placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:8/92)

Pani Walewska 367

beza : 6 białek 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec(...)złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posmarować dżemem*. Białka na bezę ubić, dodać cukier, aromat waniliowy i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na posmarowany konfiturą placek. Posypać pokuszonymi orzechami i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. 2,5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek

Zapiski Młodej Żony
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2103

rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić.Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.Orzech drobno posiekać.Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek.Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami.Ciasto wstawić na minmum

Gospodyni Miejska
Orzechowe Oko słonia 1353

orzechy z mlekiem.Placek rozłożyć, na niego nałożyć porcję masy, zostawiając ok. 4 łyżki do posmarowania wierzchu.Na mniej więcej 1/3 szerokości placka ułożyć wzdłuż całe banany a następnie złożyć ciasto na pół. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać orzechami. Wstawić na jakiś czas do lodówki.Smacznego

Złote przepisy
Mazurek orzechowy 538

efektownie na Waszych stołach. Mazurek orzechowy Składniki: CIASTO 280g mąki pszennej 160g masła 60g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody NADZIENIE 200g powideł śliwkowych POLEWA ORZECHOWA 150g orzechów włoskich 50g masła 50g miodu Wykonanie: CIASTO - masło, żółtka i woda do ciasta powinny być zimne - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka oraz zimną(...)placków, przykryć drugim plackiem POLEWA ORZECHOWA - orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się składników - do rondelka wrzucić posiekane orzechy, składniki wymieszać, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając - masę zdjąć z palnika, lekko ostudzić - masę orzechową rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni górnego placka - gotowy mazurek

Smakołyki Bereniki
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 191

miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie foliowej na szafce i mogły tam leżeć bardzo(...)lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem. Drukuj Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami Składniki Ciasto 3-3,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki sody 200 gr masła 3 jajka 3 łyżki miodu gryczanego Warstwa orzechowa 300 gr orzechów włoskich 3 łyżki miodu 1/2 szkl. cukru cukier waniliowy 100 gr masła Krem 3/4 l mleka

Mieszam w Garnku
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 200

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem

VioletoweKucharzenie
CIASTO SNICKERS 151

Połączenie karmelizowanych orzechów, toffi, masy budyniowej i miodowych placków jest idealne. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie.   Składniki na warstwę orzechową: 300g posiekanych orzechów laskowych 100g masła 3 łyżki miodu Składniki na kruche placki: 600g mąki pszennej ¼ szklanki cukru 2 jaja 2 żółtka 3 łyżeczki sody 1 cukier waniliowy 3 łyżki miodu 200g masła 2 łyżki mleka Składniki(...)orzechowa: W garnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15minut w 170 o C. Kruche blaty : Mąkę łączymy z sodą i pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy na placki o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez ok 10 minut

Słodki Zakątek
Placek Gerbeaud 130

Placek Gerbeaud pochodzi z legendarnej Cafe Gerbeaud, znajdującej się w samym centrum Budapesztu. Deser jest przepyszny i nie jest pracochłonny. Tradycyjnie podawany jest na uroczystości i specjalne okazje. Składniki: 25 dag. margaryny 50 dag. mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta soli 4 dag. drożdży 10 łyżek mleka Do przełożenia: 30 dkg. posiekanych orzechów włoskich

Smaczne Potrawy
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 93

formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje

Kuchnia w opałach
Orzechowa Pani Walewska 262

mączki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik powideł śliwkowych  200 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie(...)temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić. Beza: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Pozostałą ilość

Kolorowa kuchnia Elki
Snikers 570

orzechową do kremu a na wierzch dać polewę czekoladową. Mi najbardziej odpowiada ta pierwsza wersja. Choć mam w planach pokusić się na jeszcze inną opcję i zrobić orzechy na obu plackach. składniki: ciasto 3 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka 100 g miękkiego masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody niecała szklanka cukru warstwa orzechowa(...)masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 300 g posiekanych orzechów ziemnych krem budyniowy 2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3-4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Do miski przełożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić dno jedną częścią ciasta

Monia miesza i gotuje
Placek Iłowiecki 471

przygotować dzień lub dwa dni wcześniej wtedy idealnie zmięknie chociaż i pierwszego dnia jest bardzo smaczne :)Ciasto składa się z trzech placków przełożonych kwaśnym dżemem i gotowaną śmietaną z której powstaje gładka i aksamitna masa. Wierzch posypany orzechami włoskimi dopełnia ciasto, u mnie tym razem posypałam rodzynkami i prażonymi migdałami . Zrobienie go w całości zajęło mi godzinkę , wiec polecam wypróbować(...)masą jeszce ciepłe placki.Żeby maksymalnie wykorzystać czas masę zaczynam gotować gdy do piekarnika wkładam 3 plackaPrzełozenie: Placek - 1/2 masy śmietanowej - placek- dżem - placek - pozostała masa śmietanowa - orzechy lub rodzynki ( lekko wciskamy w masę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 103

łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek, 17 dag cukru, 5 łyżek dżemu truskawkowego, 75 dag jabłek, ½ kg truskawek, 1 galaretka cytrynowa, 5 dag orzechów włoskich, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z masła, śmietany, smalcu, mąki, żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie(...)obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut na dolnej płycie piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Przekładaniec z Michałkami 150

dodać do masy jajecznej. Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę. Piec w 180 st. około 20 min. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów. MASA   Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia(...)Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy po placku. Wierzch dekorujemy orzechami.  Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej pracy

Gotuję Testuję
„Greckie” placki kokosowe 139

jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki mąki kokosowej Masę odstawiamy na 15 minut, by związała. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu, na średnim ogniu. Placki podałam z orzechami i syropem daktylowym. Palce lizać

Kucharzyca