okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień(...)oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder i ostudzoną papkę z orzechów
Kubki smakunależy upiec z masą orzechową. W tym celu orzechy należy lekko posiekać. Na patelni roztopić margarynę z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość, cały czas mieszając, przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie się wyraźnie kleić. Powstałą masę wyłożyć na 4 wyklejony surowy placek i piec około 15 minut w 180 stopniach(...)łyżeczki powideł +1/3 masy na to 3 placek + 4 łyżeczki powideł + 1/3 masy wierzch przykryć plackiem z warstwą miodowych orzechów Miodownik pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 dni, aż placki zmiękną. Smacznego
na moim stole...masy orzechowej ---Masło z cukrem i miodem zagotować .W momencie gdy cukier bedzie rozpuszczony dodac posiekane orzechy,wymieszac i chwile gotować .Wyłozyc na warstwę ciasta i upiec.- -- 3)masa budyniowa- -Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,dodając cukier i 3 szklanki mleka Ucierając maslo dodawac partiami ostudzony budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć(...)Piec również 10-12 minut w temperaturze 180ºC.Wystudzony placek przelożyc masą budyniowa ,nakryć następnym plackiem.Następnie nałożyc na drugi placek mase toffi ,lub dżem i nakryc plackiem trzecim z orzechami -u mnie tym razem placek z przechami odwrócony do środka.Wstawic do lodówki na kilka godzin i gotowe.Posypac cukrem perlistym...Smacznego
w mojej kuchniDla wszystkich przejedzonych mam dziś propozycję, lekki i pyszny placek. Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu. Zachęcam do spróbowania. Szpinakowy placek
Moje Małe Czarowaniepół i uzyskałam dwa blaty *** *** Następnie przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na jeden blat ciasta *** ** Dwa blaty bez orzechów (u mnie jest to jeden duży blat) pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut w piekarniku(...)Pierwszy placek smarujemy połową dżemu *** *** Na dżem wykładamy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową dżemu i wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy plackiem z orzechami *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemMacie jeszcze dynię albo pure z dyni zrobione jesienią? ja mam i jedno i drugie, stad placki dyniowe upiekłam. W marketach jeszcze są dynie w
Moje Małe Czarowanieczosnkiem w pomidorach Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Surówka z marchewki z czarnuszką Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z egzotycznych owoców Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo(...)pomarańczowy Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Prażone jabłka babci Małgosi
Moja smaczna kuchniagładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy folią ( lub przykrywamy ściereczką ) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy na kawałki i każdy wałkujemy na cieniutki placek. Prażone orzechy siekamy ( lub mielimy ) z cukrem i cynamonem ),= porcjami kładziemy na ciasto i zamykamy dokładnie sklejając. Każdy placuszek dokładnie spłaszczamy ( będą rosły podczas smażenia ). Smażymy na rozgrzanym oleju
Ostra na SłodkoDziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ(...)ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka). Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić. Ciemny
Gotuję Testujęupiec same, a na trzecią część wyłożyć masę orzechową. Piec w temp. 180 stopni około 15 minut. Masa orzechowa: Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec. Krem budyniowy: Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami(...)powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać. Połowę masy wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim plackiem i wyłożyć pozostały krem. Przykryć plackiem z orzechami. Schłodzić w lodówce Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego
talerz przyjemnościszkl cukru 20 dag margaryny 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 bag posiekanych orzechów 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Krem I: 1 budyń ś m ietankowy 350 ml mleka Krem II: Masa kajmakowa ( krówka w puszc e ) WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną(...)wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami
Darcia w kuchnioraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka(...)powoli przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł. Dodajemy kajmak i dokładnie łączymy, najlepiej mikserem. Spodni blat bez orzechów smarujemy powidłami śliwkowymi układamy w keksówce, na powidła wykładamy 1/2 kremu. Układamy na krem drugą warstwę ciasta, smarujemy resztą kremu i układamy ostatnią warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrówne części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę orzechową. Wyrównuję. Piekę 15 minut(...)Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasipapierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone(...)folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórstopni, piec 13-15 minut, aż ciasto będzie całe zarumienione. WIERZCH: Orzechy posiekać, w garnuszku podgrzać masło z miodem i cukrem, mieszać aż cukier się rozpuści, dodać orzechy, gotować jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Pierwsze ciasto wyjmujemy z blaszki, wykładamy jeszcze raz papierem do pieczenia i rozsmarowujemy drugą część ciasta, na ciasto wykładamy delikatnie masę orzechową, włożyć(...)zgęstnieje, ostudzić. Do zimnego budyniu stopniowo dodawać masło, ciągle miksując, aż masa masa będzie jednolita. Na pierwszy placek rozsmarować powidła śliwkowe, na to masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem z orzechami, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce
KUCHNIA POLSKA