placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:93/187)

Drożdżówki waniliowe ze śliwkami 90

Pewnie powiecie – spalone? Nie… Takie jak lubimy Wspaniałe drożdżówki ze śliwkami. Jeśli macie w sobie tyle siły by czekać na taką wspaniałą drożdżową rozkosz – polecam. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego) 1/4 laski wanilii   Dodatkowo na nadzienie: śliwki dżem(...)drożdży resztę składników. Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Na placki układam pokrojone śliwki zamoczone wcześniej w dżemie śliwkowym. Posypuję brązowym cukrem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach

MojaQchnia.pl
Makowiec zawijany 163

orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.  Rozpuścić masło lub margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami(...)olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem  w posmarowany olejem papier,  w formie

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec na drożdżowym :) 171

jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru (można zastąpić słodzikiem, wg uznania) - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć(...)rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 278

Cudownie aromatyczne bułeczki z cynamonem z ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonemSkładniki:25 dag mąki2 jajka6 dag margaryny8 dag cukru3 dag drożdży125 ml mlekacynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie:- z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 0,25 szklanki ciepłego(...)margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki- ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny- ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra- placek posmarować mlekiem, posypać cynamonem i cukrem- zwijać wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała rolada- kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetrów i układać na blasze wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Ciastka z białą czekoladą 97

Czas czytania: 2 min Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą , suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz

SprawdzonaKuchnia.pl
PĄCZKI TRADYCYJNE 179

martwił zdrowiem, kto by liczył kalorie?! Jednak tego dnia niekwestionowanym królem stołu są paczki!!! Zachęcam Was więc do samodzielnego usmażenia tych cudnych w smaku, mięciutkich i delikatnych drożdżowych kulek, bo to naprawdę łatwe, a pączki z cukierni nigdy nie dorównają tym domowym :) Ja od lat smażę pączki razem z Dorotką(...)trwa to około 1,5 godziny.   Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i krótko je wyrób. Rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm , podsypując mąką, aby się nie kleiło i szklanką wykrawaj paczki. Odkładaj je do wyrośnięcia na stolnicę (u mnie około 30 minut ). Lub drugi sposób: nabieraj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką 79

Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką jest tak smaczne, że zaczyna znikać jeszcze zanim ostygnie. Uwielbiam je cieplutkie z kubkiem mleka lub kakao. Ciasto jest miękkie, ładne wyrasta i zawsze się udaje! Lubicie ciasta drożdżowe ? Koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z dżemem i kruszonką !      Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - składniki: (Keksówka(...)cukru 200 ml mleka 1 jako 100g roztopionego masła Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g cukru kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo:  gęsty dżem/marmolada jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe zawijane z dżemem i kruszonką - przygotowanie:  Zaczyn. Drożdże wkruszyć do 100 ml ciepłego mleka, dodać po 2 łyżki cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut

Di gotuje
Pierogi bezglutenowe 101

Czas czytania: 2 min Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Libańskie pierożki drożdżowe 349

szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta(...)zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut

My Culinary Art
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym 253

Na dzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie. Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gwiazda makowa 58

Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół. Składniki 540 g mąki pszennej 70 g drobnego cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/4 łyżeczki soli 2 jajka ok. 300 g masy makowej Przygotowanie Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać(...)kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem. Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto

Wasze Przepisy
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 164

pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód(...)Rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę. Por pokrój w cieniutkie paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą. Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj

codojedzenia
Jak zrobić idealne pączki? 3792

wyrabianiu za pomocą miksera. Wyrobione ciasto powinno być dość luźne, gładkie, elastyczne, może lekko się kleić, ale powinno odstawać od miski. WYRASTANIE CIASTA Ciasto na pączki, jak większość ciast drożdżowych, powinno odpowiednio długo wyrastać. Ciasto po wyrobieniu należy pozostawić w misce i przykryć, najlepiej czystą ściereczką i folią spożywczą, zapobiegnie to wysychaniu ciasta podczas rośnięcia. Wyrastanie powinno odbywać się(...)PĄCZKÓW Ciasto po podwojeniu objętości należy jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania, podsypując niewielką ilością mąki, jeśli się klei. Pączki można formować na dwa sposoby: - rozwałkować ciasto na placek grubości 1-1,5cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki, - uformować z ciasta wałek, podzielić go na takiej samej wielkości kawałki, z każdego uformować w dłoniach okrągły kształt. Uformowane

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe supełki migdałowe 151

Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.     Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy(...)koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy do wyrośnięca na blaszkach z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Idealne ciasto na pizzę 171

Jakie jest Wasze i dealne ciasto na pizzę? Moje to takie, które jest cienkie, z grubszymi i rantami, a najlepiej żeby czas oczekiwania na nią nie

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania