po żydowsku - 528 przepisów

Piernik żydowski lekach 105

Piernik żydowski lekach - tradycyjne ciasto miodowe Piernik żydowski lekach to proste ciasto miodowe podawane na Nowy Rok. Łatwy do przygotowania, nie wymaga ani zdolności kulinarnych, ani długiego czasu dojrzewania. Można go zrobić nawet bez miksera i na dzień lub dwa przed świętami. Lekach - piernik na ostatnią chwilę , wystarczy odłożyć na 24 godziny w chłodne miejsce, aby dojrzał zawinięty w ściereczkę(...)pergamin, jest bardzo miękki, aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 192

sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami(...)dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki piernik żydowski z bakaliami 348

możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy  Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów laskowych (u mnie posiekane orzechy włoskie)100 g rodzynek4(...)zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).Smacznego  Post Szybki piernik żydowski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pstrąg po żydowsku 224

Ponieważ we wspomnianym w poprzednim poście sklepie w kropeczki sprzedają pstrągi pakowane po dwa, drugiego zrobiłem po żydowsku. Robi się go trochę dłużej, ale efekt jest rewelacyjny. Przepis ten powstał z kombinacji kilku przepisów znalezionych w necie. Te na pstrąga po żydowsku są bardzo do siebie podobne. Ja postanowiłem dodać rodzynki i nie przecierałem sosu. Lubię smażoną cebulę z pomidorami

Gotuj z Misiem
Karp po żydowsku 190

Karp po żydowsku – potrawa, do której osobiście zabierałam się bardzo długo. Bo jak to – karp w słodkiej galarecie?? I wiecie co – żałuję, że karpia po żydowsku spróbowałam tak późno! Jest delikatny, galareta jest owszem – słodka (ale nie mocno), jest też jednocześnie słodka i pieprzna, po prostu cudowna. To, co ważne w przygotowaniu karpia po żydowsku(...)jednocześnie była przezroczysta (choć można się tym nie przejmować), wystarczy zastosować trik z białkiem jajka, o którym napiszę niżej. Zanim puryści i osoby przygotowujące w swoich domach karpia po żydowsku od dawna, zaczną się burzyć, że to przecież nie tak – pozwólcie, że wspomnę, że ile rodzin – tyle przepisów na karpia po żydowsku. Bardziej skomplikowanych, bogatszych, i tych prostszych

Pociąg Do Kuchni
Grzanki z wątróbką po żydowsku 112

razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemygrzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem.wątróbka po żydowsku

Bon Appetit Małgorzaty
Bajgle -kuchnia żydowska 107

Bajgiel żydowskie pieczywo, został wymyślony prawdopodobnie w Krakowie lub jak głosi inna historia -przybył z Wiednia. Nie mylcie go z obwarzankiem, który jest w kształcie spirali. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli; Nowy Jork i Montreal /źródło Wikipedia/. W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia

Anioły w kuchni
Sałatka z ogórków po żydowsku Doroty 358

Wracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki po żydowsku 1896

roku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól

Pasja Smaku
Jabłecznik żydowski 191

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Śledzie po żydowsku 165

Okres przedświąteczny sprawia,że sięgamy do dań, które doskonale smakują na Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie po żydowsku 415

Jeżeli lubimy śledzie  to moja propozycja na pewno zaspokoi wasze smaki. Polecam śledzie przyrządzone  inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1

W kuchennym oknie Ewy
Kwiecień - kuchnia żydowska 166

Pomyślałam, że kwiecień to dobry miesiąc, żeby przyjrzeć się kuchni żydowskiej. W kwietniu w kulturze żydowskiej obchodzone jest święto Pesach, które upamiętnia wyjście potomków Izraela z Egiptu. To wtedy Mojżesz, a za nim 600 tyś. Izraelitów ruszyli w poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi, żeby po 40 latach dotrzeć do Jerozolimy. Przekazy historyczne, badania archeologów i przekazy religijne są w kulturze(...)żydowskiej bardzo splątane i przyznam, że jest to opowieść fascynująca.  Nie sposób poznać i zrozumieć kuchnie żydowską bez wiedzy o historii społeczności, która ją tworzy. W Europie, a szczególnie w Polsce skupieni jesteśmy na historii II wojny światowej i przesłania nam ona historię Żydów, która ma ponad 3000 lat. Państwo Izrael leży na styku 3 kontynentów - Azji, Europy

W kuchni wieczorem
Dietojarska kuchnia żydowska 103

Dietojarska kuchnia żydowska. recenzja książki kucharskiej Fani Lewando.  Dietojarska kuchnia żydowska to tytuł na który czekałam z ogromną niecierpliwością. Jak zapowiadało wydawnictwo Znak, to nie tylko przepisy na wspaniałe dania kuchni Żydów aszkenazyjskich, ale też pełna nostalgii opowieść o kulturze kulinarnej przedwojennego Wilna i idei Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Kim była Fania Lewando Fania(...)Lewando, autorka Dietojarskiej kuchnii żydowskiej to barwa osobowość nierozerwalnie związana z Wilnem, gdzie w latach 20-tych  XX wieku otworzyła wegetariańsko-koszerną restaurację "Dietojarska Jadłodajnia", lokal słynny wśród elity intelektualnej i wileńskiej bohemy. Fania jest zarazem autorką pierwszej w Europie wegetariańskiej książki kucharskiej napisanej w jidysz i wydanej w nakładzie 3000 egzemplarzy. Znalazło się w niej 400 przepisów

Cztery Fajery
Słodko-ostry kurczak po żydowsku 194

Słodko-ostry kurczak po żydowsku – bardzo aromatyczna potrawa, która może być ozdobą niedzielnego stołu. Albo noworocznego, na żydowski Nowy Rok. Czas: 1 godzina 15 minut (w tym 30 minut na marynowanie i 30 na pieczenie) Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 bardzo solidne Kuchnia, która kocha słodkie smaki W tym roku obchody Rosh Hashanah, czyli żydowskiego Nowego Roku zaczną(...)się 9 września, a zakończą 11 września. Żydowski Nowy Rok jest świętem ruchomym, którego data zależy od terminu Paschy. W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka

Niedzielny kucharz