placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:99/187)

Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 530

ciepłe miejsce do "ruszenia". Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól i olej. Na końcu dołożyć rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych(...)kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę dżemu - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) - dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu w formie wyłożonej

Grunt to przepis!
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 160

konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz(...)elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowe racuchy z jagodami i malinami 125

Bezglutenowe racuchy z owocami - dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna! Są po prostu wspaniałe. Musicie koniecznie spróbować :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 50

Kuchnia bezglutenowa
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 168

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca

Sama słodycz i szczypta chili
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38513

minut w ciepłe miejsce do "ruszenia". Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól i olej. Na końcu dołożyć rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków(...)pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać.     Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) -  dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.  Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem

Grunt to przepis!
Przepis na bułeczki z truskawkami 59

Bułeczki drożdżowe z truskawkami.    Przepisy na bułeczki na naszym kanale już są, jednak od nadmiaru głowa nie boli i teraz przepis na bułeczki z truskawkami. A dokładniej bułeczki z truskawkami i kruszonką.  👉Jak zrobić bułeczki truskawkowe❓      Warto pomyśleć o takim przygotowaniu by wyeksponować truskawki i były od razu widoczne. Można je schować(...)musicie tylko pamiętać, że truskawki puszczają dużo soku, więc forma, którą proponuje Agnieszka może okazać się strzałem w 10".   Link do filmu z przepisem Przepis na BUŁECZKI drożdżowe z truskawkami - TRUSKAWCZANKI -Truskawkowy DESER -321 Składniki: ok. 400-450g truskawek 400g mąki ok. 260ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%) 3 łyżki cukru (można dać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rogaliki drożdżowe 140

Dzisiaj zapraszam na puszyste  rogaliki drożdżowe z marmoladą.   Składniki (ok. 50 rodalików) : Rozczyn: 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej 50 ml mleka Ciasto: 60 dag mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 200 ml mleka pół kostki margaryny 3 jajka Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy(...)Ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek w kształcie koła i dzielimy na 16 części w kształcie trójkąta. Na każdy trójkąt kładziemy troszkę marmolady  i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce  i  odstawiamy

Pyszności Słodkości
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 254

mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów(...)mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną

Zasmakuj Kuchni
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 284

sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.   Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków(...)odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie podzielić na 9 równych części.  Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki .   Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować

Grunt to przepis!
Makowiec Babci 474

Przed nakładaniem na ciasto maku ubij białko na sztywną pianę i dodaj go do maku. Połącz wszystko łyżką.Farsz musi być ciepły kiedy nakładamy go na ciasto drożdżowe!Ciasto:Drożdże rozkruszam w naczyniu, dodaję 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszam energicznie i odstawiam na około 8-10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W misce ucieram(...)rąk, to można podsypać mąką.Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut pod ścierką.Ciasto dzielę na połowę. Pól wykładam na blat i rozwałkowuję na prostokątny cieniutki placek. Nakładam połowę farszu równomiernie i zwijam jak roladę. Kładę na papier do pieczenia i na blachę. Z drugą częścią ciasta i maku robię to samo. Na jednej blaszce układam

Anielska Kuchnia Ani
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 277

ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladąSkładniki:250g mąki pszennej1/4 kostki margaryny80g cukru20g drożdży świeżych2 jajka1/2 szklanki mleka50g mlecznej czekoladyokoło 15 orzeszków do dekoracji Wykonanie:- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego(...)pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej - wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki- każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się

Smakołyki Bereniki
Bajgle w wersji slow 173

 Tym razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w lipcowej piekarni razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 152

Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła(...)omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy borówki, dajemy szczyptę cukru i cynamonu i bardzo dokładnie zaklejamy, formując z ciasta bułeczkę. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie malujemy je mlekiem. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Rydze w sosie 136

Czas czytania: 2 min Rydze w sosie. Grzyby tej jesieni nadzwyczaj obrodziły lasy oferują nam prawdziwki, kurki i rydze. Mam zapas na cały rok suszonych, marynowanych

SprawdzonaKuchnia.pl
Jeżynianki 81

drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru(...)kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układam

Słodki sentyment
Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem. 131

Pyszne drożdżowe rogale nadziane masą orzechowo-kakaową. Naprawdę świetna kombinacja, polecam! Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 100 g cukru 1 jajko 200 ml ciepłego mleka 60 g roztopionego letniego masła szczypta soli      Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy(...)Orzechy łączymy z kakao, cukrem pudrem, dodajemy mleko i mieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia. Następnie lekko naciągamy i zalepiamy nadzienie  wygląda to jak pieróg

Rozpustne gotowanie
Jeżynianki 102

drożdżami jest przepyszne, zwłaszcza prosto z pieca Bułeczki jeżynowe, jeżynianki, to wariacja na temat jagodzianek, które wszyscy znamy i większość z nas uwielbia Pyszne, łatwe i pachnące ciasto drożdżowe, lekko kwaskowe owoce, cukier puder – czy można chcieć więcej? Składniki na 15 jeżynianek: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru(...)kawałków (żeby bułeczki były w miarę równe, z ciasta można uformować wałek i następnie podzielić go na 15 równych kawałków wielkości piłki golfowej). Każdy kawałek rozgniatam na cienki placek i układam na nim 5-6 średniej wielkości jeżyn (jeśli jeżyny są duże, to ze 3-4). Sklejam krawędzie ciasta i lekko obracam w dłoniach tworząc bułeczkę. Gotowe bułeczki układam

Słodki sentyment
Rogaliki z twarogiem 142

pochodzi stąd .U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne(...)wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie  ciasto   ponownie przez chwilę wyrobić i podzielić na 9-12 części. Z każdej części rozwałkować placek, połowę naciąć nożem lub radełkiem,  w nie naciętej połowie układać nadzienie  z twarogu i cukrów.Zwijać w rulon od strony nadzienia, formując kształt rogala.Ułożyć na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku. 140

łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.   Wszystkie składniki ciasta drożdżowego wyrób ze sobą na jednolicie gładką masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli posiadasz mikser planetarny lub inne ustrojstwo ułatwiające pracę(...)środku powstało miejsce na dużą łyżkę farszu. Możesz również rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5 – 2 cm i wycinać placki szklanką. Następnie uformuj tak, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.   Tak przygotowane drożdżówki z serem ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz

kuron.com.pl
Pizza neapolitańska według przepisu Marco Ghia na Międzynarodowy Dzień Pizzy 184

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini strucle z marcepanem 141

masy marcepanowejDodatkowo:50 g masłacukier puderMini strucle z marcepanem - to doskonała alternatywa dla tych, którzy uważają, że standardowa, duża strucla to dla nich za dużo. Mini strucle, to pyszne drożdżowe ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak. 100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mleko lekko(...)wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 5 cm (fot.1). W środek każdego kółeczka włożyć wałeczek z marcepanu, o średnicy około

Świat Ciasta
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 179

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak

Słodkości i nie tylko
Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem 191

Składniki:0,5 szkl. ciepłego mleka10 dag drożdżyokoło 2 szkl. mąki pszennej1/3 łyżeczki soliłyżka oliwy z oliwek2 łyżki tartego parmezanu3 łyżki siekanych oliwek czarnychrozmarynoliwa do smarowaniaWykonanie

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania