placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:92/187)

Sos serowo-śmietanowy (keto, bezglutenowy) 91

łyżka mąki (15 g) 4/5 szklanki śmietanki 30% (200 ml) szklanka mleka (250 ml) pieprz , zioła prowansalskie do smaku opcjonalnie kilka kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki płatków drożdżowych kostka warzywna na pół litra bulionu Czas przygotowania:  10 min  Ilość:  3 porcje (około pół litra sosu) Przygotowanie Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle , dopóki nie zmięknie(...)oraz opcjonalnie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy mąkę , mieszamy i dolewamy śmietankę oraz mleko , całość mieszamy. Dodajemy przyprawy ( pieprz , zioła prowansalskie ) oraz opcjonalnie suszone pomidory , płatki drożdżowe i kostkę warzywną , dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy ser rozsypując go po całości i intensywnie mieszając. Sos serowo-śmietankowy najlepiej podawać z lekkim makaronem np. z cukinii lub konjac. Wartości

WegePrzepis
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 224

zawsze, nie tylko od święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno, i po inspirację zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka.  Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak(...)cała góra słodkiej, skarmelizowanej cebulki z dodatkiem wyrazistych oliwek i słonych filecików anchovies smakuje po prostu obłędnie! Do tego całość jest prosta i stosunkowo szybka (jak na ciasto drożdżowe) do przygotowania. Oczywiście, obieranie i krojenie kilograma cebuli do zadań łatwych nie należy; dobrze jest przygotować sobie paczkę chusteczek, tudzież rolkę papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 240

Pamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)więcej, jeśli ktoś lubi mocno pachnące drożdżami ciasto, ale my zostawiliśmy tę samą ilość, jak zawsze. Ciasto szykujemy dokładnie w ten sam sposób i kiedy dochodzimy już do rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy lekko szklanką kółka, na których następnie układamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowa pizza z pieca 363

Chyba muszę się "przeprosić" z książeczką dołączoną do mojej maszyny do chleba :) Wypróbowałam tylko dwa przepisy w niej zawarte, oba super, "no ale przecież nie będę

Z butelką mleczka w tle
Gwiazda drożdżowa z makiem 180

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.  Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu. Gwiazda drożdżowa z makiem  SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg drożdże - 45 g mleko -0,5 szkl margaryna Palma w złotym opakowaniu  -  150 g jajka -2 szt sól -szczypta(...)Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.  Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.  Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi

Kuchnia Danusi
Po prostu pizza 183

drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym(...)mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii

prawdziwe jedzenie
Buchty drożdżowe z serem 57

Przepis na puszyste buchty drożdżowe z serem pieczone w piekarniku. Nie ma nic lepszego jak pachnące, domowe bułeczki, które pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Od początku do końca całe przygotowanie przepisu zajmie Ci nie więcej niż 2 godziny. Buchty, to idealny pomysł na przekąskę, poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do kawy. Ilekroć więc masz ochotę(...)propozycje z ciasta drożdżowego, to kręcone bułeczki drożdżowe z dżemem , a także drożdżówki z białym makiem . Wszystkie te przepisy znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym . Nie czekaj więc na specjalną okazję, aby przygotować te pyszne buchty i ciesz się ich smakiem już dziś! Zapraszamy! Nasza szklanka ma pojemność 250 ml Buchty drożdżowe z serem Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna uniwersalna

Kuchnia Na Wypasie
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 91

Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam(...)jest rewelacyjne ! Print Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto drożdżowe z rewelacyjnym nadzieniem Course Desery Cuisine Izraelska Keyword ciasto drożdżowe, czekolada Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona zupa cukiniowa 190

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta pizza! 284

Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą, jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas(...)polecam przechowywania go dłużej. Zachęcam natomiast do wypróbowania mojego nowego przepisu na idealnie puszystą pizzę! Pizza na puszystym cieście porcja na 2 bardzo duże lub 5-6 mniejszych placków Składniki na ciasto: 800 g mąki pszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również chlebowa) 60 g świeżych drożdży 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej

Ratunku obiad
rogaliki drożdżowe 205

razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży(...)łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka

babka w formie
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 205

cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, żółtka 1 sztuka, masło 10 dag, morele 22 sztuk KRUSZONKA: masło zimne 15 dag, cukier 10 dag, mąka krupczatka 15 dag przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze(...)użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać wierzch ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 165

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 389

łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia(...)tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą

Smakołyki Bereniki
Karpatka 106

Czas czytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe zwijańce z serem 140

pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu(...)jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół

VioletoweKucharzenie
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 166

spróbujcie!!!   (Tortownica o średnicy 16 cm)  1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 2/3 szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru   Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić(...)rąk) i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia. Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem

Di gotuje
Chlebek Pita 184

kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule  spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać(...)Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami

Stare Gary
Kutia w cieście 155

Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym  i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :)Kutia w cieścieSKŁADNIKI:kutia -1 puszkamąka -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0

Kuchnia Danusi
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 171

Lubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania