~kokosowe* ricotta hotcakes z malinami i migdałami w słupkach ~ *z dodatkiem mąki kokosowej Całe wieki ich nie jadłam! Ostatnio dorwałam moją ulubioną ricottę (i kupiłam od
breakfast of dreamsdniu Waszego Święta :) Składniki: placek I - 7 jajek - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki placek II - 250 g grubo zmielonych orzechów włoskich - 5 białek - 150 g cukru kryształu - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1/2 litra mleka - 5 żółtek(...)pieczemy w 180 C około 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy
Zainspirowana w kuchniWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich
Mała CukierenkaOstatnio jakoś polubiłam jeść znowu pancakes i tak co chwile tworze jakieś wynalazki, aby monotonności nie było. Z reguły towarzyszy mi przy tym banan (przy okazji
Zdrowie i pysznie na talerzumargaryny 5 żółtek gotowanych 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 10 dkg orzechów mielonych 1/2 szklanki cukru 1 łyżka masła mleko (tyle aby przykryło orzechy) 15 dkg margaryny Dodatkowo: marmolada jabłkowa 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy) 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte(...)minut w temp 180 stopni. 4. Do garnka dajemy zmielone orzechy włoskie, pół szklanki cukru i łyżkę masła i zalewamy mlekiem tyle aby przykryło orzechy. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia do wystudzenia. Ucieramy 15 dkg margaryny i łączymy z zimnymi orzechami. Masę wykładamy na wystudzony placek z makiem. 5. Na masę dajemy placek kruchy. 6. Po wierzchu posypujemy
Kuchnia u BietkiGorące jabłka wyłożyć na upieczony placek i przełożyć drugim.Masa orzechowa: 15 dag zmielonych orzechów 1/2 szklanki mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie:Orzechy sparzyć mlekiem. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, później dodać wystudzone orzechy. Tak przygotowaną masę wyłożyć na drugi placek. Stężałą masę polać czekoladową polewą
Pasja Smakurazem do lunch boxa Wikusi powędrowały: placki jabłkowe maliny tradycyjnie orzechy, które są bardzo cenne dla małych i dużych uczniów ponieważ wspomagają naukę, koncentrację i zapamiętywanie (magnez, omega 3). A na deser ulubione migdały w surowej czekoladzie raw bo sklepowe słodycze od e-superfood.pl też mogą być OK Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 8 pochodzi z serwisu
Ola la LCHFPiernikowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem daktyli oraz orzechów włoskich to prawdziwy hit w moim domu. Są mega puszyste i rewelacyjne w smaku, a znikają
Kuchnia MagdaLenyOstatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą
Moje Słodkie Piekiełkomleka , cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Przestudzić, zmiksować z masłem gdy już będzie prawie zimne. Masa orzechowa: Masło rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy, zagotować. Na upieczony placek wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem, wylać gorącą masę orzechową
Darcia w kuchnilekko posolić i popieprzyć, jednak w cieście powinna dominować słodycz pietruszki. Żurawinę wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić. Z porcji ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrobić płaski placek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor
Jadło i czytadłopolewa czekoladowa (można zastąpić masą z kaszy manny – trzeba zwiększyć podane wyżej proporcje o 1/4) 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części (placki będą równe jeśli zważymy ciasto i równo je podzielimy). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy na niej(...)drugą połowę masy, a na niej ostatni placek. Wierzch polewamy polewą czekoladową lub rozsmarowujemy na nim odłożoną część masy. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Przełożone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc by zmiękło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzwyłożyć do dwóch jednakowych prostokątnych blaszek. Wymiar blaszki ok - 35x24 cm. Przygotować masę orzechową. Posiekane orzechy i resztę podanych składników wyłożyć na patelnię lub do garnka, mieszając podsmażyć na złoty kolor. Gorącą masę wyłożyć równomiernie (po połowie) na każdy placek. Zimna masa sprawi problemy z rozłożeniem jej na cieście. Każdy placek piec w temp.180 stopni(...)białek. Mieszamy delikatnie uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat śmietankowy. Ciepłą masę serową wykładamy na placek miodowy i przykrywamy drugim orzechami do góry. Lekko dociskamy ciasto do masy serowej i odstawiamy w chłodne miejsce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPlacek drożdżowy z cukinią i orzechami Składniki 1 niewielka cukinia ( około 200 g) 2 jajka 200 g mąki 100 ml mleka 30 g drożdży 50 g orzechów włoskich 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki koniaku Sposób wykonania Do miski wkładamy pokruszone drożdże, zalewamy je mlekiem, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)nadmiaru soku. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mąki, odciśniętą cukinię, orzechy włoskie, całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy w nim placek przez 35-40 minut na koniec sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia środka ( bierzemy pod uwagę fakt że po dodaniu surowej
Miód i pieprz