placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:93/187)

Gwiazda makowa 75

Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół. Składniki 540 g mąki pszennej 70 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/4 łyżeczki soli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać(...)kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem. Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto

Wasze Przepisy
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 177

pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód(...)Rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę. Por pokrój w cieniutkie paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą. Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj

codojedzenia
Jak zrobić idealne pączki? 3811

wyrabianiu za pomocą miksera. Wyrobione ciasto powinno być dość luźne, gładkie, elastyczne, może lekko się kleić, ale powinno odstawać od miski. WYRASTANIE CIASTA Ciasto na pączki, jak większość ciast drożdżowych, powinno odpowiednio długo wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się(...)PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe supełki migdałowe 169

Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.     Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy(...)koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Idealne ciasto na pizzę 185

Jakie jest Wasze i dealne ciasto na pizzę? Moje to takie, które jest cienkie, z grubszymi i rantami, a najlepiej żeby czas oczekiwania na nią nie

ChilliJemy
Batoniki owsiane z masłem orzechowym i daktylami 91

ciasteczka. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut i jest absolutnie banalne. W trzech słowach: wymieszać, uformować, upiec. Lubuję się w potrawach i wypiekach z dodatkiem płatków, nie tylko owsianych. Omlety, placki z płatków i białek z mikrofalówki,  ciasteczka klasyczne - chrupiące, z bakaliami. Kolejna na liście będzie owsianka zapiekana z owocami. Musi jednak poczekać - wyjechałam.  Nie pamiętam, który(...)przedśniadaniowy rytuał. Smak świeżego pączka, drożdżówki z jagodami,  wyciąganej z torby pełnej śniadaniowego pieczywa. Widok plaży o świcie nieodmiennie  kojarzy mi się z zapachem świeżego ciasta drożdżowego. Chyba starałam się właśnie odpowiedzieć na pytanie  - dlaczego od wielu lat, właśnie tu.  A co do batoników. Po siedmiu godzinach jazdy do Poznania,  zjedzeniu tego, co miało wystarczyć

Kronika Piekarnika
Rogale z powidłami 97

listopada w moim rejonie tradycyjnie wypieka się rogale. Powinny być one przeważnie z masą makową, ale ja zrobiłam je z powidłami. Są one z ciasta drożdżowego, ale nie trzeba czekać aż wyrosną drożdże, tylko wszystkie składniki się zagniata razem i wkłada do lodówki na 2 godziny. Takie rogale są idealne na przekąskę do szkoły czy pracy, a także do popołudniowej(...)dobrze wszystko przesiekać. Następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (podsypując mąką) na placek o grubości 3-4mm. Pokroić w kwadraty wielkości 10cmx10cm (w zależności od wymaganej wielkości rogali). Na jednym narożniku wkładamy łyżeczkę powideł lub innego nadzienia. Po przekątnej zwijamy, a rogi

Danka Pichci
Chrupiące rogaliki z malinami 155

Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka(...)łyżki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wraz z drożdżami i pozostałym składnikami włożyć do miski, zagnieść elastyczne ciasto jak na pizzę. Podzielić na porcje, każdą rozwałkować na okrągły placek, podzielić na trójkąty. Na każdym ułożyć łyżeczkę konfitury, przy podstawie każdego trójkąta. Zawinąć od góry brzeg na raz, końce trochę zlepić ( wtedy konfiturę zabezpieczymy przed wylewaniem) i zwijamy dalej

gotuj ze mną
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 164

Wszak sezon na rabarbar w pełni i korzystajmy z niego! A rabarbar proszę Państwa to warzywo, ale jakże wdzięczne Więc dzisiaj wypiek z warzywem na słodko. Przyznam, że takie drożdżowe bułeczki z rabarbarem nie powstają u nas zbyt często, a w sumie szkoda. Pan mąż wcina je z mleczkiem, ale doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie(...)upalny dzień dla tego zapachu jestem w stanie odpalić piekarnik ;). Przepis na drożdżówki z powodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz

Mieszam w Garnku
Cebulaki drożdżowe- ślimaki 185

Tradycyjne drożdżowe ślimaczki, idealnie smakują z barszczem- podane np. na Wigilię Składniki: ½ kg mąki 2 jajka 1 łyżka margaryny 4 dag drożdży 3 duże cebule ½ kostki margaryny „palmy” sól pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka ciepłego mleko z wodą Przygotowanie: Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami  i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem. Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.  Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.  Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie.     Przed

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek odrywany z rabarbarem 375

swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka to w większości te same czynności co w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane masłem i obciążone rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze. Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm(...)celu odgazowania - podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm - ciasto posmarować obficie masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu uformowanego chlebka - placek posypać cukrem i oprószyć cynamonem, podzielić nożem na 5 pasków, krojąc wzdłuż krótszego boku (powstaną pasy o długości 30cm, a szerokości 9-10cm) - na pierwszym pasku w niewielkich odstępach

Smakołyki Bereniki
KETO CHLEBEK PITA BAMBUSOWY (bez glutenu) 93

serka naturalnego śmietankowego 1 jajko 10 g  błonnika bambusowego/mąki bambusowej  (plus do podsypania przy wałkowaniu) 5 g  mąki łubinowej   5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć) 15 g gumy guar sól kłodawska Przygotowanie Odważyć wszystkie składniki na pitę. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i mąki(...)części (można zrobić mniejsze chlebki pita i podzielić np. na 3 lub 4 części). Z każdego kawałka uformować kulę. Każdą kulę rozgnieść dłonią, a następnie rozwałkować tworząc cienki, okrągły placek ok. 3 mm grubości. Patelnię dobrze rozgrzać i nie smarować żadnym tłuszczem! Chlebki pita przygotowywane są na suchej patelni. Każdy placek układać na rozgrzaną patelnię i prażyć

Ola la LCHF
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 116

drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne  domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi(...)środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto też wspomnieć, że serwują tu pyszną i dobrej jakości kawę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Możecie

Kulinarne przygody Gatity
Bataty zapiekane z jarmużem w serowym sosie (wegańskie) 156

Słodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)ugotowane ziemniaki (około 550 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 150 g) 1 łyżka musztardy (sarepska lub dijon) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki wody sól i pieprz do smaku Zapiekanka: 2 bataty (około 600 g) garśc jarmużu (około 140 g) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Lamarida.pl
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 325

posmarowałam białkiem i obficie posypałam cukrem, dzięki temu utworzyła się na nich taka pyszna skorupka. Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)  „Espumisan Max to wyrób medyczny(...)koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania

Izabelawkuchni