Sałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża c The post Sałatka Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeOstatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku II 2 kg ogórków(...)plastry, nać grubo posiekać, wyłożyć na wierzch ogórków. Dodać koper i przyprawy, wlać zalewę. Słoki zamknąć i pasteryzować 3 minuty od chwili zagotowania się wody. Artykuł Ogórki po żydowsku II pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post Sałatka(...)Żydowska appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzyjdzie nam kupić bilet wstępu. Warto zatrzymać się w Ogrodzie Waldsteina na Małej Stranie , gdzie znajduje się widowiskowa grota, kryjąca w swoim wnętrzu liczne stalaktyty oraz stalagmity. 2. Dzielnica Żydowska , czyli Josefov znajduje się blisko starego miasta. Można tutaj odwiedzić Praskie Muzeum Żydowskie , cmentarz żydowski oraz najstarszą działającą synagogę w Europie, czyli Staranovę. 3. Rynek Starego Miasta i ratusz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski
Kuchnia Prezydentowejcukrem, leniwe z bułką tartą. Stęskniłam się za dawnymi prostymi smakami. Przepis, który dziś prezentuję nadaje się świetnie, żeby zastąpić codzienne bułeczki. Chałka to jeden z flagowych wypieków kuchni żydowskiej. Jej dwa bochenki podaje się na początku Szabasowych kolacji. Symbolizują one dwie porcje manny, które szóstego dnia Bóg zesłał wędrującym przez pustynie, by siódmego dnia mogli jedynie odpoczywać. Jednak(...)przepis najprawdopodobniej zawdzięczamy Austriakom. To oni pierwotnie piekli takie bochenki, a Żydzi w średniowieczu włączyli je do swojej tradycji. Pierwotnie challah, oznaczało w kulturze żydowskiej fragment, kawałek pieczywa, który odrywany było od wszelkich ciast i spalany. Później mianem challah, czyli chałki zaczęto nazywać nie tylko odrywany kawałek, ale rodzaj pieczywa. Jeszcze później, chałka razem ze społecznością żydowską trafiła do Polski
W kuchni wieczoremKawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu. Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa(...)wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić temat tego tradycyjnego dania. Znalazłam historię i oryginalny przepis na ten specjał. Zachęcam do przeczytania przepisu i artykułu na ten temat : Gmina Żydowska Składniki: -2 łyżki oleju roślinnego -2 cebule -500 g kurzych wątróbek -2 jajka ugotowane na twardo -3 łyżki masła ( w oryginale gęsiego smalcu ) -1 łyżeczka soli -1/2 łyżeczki pieprzu
Kulinarne przemysleniaTradycyjna kuchnia rzymska („cucina romana”) jest prosta, a dania są szybkie w przygotowaniu. Wywodzi się ona z kuchni ludowej, lecz nie pozbawiona jest wpływów innych kultur (na przykład żydowskiej). Złośliwi twierdzą, że kuchnia rzymska to jedna z najbardziej niezdrowych odmian kuchni włoskiej, ponieważ jest dość tłusta. Nie można jednak zaprzeczyć, że dania serwowane przez rzymian są niezwykle smaczne. Należy wiedzieć(...)tradycyjnych potraw zalicza się karczochy przyrządzane po rzymsku („carciofi alla romana”), z dodatkiem oliwy, pietruszki i przypraw, lub po żydowsku („carciofi alla giudia”), smażone i bardziej chrupiące. Dość często używanymi w kuchni rzymskiej warzywami są też cykoria („cicoria”) oraz podobne do niej warzywo zwane „puntarelle”. Z Rzymu wywodzi się również znane na całym świecie „spaghetti alla carbonara” z jajkiem, boczkiem
ProstePesto.plSprawdź, co kryje w sobie najpopularniejsza w tym roku "DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA" autorstwa Fani Lewando i rozpocznij swoją roślinną przygodę! Artykuł CZYM KARMIŁA SIĘ BOHEMA, CZYLI “DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA” pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś zapraszam na recenzję książki Fani Lewando " Dietojarska kuchnia żydowska " Autorka książki Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wegetariańskie dania dla Żydów aszkenazyjskich. W Dietojarskiej Jadłodajni łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo z pełną świadomością, że tylko dieta bezmięsna i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. W jej restauracji stołowała się wileńska śmietanka towarzyska(...)przygotowane w oparciu o oryginalne przepisy kuchni koszernej. Każdy przepis jest dopracowany, opatrzony zdjęciem i notatką od Mecyjów. Książka oprócz przepisów, zawiera wiele ciekawych informacji na temat kuchni żydowskiej, zwyczajów i obchodzonych świąt. Książka bardzo ładnie wydana, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Będzie świetnym pomysłem np. na prezent. Doskonała nie tylko dla fanów kuchni koszernej, wegetariańskiej
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepis na te ogórki pod taką nazwą dostałam od koleżanki. W smaku ogórki po żydowsku są delikatne i aromatyczne. Dla tych, co nie przepadają za kwaśnymi przetworami będą idealne. Ogórki te przygotowuje się bardzo podobnie jak konserwowe. To też dodatkowo mnie zachęciło by mimo nadmiaru ogórków, które już śnią mi się po nocach, rozłożyć warsztat … Czytaj dalej Ogórki(...)żydowsku Artykuł Ogórki po żydowsku pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąRyba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się(...)sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego
Niedzielny kucharzSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)puszka filecików anchowis, za 8 zł z których możecie zrezygnować), a wyglądało następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia
Niedzielny kucharznaturalne i pyszne bajgle z sezamem polecają się na śniadanie. Do tego zdrowe dodatki, kawa/herbata i dzień od razu wydaje się piękniejszy. Krótka historia bajgla Bajgiel żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku . Bajgiel został wymyślony w Europie Środkowej, prawdopodobnie w Krakowie, jak wskazuje dokument z 1610 wzmiankujący bajgle jako prezenty dawane(...)przybył on do Polski jako prezent z Wiednia, na cześć zwycięstwa króla Jana Sobieskiego nad Turkami w 1683 . Ok. 1900 emigranci żydowscy przenieśli bajgle na Manhattan. Piekarze do 1950 wyrabiali je ręcznie, później zaczęto je produkować maszynowo, co spowodowało szybką, opłacalną produkcję żydowskiego pieczywa W 1927 pochodzący
Czarnawisienkarobiony według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego regionu. Pozostałe grupy mają inne, typowe dla swojego regionu, przysmaki. Właściwie to święta religijne(...)pochodzenia żydowskiego niespecjalnie mnie interesują, poza tymi, które obchodzę od dziecka, jak większość osób w tym kraju, ale kuchnia żydowska to już zupełnie inna sprawa. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić tajniki takowej, a konkretnie tego, co jedzono w biednych rodzinach, bo tego nie dowiem się z karty dań przygotowanej dla bogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu
Kryzysowa Książka KucharskaZawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko one – ogórki po żydowsku, bo o nich dzisiaj mowa. Chrupiące, słodkawe, po prostu rewelacyjne. Oryginalnie bez papryki, ale ja daję małą kosteczkę dla delikatnego posmaku. Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI(...)ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać ze skórki i przekroić na cztery części
Pieguskowa Kuchniamiksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką i jajkiem nazywa się żydowskim kawiorem? Często jest podawana z chałką a oprócz tego w kuchni koszernej w dawnej Polsce bardzo przydawał się gęsi smalec, bo oliwę z oliwek tzreba było importować z daleka a smalec(...)pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane koperek do dekoracji Jak przygotować mus z wątróbki alla żydowski kawior? Wątróbki można zalać na noc odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie moczymy, to wystarczy umyć i osuszyć. Podsmażamy cebulę. Potem dodajemy wątróbki i smażymy 3 minuty
Ugotowane pozamiataneDziś zapraszam na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu Pastę jajeczną z Ogórkami Po Żydowsku firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy . Pastę tą często podaję na krakersach, grzankach czy do świeżego i chrupiącego pieczywa. Polecam i Życzę Smacznego. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI: 2 ugotowane i obrane jajka na twardo 3 sztuki Ogórków(...)Żydowsku ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy 10 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka drobno siekamy. Dodajemy do miseczki. Ogórki po Żydowsku ORZECH , kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miseczki. Ser żółty trzemy na małych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników. Natkę pietruszki siekamy drobno
Gotowanie Patkispisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie👌 Prezentuję oryginalny przepis ze starego zeszytu i przepis, który troszkę zmieniłam. Sami wybierzcie, który dla Was będzie lepszy 😊 Ziemniaki po żydowsku(...)listki laurowe, lać do tego ze 2 - 3 kubeczki wody i włożyć do piekarnika na godzinę. Oczywiście przykryć pokrywką. Przepis zmodyfikowany ziemniaki po żydowsku na nowo
Kulinarne przemysleniasmaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego. Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać o tradycjach żydowskich i ich życiu. Jest niesamowicie dopracowana, nawet pod kątem wykonania. Twarda solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów(...)kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki
Blondynka Gotuje