placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:88/187)

Grecki chleb Lagana 105

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci. Składniki:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody łyżeczka drożdży suszonych łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sezam Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier(...)Przełożyć je do naoliwionej misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości, czyli na jakieś 90 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 220 stopni

wyzwania kuchenne
Rogaliki różane 205

kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka  2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder(...)wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówka z marmoladą 183

margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę.  Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut(...)zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą

VioletoweKucharzenie
Rogaliki krucho-drożdżowe 194

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.Są smaczne i szybko znikają z talerza.Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI:mąka- 500 gdrożdże -50 gmargaryna- 250 gkwaśna śmietana- 2,5 łyżkijajka - 2 sztcukier - 4 łyżkiproszek do pieczenia- 0,5 opaksól - 1 szczyptamleko ciepłe - 125 mlDODATKOWOmarmoladajajko- 1 sztmleko -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki(...)odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić

Kuchnia Danusi
Racuchy z jabłkami 87

całość za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto powinno być średnio gęste. Jeśli będzie za gęste, należy dodać trochę mleka, a jak za rzadkie to dosypać odrobinę mąki. Kolejno wymieszanie ciasto drożdżowe należy wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami (powinno trwać do kilka minut – około 10 min ręcznie, mikserem trochę krócej ) Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca(...)zimną wodą. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcję ciasta (jedną czubatą łyżkę) i wrzucać na rozgrzany olej. Lekko spłaszczając tworząc racuszek. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu między plackami, bo będą jeszcze rosnąć na patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pizza z patelni (bez drożdży) 133

misce. Wymieszałam je najpierw łyżką, a następnie zagniotłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek o średnicy ok. 22cm. Patelnię o podobnej średnicy posmarowałam delikatnie olejem, rozgrzałam i włożyłam uformowany placek. Smażyłam go na niedużym ogniu aż się przyrumienił po całości. Wtedy przewróciłam go na drugą stronę i posmarowałam ketchupem z cukinii(...)przełożyłam na talerz i pokroiłam na trójkątne kawałki jak tradycyjną pizzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym

Waniliowe Improwizacje
Dynia zawsze smaczna 106

Dyniowe muffinki z migdałową kruszonką to kolejny dyniowy wypiek . Jak się domyślacie mam niezłe zapasy dyniowego puree. Nic tylko wypiekać! Dyniowe muffinki są puszyste, mają piękny

codojedzenia
CEBULARZE LUBELSKIE 133

Tak jak Kraków ma swoje obwarzanki, Zakopane – oscypki, a np. Poznań – rogale Marcińskie, tak Lublin słynie z cebularzy. Pewnie już wszyscy się z nimi

Ostra na Słodko
Menemen – turecka jajecznica 83

małym ogniu wyjątkowej słodyczy. To sprawia, że całe danie jest po prostu przepyszne! Menemen najczęściej podaje się w towarzystwie simit , czyli sezamowych bajgli lub poğaça  – mięciutkich, drożdżowych bułeczek. Te bułki to jeden z hitów w moim domu – sprawdźcie mój przepis na najlepsze bułki śniadaniowe poğaça   Przyprawy Tu może Was zaskoczę, ale Turcy bardzo oszczędnie przyprawiają(...)jakości warzywa. Fani pikantniejszych smaków mogą dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili lub płatki chili, ale nie jest to konieczne. Sprawdź też inne pyszne przepisy na śniadanie: Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe Pasta jajeczna z awokado Dutch baby – pieczony naleśnik Drukuj Menemen – turecka jajecznica #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe

Na-talerzu.pl
Bułeczki z pieczarkami 112

Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek(...)mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 105

Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek(...)mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Makowiec 123

można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest główny powód pękania(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto drożdżowe wypełnione makiem i bakaliami, pyszne! Course Ciasto Cuisine Polska Keyword bakalie, ciasto drożdżowe, mak Prep Time 30 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 520 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki z pieczarkami 125

Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek(...)mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 162

Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda(...)wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą

moj przepis na