzi, bo jeśli żydowska, a to była liczna ludność w naszym kraju, mogła być znana wszędzie i każdy region może

Dieta moja pasja
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 169

ciasto korzenne dietetyczne, bez cukru i tłuszczu. Szukajcie a znajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką(...)owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj

Gotuj Sam!
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 200

opcjami, warto się więc przejść po okolicy i zobaczyć co skrywają inne miejscówki. Dość blisko, bo ok. 15 minut autobusem i 30 minut spacerem, znajduje się warte odwiedzenia Muzeum Żydowskie . Na muzeum trzeba poświęcić z dwie godziny, więc jeśli tematyka ta Was nie interesuje, a pogoda dopisuje to warto podjechać nieco dalej, w okolice Potsdamer Platz, niedaleko którego znajduje się(...)Brama Brandenburska (Brandenburger Tor). Jeśli tak jak ja zmarzniecie, a do tego spadnie Wam cukier to wpadnijcie to Charlie’s Vegan Food & Coffee . Dotarcie tam z Muzeum Żydowskiego zajmie Wam ok. 15 minut autobusem (z okolicy Bramy Brandenburskiej ok. 25 min). Charlie’s to miejsce przedziwne i przeurocze zarazem. Misz masz azjatyckiej tandety, odrobiny niemieckiego szyku

Fill The Bowl
Twarożkowa pasta z wędzonym łososiem 101

Odkryłam ten łososiowy serek w Chicago, kiedy bratowa Iwona zaserwowała nam bajgle na lunch z żydowskiej piekarni. Tam też można było kupić świeże twarożki o różnych smakach, kolorach i fakturach. Najbardziej zasmakował mi łososiowy o prostej recepturze, którą odtworzyłam w domu. Ten amerykański miał jednak intensywniejszą barwę ale to pewnie zależy(...)rodzaju i sposobu wędzenia łososia. Dowiedziałam się też, że  bajgle to pieczywo typowo żydowskie, bardzo popularne w USA i wypiekane na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Niedługo się zmierzę z nimi w mojej kuchni. Składniki: • 250 g łososia wędzonego sałatkowego • 450 g białego serka kanapkowego • cytryna do smaku Wykonanie: • Łososia

To co kocham
26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW 135

najbliższą sobotę będziecie mogli zasmakować w specjałach kuchni żydowskiej w wydaniu polskim. Jeśli lubicie kulinarne urozmaicenia, zapraszamy na szabatowe drugie śniadanie w krakowskim Chederze. Artykuł 26 LISTOPADA – SZABAT@CHEDER: DRUGIE ŚNIADANIE POLSKA! – KRAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
HUMMUS 141

Hummus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to hummus... Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa narodowa. Zarówno jedno(...)drugie państwo przypisują sobie hummus pod swoje skrzydła, dlatego Wikipedia przekazuje nam informację, że to jest potrawa kuchni arabskiej i żydowskiej - po prostu. Głównym jej składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania

pieprzny smaczek
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 139

Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między(...)sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy

królestwo garów
“Smaki Izraela”-recenzja 124

jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i siekane wątróbki, które uwielbiam. Jest też sporo nowych dla mnie dań wywodzących się z tradycji żydowskiej kuchni z Hiszpanii i Portugalii, oraz sporo zupełnie współczesnych dań, bo autorka uczyła się gotowania od zwykłych ludzi i jedząc w popularnych restauracjach, więc kuchnia ta nie jest wykuta(...)porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki dań, która jest bardzo ważna w tej kuchni. Na pewno ugotuję alternatywne pomysły na szakszukę np. taką z porem

Ugotowane pozamiatane
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 210

Pieczone bakłażany - połączenie kuchni arabskiej i żydowskiej. Będzie pysznie - obiecuję! Bakłażany w kuchni to zdecydowanie znak, że lato minęło. Jak zwykle za szybko i było za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron(...)mój numer jeden na bakłażany. Czasami już tak jest, że z niczego powstają najlepsze przepisy i dania. Mój sposób na bakłażany związany jest zdecydowanie z kuchnią arabską i żydowską, znajdziecie w nim smaki takie jak: smak grantu, róży, miodu, czosnku, pistacji i oczywiście natki pietruszki. Danie koniecznie trzeba zrobić i zjeść.  Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI 168

Izraela Nidy Degutienė to niezwykły przewodnik po kulinarnych obyczajach, świętach związanych z kulturą jedzenia i współczesnej kuchni izraelskiej, która łączy tradycję z nowoczesnością. Artykuł SMAKI IZRAELA – SMAKI ŚWIATA W ŻYDOWSKIEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bajgle z parmezanem 140

Bajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulak 159

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka mleka

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka po żydowsku. 348

smakiem, twierdzi nawet, że tradycyjna jarzynowa chowa się przy tej. Mało tego, jednogłośnie postanowił, że na święta zrobimy właśnie tę. Mój przepis różni się jednak od tradycyjnej sałatki po żydowsku, zamiast ostrej cebuli dodaję łagodniejszy, bardziej aromatyczny por, wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków

Rozpustne gotowanie
Sałatka żydowska 541

Prosta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i powstała taka oto sałatka. Składniki: 7 średnich ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 1 mała cebula 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować z mundurkach Jajka ugotować(...)twardo. Ziemniaki, jajka, cebulę,ogórki pokroić w kostkę, dodać szczypiorek,majonez,musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. sałatka żydowska

O kuchni z uczuciem
Sałatka ziemniaczana po żydowsku 342

podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też ostatnio przygotowaliśmy na kolację tematyczną z naszymi przyjaciółmi czyli sałatka ziemniaczana po żydowsku Składniki: - 8 ziemniaków - 4 jajka - 1 czerwona cebula - 1 por - 6 ogórków konserwowych - kilka gałązek natki pietruszki - majonez - pieprz, sól Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie

Kuchenne Wariacje
Cebularze 159

placki pszenne- tradycyjnie pieczone na obszarach obecnego Bliskiego Wschodu. W Polsce przekąska ta została poznana w momencie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego. Wspólne przenikanie się kultury polskiej i żydowskiej miało miejsce również przez "talerz", wieści na temat receptury na ten wyjątkowy żydowski placek zaczęły rozpościerać się po całej Lubelszczyźnie, za sprawą Żydów z lubelskiego Starego Miasta, którzy zaczęli

Kuchenne aromaty
Korzenne ciasteczka z Jerozolimy 196

pytajcie, proszę, jak to się wymawia). Powinnam je polać lukrem, ale za dużo dla mnie już tej słodyczy.  Podobne ciasteczka przygotowuje się ponoć na Rosz Haszana, czyli żydowski nowy rok. Wypada on we wrześniu, a jego świętowanie nie ma nic wspólnego z naszymi zwyczajami. Nowy Rok to okazja do zadumy i analizy własnego postępowania w szczególności nagannych uczynków(...)konsekwencji w tym czasie należy okazać skruchę i żal zarówno wobec Boga, jak i bliźnich, których się skrzywdziło. Na koniec dodam, że wg kalendarza żydowskiego mamy obecnie 5775 rok. Składniki 125g rodzynek sułtańskich 3 łyżki bourbonu lib innego alkoholu  mokre składniki 125g miękkiego masła 125g cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej otarta skórka z połowy pomarańczy i połowy

W kuchni wieczorem
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 145

działała "Knajpa u Fryzjera", która spłonęła. Niestety - nie mam pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił macę serową z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwo-czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana(...)robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim wahaniu) na kreplach. Kreplach to smażone pierogi z wołowiny podawane ze smażonymi farfelkami (żydowskimi kluseczkami, trochę jak kluseczki kładzione) i marchewką na słodko. O ile marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
KUGIEL 229

Jakiś czas temu miałam przyjemność przebywać wśród diaspory żydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli

pieprzny smaczek
Hamantaschen 219

charakter karnawałowy i jest chętnie obchodzone także przez niereligijnych Żydów. Uczestnicy przebierają się w kostiumy, często mężczyźni w kobiece, a kobiety w męskie. Purim jest jednym  z najradośniejszych żydowskich świąt i jedynym, w czasie którego wolno śmiać się i naigrywać z wrogów.  Tradycyjnie w tym dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się(...)wyborne, że najlepiej smakuje od razu wyjadane łyżeczką:) Ja zrezygnowałam z rodzynek, za którymi nie przepadam i zwiększyłam odpowiednio ilość suszonych moreli.  Polecam! * adar - szósty miesiąc w żydowskim kalendarzu świeckim, a dwunasty w kalendarzu religijnym. Przypada na miesiące luty-marzec w kalendarzu gregoriańskim. Liczy 29 dni, w roku przestępnym 30 dni * * pisząc o święcie Purim i Hamantaschen cytuję informacje

KUCHARNIA