placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:18/92)

Miodownik z dwiema masami 173

twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3 x 20 minut Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 4 łyżki płynnego miodu 200 g masła 4 łyżki mleka łyżeczka sody oczyszczonej  1/2 szklanki cukru orzechy włoskie(...)przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 178

wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy(...)mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka

Słodkie Przyjemności
Miodowa krówka. 205

margaryny  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru  2 żółtka 1 łyżka Cytrynek w rumie od firmy Eterno 1 puszka masy krówkowej 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich Blaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko(...)musicie i  utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień też jest już pyszne. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Miodownik z wkładką orzechową 309

Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Smacznego!!!   Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a 168

dodać do masy miodowej. Całość wymieszać. Upieczony biszkopt przekroić na dwa placki i przełożyć je masą orzechowo-miodową, docisnąć tak aby oba placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi. Polewę czekoladową zrobić według własnego przepisu lub można skorzystać z poniższego. Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać

Passions hobbies life
Kora orzechowa z brzoskwiniami 615

kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm)   Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem budyniowo-brzoskwiniowego(...)Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe     Przygotowanie :   Placki bakaliowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do osiąknięcia z wody. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka

Nastoletnie Wypiekanie
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym 147

Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które kiedyś mogą się znudzić Mniam… Składniki: Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków): 450 g mrożonego szpinaku – liście „Hortex” 60 g sera koziego 2 ząbki czosnku 1 jajko

Oryginalny smak
Pani Walewska - Pychotka 1113

masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego250 g masła w temperaturze pokojowejolejek waniliowy - kilka kropel* Dodatkowo2 słoiki(...)ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy je do wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę budyniową

Piekę, bo lubię
ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK 134

pesto z jarmużu. Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Jest świetnym pomysłem do makaronu , grzanek czy też placków ziemniaczanych . Polecam! SKŁADNIKI: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan

Ostra na Słodko
Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 139

orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na złoty kolor. Ja używam malutkiej patelni (takiej na jedno jajko), wtedy placki(...)odpowiedni rozmiar i kształt.  Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i podgrzewamy, mieszamy je z miodem, jeśli chcemy je dosłodzić. Takim malinowym sosem polewamy każdy placek, układamy na nim plasterki świeżej figi i posypujemy orzechami. Palce lizać

Quinoa Raz!
Przekładaniec orzechowy 672

tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl(...)orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 133

łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin. Kiedy ciasto będzie odpoczywało(...)dynię i duś 10-12 minut.  Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.  Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części

AZgotuj!
Knedle ze śliwkami 149

nią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około

Smaki Na Talerzu
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 275

dajcie się dobrze nawodnić mące.   Wróćcie do wyrabiania ciasta na niskiej prędkości i po kolejnych 3 minutach wyrabiania ponownie sprawdźcie ciasto – kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego bierzemy w dłoń, rozgniatamy na cienki placek i rozciągamy – dobrze wyrobiony gluten powinien utworzyć cieniutką, półprzeźroczystą i wytrzymałą membranę . Ciasto jeszcze wymaga wyrabiania? Dajcie mu kolejne 2-3 minuty na małej prędkości

Karo in the Kitchen