bigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g mąki łubinowej 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól kłodawska , pieprz czarny mielony , czosnek mielony suszony , majeranek itp. 30 g masła klarowanego do smażenia Przygotowanie Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować(...)mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w i od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą cienkiej, długiej szpatułki. Na każdy placek naleśnikowy nałożyć farsz i równomiernie rozsmarować pomijając brzegi. Naleśniki składać w ,,kopertę” a boki zwijać
Ola la LCHFPizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne , świetnie nadadzą się również na imprezy . Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno. Gorąco polecam Przepis na pizzerinki(...)dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta . Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem. Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut , aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie. Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem , posypujemy serem
WegePrzepisPizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne , świetnie nadadzą się również na imprezy . Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno. Gorąco polecam Przepis na pizzerinki(...)dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta . Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem. Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut , aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie. Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem , posypujemy serem
WegePrzepisNiewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes(...)cebuli dodać mak, sól i całą zawartość puszki z tuńczykiem. Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier do pieczenia i odstawić na ok 20 min, aż lekko podrosną. Na wierzch wyłożyć nadzienie i wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamtakiego jak ona. Początkowo trochę sceptycznie ale później, gdy zobaczyła, że jednak wiem co robię ;) z wielkim zapałem zabrała się do pomocy i zaplatania warkoczy z pachnącego, drożdżowego ciasta. W końcu to miał być najpiękniejszy koszyczek, specjalnie dla niej :)))) W ten sposób powstał koszyczek dla Oliwki, upieczony... ot tak... prosto z serca..... Córka była przeszczęśliwa biorąc(...)cukier i cukier cytrynowy Delecta . Wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na długi placek, radełkiem wykrawać cienkie paseczki. Miskę żaroodporną lub foremkę na babkę obłożyć folią aluminiową i ustawić do góry dnem. Paseczki ciasta przyklejać pionowo w równych odstępach. Następnie przeplatać poziomo
Smakołyki AsiDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju(...)wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy
prawdziwe jedzeniePyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na duże okrągłe, cienki placki( można pomóc sobie dużym talerzem) i podzielić na 8 trójkątów.[ja posłużyłam się rogalomanią]Na szerszej części ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia ( najlepiej twardą marmoladę) i zwinąć ku węższej części
Moje domowe kucharzeniekurkami to dobrze trafiliście! Mam dla Was trzy proste i smaczne propozycje: 1) Pizza blanca z sosem czosnkowym, kurkami, ziemniakami oraz dużą ilością mozzarelli 2) Placki po chłopsku (placki ziemniaczane z mięsem mielonym) z aromatycznym sosem kurkowym na bazie śmietanki kremówki 3) Zupa krem z kurek o kremowej konsystencji i intensywnym smaku - najlepszy przepis! Od niedawna jestem(...)smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
Kuchnia MagdaLenykurkami to dobrze trafiliście! Mam dla Was trzy proste i smaczne propozycje: 1) Pizza blanca z sosem czosnkowym, kurkami, ziemniakami oraz dużą ilością mozzarelli 2) Placki po chłopsku (placki ziemniaczane z mięsem mielonym) z aromatycznym sosem kurkowym na bazie śmietanki kremówki 3) Zupa krem z kurek o kremowej konsystencji i intensywnym smaku - najlepszy przepis! Od niedawna jestem(...)smaku. Pizza inna niż wszystkie! P.S. Podczas przygotowania ciasta na pizzę, pracę ułatwił mi robot planetarny Götze & Jensen SB600K, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misie, włączyć robota i czekać, aż powstanie odpowiednie, elastyczne ciasto. Bez wysiłku, bez wyrabiania ręcznego! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
Kuchnia MagdaLenyDrożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, są smaczne i mają dobry skład. DOMOWE PITY: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka gorącej wody 25 g drożdży(...)bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm. Kłaść na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstawić na 15 min, aby lekko podrosły. Między czasie rozgrzać piekarnik
https:KKuchniaMniamMocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka(...)odrobiną mąki ( ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek w kształcie prostokąta, wierzch smarujemy miękkim masłem, posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem a następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku, rulon kroimy na kawałki o grubości około 3 cm. Bułeczki
Smakowite DaniaPuszyste drożdżowe rogaliki Cornetti, które razem z cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie. I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików(...)odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Masło roztopić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Pierwszy z nich ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować masłem. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartego placka nie smarować. Przykryć całość kawałkiem
wyzwania kuchennetradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek grubości około 2-3 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez tłuszczu!) i kładziemy na niej jeden placek. Smażymy około 2-3 min., a następnie przewracamy na drugą stronę. Górną
Kuchnia MagdaLenytradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym. Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 400 g jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kleiło się do dłoni. Ciasto wyrabiamy około 6-8 min., a następnie dzielimy go na 7-8 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na okrągły placek grubości około 2-3 mm. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką (bez tłuszczu!) i kładziemy na niej jeden placek. Smażymy około 2-3 min., a następnie przewracamy na drugą stronę. Górną
Kuchnia MagdaLenydowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z Moich Wypieków. Drożdżowe babeczki z kruszonką Składniki na 10 sztuk: 230g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 50g cukru 125ml mleka 2 żółtka 50g roztopionego masła łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na kruszonkę(...)być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy na okrągły placek, na środek wkładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy formując kulkę. Nadziane babeczki wkładamy do formy do muffinek i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20-30 minut. Kruszonka: Wszystkie składniki
Smak mojej kuchniPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem
Anioły w kuchniPaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko(...)prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem
Anioły w kuchni