placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:87/187)

Pizza z warzywami 162

Dziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda(...)minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam

Waniliowe Improwizacje
Idealnie delikatne ciasto na pierogi 155

Ciasto na pierogi lubi być dobrze i długo wyrobione, aby jego konsystencja po rozwałkowaniu była bardzo delikatna. Ja należę do osób, które lubią ciasto na pierogi oraz ciasto drożdżowe wyrabiać ręcznie, ale jeżeli preferujesz to oczywiście bez problemu można je wyrobić mikserem :)  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę (około 55 - 60 stopni(...)oraz nie będzie się lepiło do dłoni (zajmuje to około 15minut ręcznie i około 5-10 robotem). Przygotowane ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy szklanką kółka i zapełniamy ulubionym farszem. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucając pierogi do gotującego się wrzątku (wyjmujemy po około minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody). Smacznego

ChilliJemy
Drożdżowe rogaliki z marmoladą 121

4 szkl mąki tortowej Młynomag 4 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru 40 g drożdży 100 g masła marmolada lub gęsty dżem  (u

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 126

Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód

A Ty Smakuj Mnie
Babeczki z grzybowym farszem 195

tarta-warzywko, pieprz-olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej(...)pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).   Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.   Rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.   Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.   Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem   i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 218

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Karnawał w pełni. CHRUŚCIKI DROŻDZOWE. 391

rząd owadów!  Spójrzcie sami, o tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki. Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29. A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki(...)Następnie wlałam rozczyn i wyrobiłam na gładkie ciasto. Pozostawiłam do wyrośnięcia na 2h, pod ściereczką w ciepłym miejscu. Następnie odrywałam porcje ciasta, wałkowałam na obsypanej mąką stolnicy na cienkie placki, z których wykrawałam równej długości. W każdym z nich robiłam nacięcie pośrodku, po czym jeden koniec paska przekładałam przez otwór, "wiążąc" w ten sposób te  charakterystyczne supełki. Przygotowane

W kuchni Karmel-itki
Pizza... 136

zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody, 3-5 łyżek oleju. Zaczyn: z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robimy(...)hakami do ciasta, potem wyrabiamy ręcznie.  Po wyrobieniu odstawiamy przykryte na minimum 30  minut, żeby urosło, potem lekko zagniatamy i dzielimy na 4 części, z których zrobimy placki na blachę do pizzy. Ciasto wałkujemy, wykładamy na natłuszczone i posypane bułką lub mąką blachy śr. 26-30 cm. Jak już ciasto jest w blaszkach, to smarujemy sosem pomidorowym

chleba naszego
Oponki jogurtowe 175

Oponki drożdżowe z dodatkiem jogurtu zamiast mleka. 300 g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40 g masła Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i  pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.D o wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii(...)szczyptę soli.Wszystko wymieszać i   wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło.Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do  wyrośnięcia.Następnie ciasto  rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto śliwkowe 95

Czas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki krucho drożdżowe 125

3 szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 157

wypiek :)  Życzymy Wam udanego dnia Dziecka i niech każdy dzień dla naszych milusińskich będzie tak cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania(...)wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 194

wydają się skomplikowane, to wcale tak nie jest, ale każda będzie choć odrobinę inna (nawet na naszych zdjęciach są dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem. Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła(...)znów rozsmarować na nim 1/3 masy makowej, zostawiając wolny brzeg. Wyłożyć na górę trzeci placek oraz resztę masy makowej (pamiętajcie o wolnym brzegu) i na górę kładziemy ostatni placek. Ciasto wyrównać odkrawając kawałki wystające poza obrys blaszki. Na środku ciasta ułożyć szklankę do góry dnem – ułatwi to równe podzielenie ciasta. Ciasto dzielimy nożem na części – najpierw

Pociąg Do Kuchni
Przepis na podpłomyki 99

Przepis na podpłomyki Drożdżowe podpłomyki z patelni. Przepis na podpłomyki poznałam podczas niezwykle inspirujących warsztatów  Olej rzepakowy - skarbem Europy. Drożdżowe podpłomyki z przepisu Andrzeja Polana są zdecydowanie bardziej wykwintne niż te, które przygotowywali pierwsi Słowianie. Jednak sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Dawniej podpłomyki wypiekano na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach lub na blasze umieszczonej(...)ogniem. Dziś staropolskie podpłomyki możemy upiec na patelni. Przepis na podpłomyki drożdżowe z patelni to w rzeczywistości przepis na jeden z najstarszych chlebów, bardzo podobnie przygotowuję też turecki chleb z patelni albo indyjski chleb naan z patelni .  We wszystkich wspomnianych przepisach na chleb z patelni występuje olej rzepakowy, jego historia  sięga 6000 lat. Początkowo wykorzystywany był jako olej

Cztery Fajery