Kolejny pomysł na drożdżówkę z dodatkiem pysznej Nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za tym kremem czekoladowym:) W połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy naprawdę smaczny duet około 16 bułeczek 3 godziny składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 125 g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka Nutella wykonanie: Drożdże włożyć(...)dodać jajka, ciepłe mleko wciąż powoli mieszając. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Następnie odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 3 części. Rozwałkować na równe placki. Do środka każdego z nich ponakładać Nutelle. Zwijać ruloniki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokroić na mniejsze części już na blaszce. Odstawić na około 25 minut
Ania i Marcin gotująjesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki (na 2 foremki a 23 cm):320 g przesianej mąki pszennej chlebowej200 g mąki razowej(...)kilkanaście minut.W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól.Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia
Grahamka, weka i kajzerkakipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli, czosnek granulowany oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków(...)odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku
Grunt to przepis!oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu(...)mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia
prawdziwe jedzeniemoże stanowić wyzwanie. Innym razem na przeszkodzie stają braki w wyposażeniu kuchennym. I tu na pierwszym miejscu z pewnością trzeba wymienić piec kaflowy, jako „sprzęt” bez którego trudno zrobić placki pieczone na blasze, czy prawdziwy wiejski chleb. Te niedostatki zazwyczaj łatwo zastąpić współczesnymi sprzętami, jednak smak podpowiada nam, że „to nie to samo”. Prawdopodobnie już nigdy nie przekonamy się(...)bezpowrotnie. Pozostał jednak stary przepis i doskonały smak paluszków, które mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do czerwonego barszczu. Paluszki piecze się z bardzo popularnego na Podkarpaciu ciasta krucho-drożdżowego, dzięki czemu zachowują świeżość przez kilka dni. Z podanej proporcji wychodzi 2-3 razy więcej paluszków niż na zdjęciach. Paluszki z kminkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g mąki pszennej
Trzeci talerzRADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów(...)odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu
Kuchenne zapiski Edytytendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków(...)Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni na spód, pół łyżeczki pokrojonej w drobne paski papryczki pepperoni, pół plastra
Grunt to przepis!nadal rozpływam się na samą myśl o tym cieście, z którego udało mi się skosztować tylko jeden kawałek... Co mi tam! Pędzę do kuchni, upiekę jeszcze jedno... Zawijaniec drożdżowy z wiśniami ciasto: 500g mąki 150g masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 żółtko 50g drożdży szczypta soli + konfitura wiśniowa kruszonka: 70g masła 40g mąki pszennej(...)cienkim strumieniem wlewałam topione masło. Gdy ciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez
Zapiski Młodej Żonyoleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży. Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu(...)mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części. Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii
prawdziwe jedzenieSkładniki:Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaDodatkowo:pół szklanki
Moje pyszne gotowaniedomownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu powinny(...)kruszonkę, dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto. 3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie ). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem
Danka Pichciciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 12 cm. Robiłam to talerzykiem spod filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż od śliwki na zewnątrz. Przydaje się szkolna wiedza(...)stopni. Pierwsza partia piecze się ok. 25 minut, kolejne - kwadrans. Jeśli dla kogoś ilość dodanego cukru jest zbyt mała, można oprószyć ciastka cukrem pudrem. ----------- Podobne: Oponki serowo-drożdżowe Rogaliki drożdżowe z marmoladą Ciastka na maślance
Weekendy w domu i ogrodzieciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i przyprawy,wymieszać i połączyć z mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma. Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki(...)najmniejszą (jak garstka) na ozoby. Z dużej części uformować równą kulę i odłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować. Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony. Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli. Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około
Kuchenna KontrrewolucyaCzas czytania: 3 min Piernik na ostatnią chwilę, jeden z najlepszych pierników, pokochacie go za smak i łatwość przygotowania Piernik na ostatnią chwilę, ale nie martwcie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne 😉 W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie ciasta, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi ciepło ! W trakcie wyrastania
SprawdzonaKuchnia.pl