Nadszedł Czekoladowy weekend, w tym roku czekałam na niego już od dwóch tygodni, ponieważ w swoich zbiorach miałam bardzo fajny przepis, którym chciałam się z Wami
Przepysznik - BLW i nie tylkocukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega
Kuchnia w czekoladzieKolejny pomysł na placuszki do lunchbox'a czy na śniadanie. Dla mojego mężczyzny muszę nieźle się nakombinować, by miał na uczelni jakąś pożywną, zdrową przekąskę. Nie
Be Fit Be Stronglekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Aby zrobić polewę musimy wymieszać kakao, cukier puder
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej
Mama GotujeCoś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzestopniowo dodawać masę jajeczną, uważając żeby się nie zważyła. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć masą, resztką masy posmarować cały tort i udekorować cząstkami orzechów. Można też zrobić mniej masy, placek przekroić na pół i przełożyć, tak jak to my zrobiłyśmy.Mamy wtedy lekko odchudzoną wersję tortu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną
Anioły w kuchnidoskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta. Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru
Ala piecze i gotujezawsze odkładałam na następny raz, ponieważ wymaga trochę pracy. Przyszedł jednak czas na upieczenie i jestem bardzo zadowolona, wymaga dużo pracy, ale jest bardzo dobre. Ciasto miodowe, duża ilość orzechów, przełożone masą kajmakową i masa z piankami marshmallows i z masłem orzechowym. Ciasto jest bardzo syte, i bardzo przypomina w smaku batonik Snickers. W oryginalnym przepisie były orzeszki(...)masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż rozpuści się masło i powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać orzechy i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem i nasączyć. Karmelizowane orzeszki: 2 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 200 g prażonych orzeszków ziemnych Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem
talerz przyjemnościkostki masłaPolewa:- 2 łyżki kakao- 2 łyżki margaryny- 1 łyżka śmietany 18%- 1/2 szklanki cukru pudru- 3 łyżki mlekaOraz:- 1 słoik powideł śliwkowych- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie(...)czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim plackiem, który polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Zainspirowana w kuchniwymiarach 20x35 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dwie części piec ok. 20 minut każda. Na trzecią część ciasta wyłożyć orzechy i piec do zrumienienia orzechów ok. 15-20 minut. Wszystkie 3 placki odstawić do ostygnięcia 3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na wrzące mleko z cukrem i dokładnie(...)kostkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Na pierwszy blat ciasta wylewamy połowę gorącego kremu, ostrożnie przykrywamy drugim blatem ciasta na który wylewamy pozostały gorący krem i przykrywamy ciastem z orzechami. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem(...)dużą blaszkę rozwałkować jedną część ciasta,posmarować powidłami,2 białka ubić na pianę dodać 5 łyżek cukru ,wyłożyć pianę na powidła i posypać połową orzechów,z drugą częścią zrobić tak samo i upiec oba placki w 180 stopniach 18-20 min(patrze żeby lekko się zrumieniło) masę gotujemy jak budyń,czyli odlewamy pół szkl mleka i mieszamy
Swojskie jedzonkostopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około(...)dodajemy po trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie każdemu
Z Kuchni Do Kuchnistopniach nie dłużej niż 12 minut, bo się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około(...)trochę budyniu. Aż się skończy i powstanie masa gładka i bez grudek. Smarujemy pierwszą warstwę upieczonego ciasta kremem. Przyciskamy blatem z orzechami. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na noc. Świetnie się kroi. Jest pyszny. Polecam! Placek każdemu wyjdzie, nie należy się go bać, a smakować będzie każdemu
Z Kuchni Do Kuchnirulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.Ciasto na rolady i drugi placek:Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe(...)Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut.Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie
Apetyczna babeczka