Pizzerinki to pyszne cienkie drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym i składnikami. Składniki dajemy dowolne, tak aby przypominało wizualnie pizzę. Polecam. SKŁADNIKI : Rozczyn ; 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru odrobina ciepłego mleka Ciasto ; 600 g mąki pszennej 1/2 szklanka ciepłego mleka(...)ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Z podanych składników przygotowujemy sos. Ciasto wykładamy na stolnicę, lekko ugniatamy i dzielimy na porcję. Następnie rozwałkowujemy na owalne placki. Smarujemy je sosem i układamy składniki, na wierzch rozsypujemy tary ser. Pizzerinki pieczemy w piekarniku, około 25 minut w temperaturze 180 % C. Pizzerinki są smaczne na ciepło
Kulinarne Fantazje Marioliząbek czosnku 1 łyżeczka masła orzechowego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano) 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych pieprz Podpłomyki 200 g. mąki pszennej 100 ml. bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan(...)wystudź. Wybierz z łupin miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą. Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez
Delicious Placewersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić(...)sobie pracę można użyć miksera. Tak przygotowane ciasto rozwałkowywać partiami dosyć cienko (na grubość 2-3 mm) i wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm. Na każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor
Świat Domowej Kuchnismaczne, że po takim wypiekanym weekendzie zawsze puchną mi bioderka :( Tym razem wzorem do wypiekania był chlebek warstwowy z bloga SMACZNIE MI Warstwowe ciasto drożdżowe w wersji mini wytrawne czyli .... Bułeczki warstwowe z czarnuszką 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 25 g świeżych drożdży ok 400 g mąki pszennej(...)resztę mąki. W misce ciasto rosło ok. 40 minut – do czasu podwojenia objętości. Podzieliłam ciasto na 9 części. Każdą rozwałkowałam cienko (im cieniej tym lepiej) na placek. Każdy płat przekroiłam na dwa paski, posmarowałam pozostałym roztopionym masłem i posypałam czarnuszką. Ułożyłam płaty na sobie i zwinęłam je w rulon. Tak powstałe mini chlebki (bułeczki) ułożyłam
Gotuj Sam!Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta
Kulinarne Fantazje Marioligdyby tak zawinąć ulubione składniki w puszyste drożdżowe ciasto? Tak! Gdy ostatnio robiłam rwany chlebek zostały mi dwa paski, które zawinęłam w ślimaka i w ten sposób otrzymałam pyszną bułeczkę. Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu(...)ciepłe miejsce na ok. 30 minut – aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy
Kucharzycablogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka(...)smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty
Moja smaczna kuchniajednak usatysfakcjonowani – te placuszki są duuużo delikatniejsze. Sos jogurtowo-cynamonowy świetnie je uzupełnia. Osobiście placuszki najbardziej smakowały mi gdy lekko przestygły, choć gdybym miała wybierać, wybrałabym jednak racuchy drożdżowe. Placuszki: 130 g mąki 100 ml maślanki 2 jajka 4 duże jabłka 150 g płatków migdałowych 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego(...)grecki mieszamy z miodem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Odkładamy do schłodzenia. Smażymy placuszki na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano (mniej więcej 1 łyżka na 1 placek). Osączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. Gorące placki podajemy ze schłodzonym sosem. Źródło: Dobre Rady. Obiady na cały rok. Wydanie sezonowe 01/2017
Smaki Na Talerzupłaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut. Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam. Nadawałam im kształt owalnych bułeczek. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około
potrawyregionalneBardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut! Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepisPRZEPISTemperatura pieczenia: 190oCCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka(...)drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy
coolinarnastrefa.blogspot.comjabłkami prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki z jabłkami to smak mojego dzieciństwa, ale także danie(...)dodać do nich migdały. Był absolutny strzał w dziesiątkę. Zresztą spróbujcie sami jak smakują racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami i migdałami. Na blogu znajdziecie też najlepsze przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami Dlaczego Jabłka Gajeckie Do naszych racuchów wybrałyśmy, jak zwykle zresztą, pyszne Jabłka Grójeckie. Pełne słońca i witamin są idealnym dodatkiem do nieskończonej ilości dań. Wpisane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na kilka minut. Przesiej mąkę do głębokiej misy, dodaj sól, wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej do niego oliwę, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszając stopniowo dodawaj wodę. Kiedy wlejesz już wszystko, przełóż ciasto na stolnicę i zacznij wyrabiać. Zajmie ci to około 10 minut. Ciasto na początku będzie wilgotne(...)uformuj kulę, spłaszcz, posyp mąką i podziel na osiem części. Każdą podsyp lekko mąką (ciasto jest dość wilgotne) i utocz w małą kulkę. Spłaszcz i wałkuj wałkiem na cienki placek (grubości mniejszej niż 0,5 cm). Placki (po 2-3 maks) wstawiaj do nagrzanego piekarnika na 3-4 minuty. Wyciągnij i przykryj ręcznikiem, żeby pod wpływem wilgoci chlebki
Niedzielny kucharzpowietrza. Gdy będzie już płaskie to składamy na pół i jeszcze raz na pół i ponownie rozbijamy je wałkiem na płasko *** *** Następnie odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą aby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty z ukośnie ściętymi końcami i w środku każdego robimy nacięcie *** *** Przez nacięcie przeplatamy jeden(...)układamy na paterze *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI / CHRUŚCIKI PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI PRZEPIS TUTAJ KARNAWAŁOWE RÓŻE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faworki na piwie – bardzo kruche pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu. Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...)pokrojone na małe kawałki garść rodzynek ok 10 g rozpuszczonej margaryny cynamon cukier wanilinowy Kiedy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami. Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej
Słodka Kraina Wypiekównowe karty, życzę Wam aby każda z nich była barwna i zapisana tylko ze szczęśliwym i zdrowym akcentem! Dziś pozostaje jeszcze nieco w temacie świątecznym i zapraszam na wieniec drożdżowy z bakaliami. Można go podać od święta i na co dzień... Składniki; 10 dag migdałów w płatkach Skworcu 10 dag żurawiny Skworcu 6 dag masła plus około(...)ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, po czym rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3mm. Posmarować masłem cały blat ciasta. odcedzoną żurawinę oraz migdały rozsypać po cieście. Placek zrolować zaczynając od dłuższego boku. Uformować wałek. Następnie należy przekroić
Radość kipiąca uśmiechem.było i w tym przypadku. Moje mini rogaliki miały tylu amatorów i trudno się dziwić. Ale zdążyłam zrobić fotki zanim zniknęły z półmiska Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: 900 g mąki pszennej ( luksusowej typ 550 ) + trochę do podsypania sól 380 g tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka(...)masę z orzechów włoskich wg tego przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto po wyjęciu z lodówki kroiłam na grube plastry. Podsypałam mąką i rozwałkowałam na placki o średnicy ok. 28 cm. Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines
Kuchnia u KrysiDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy
prawdziwe jedzenieKrzemienicy na drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Drożdżówkę przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu ciasto jest wilgotne, ale też spójne. Jego największą zaletą jest jednak bogaty smak. https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/10/drozdzowka-z-makiem-i-orzechami-kuchnia.html Makowiec drożdżowy na noc Drożdżowy przekładaniec składający się z 3 warstw ciasta drożdżowego i 2 warstw maku. Przekłada się(...)makowcu z okolic Przeworska masa makowa kładziona jest na przemian z 4 warstwami surowego ciasta drożdżowego. Wielogodzinne wyrastanie sprawia, że po upieczeniu ciasto ma lekką strukturę, a jednocześnie jest wilgotne i aromatyczne. No i niezwykle smaczne! https://trzecitalerz.blogspot.com/2017/04/makowiec-warstwowy-kuchnia-podkarpacka.html Makowiec z Dobrzechowa Drożdżowy zawijaniec z makiem to klasyka. Makowiec z Dobrzechowa wyróżnia się dużą ilością masy makowej w stosunku
Trzeci talerzstyczniu. Są to proste przepisy bez mięsa. Warto odpocząć po świątecznym jedzeniu i na jakiś czas odstawić mięso. Warzywne placki to jedno z dań, które pojawia się u mnie często w różnych osłonach. O choćby wytrawne placki z cukinii . Lubicie warzywne burgery ? Ja bardzo! Warzywne burgery są pyszne. Oczywiście do moich burgerów zawsze piekę domowe bułki hamburgerowe(...)też i dlatego często powracam do przepisu na kopytka z grzybami i szpinakiem . Grzyby i szpinak to świetne połączenie. Do ciasta na kopytka można dodać parmezan, albo nieaktywne płatki drożdżowe, które nieco przypominają ser w smaku. Zimą gotuję wegetariańskie lub wegańskie zupy. Zupa zimą to rozgrzewający posiłek, który można podać z przeróżnymi dodatkami. Spróbujcie krem kalafiorowy z gremolatą i ciecierzycą
codojedzeniaodstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką(...)pieczenia, a papier posmarować cienką warstwą tłuszczu (np. masła czy oleju). Po upływie 10 minut ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1 - 1,5 cm i średnicy 16 - 18 cm. Każdy z placków, pojedynczo, wrzucać do garnka z wodą i sodą i gotować przez 30 - 40 sekund, na minimalnym
Gospodyni Miejskanapisać jak smakują, bo nigdy ich nie jadłam. Osobiście wolę inny typ nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze są świeżo upieczone". Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g(...)wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na placek o średnicy około 30cm. Każdy placek przeciąć przez środek czterokrotnie tak aby uzyskać z niego 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę Nutelli . Każdy klin zwinąć ciasno, zaczynając
Wiem co jemMoje walentynkowe zasmarkanie okazało się poważniejszą infekcją. Leżę sobie w łóżeczku z laptopem na brzuchu, łykam antybiotyk i popijam herbatę z miodem. Nie cieszy mnie, że
Kuchenne zapiski Edytynaszej okolice wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" Składniki: 1/5 kg mąki 1/2 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki masła(...)masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy placek konfiturą z "czarnej porzeczki Lodzi" zostawiają po bokach ok 2 cm nieposmarowanej części. Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch
kgwjanczewo