placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:80/187)

Gwiazda drożdżowa z makiem 150

Składniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży – 50 g masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie(...)Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem

I LOVE LIFE
Quesadille ze szpinakiem 113

Czas czytania: 2 min Quesadille ze szpinakiem, to kolejny pomysł na szybką przekąskę, a z sałatą może być wegetariańskim daniem obiadowym. Korzystam z gotowej tortilli (ale

SprawdzonaKuchnia.pl
Focaccia z suszonymi pomidorami 164

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu

Kuchcik gotuje
PĄCZKI 181

odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka, spirytus i wyrośnięte drożdże oraz pozostałe 125 ml mleka. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, lub ręcznie. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dodajemy roztopione masło. Zagniatamy lub miksujemy do całkowitego połączenia składników w gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Oprószonymi mąką rękoma(...)spód), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1,5 godziny. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek o grubości około 1,5 cm i szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy

cool and minty
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 259

misce miksera mieszamy mąkę z solą i posiekanymi ziołami, dodajemy skórkę startą z cytryny. Dolewamy ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche(...)podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio

Karo in the Kitchen
Tarta drożdżowa z bobem 266

zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula 1 jajko świeża(...)ząbki czosnku, chili Do miski wsypać mąkę dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 10-15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek. Boczek pokroić w kosteczkę

MarciochaKucharzy
Rogaliki drożdżowe z białym makiem 243

Rogaliki drożdżowe z białym makiem Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko(...)masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką *** *** Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Koło dzielimy na 6 trójkątów *** *** Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

Blog z Apetytem
Calzone 166

genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe

Proste-przepisy.pl
Pączki domowe – przepis krok po kroku 152

Choć ciasta i słodkie uwielbiam piec, a za ich jedzeniem nie przepadam, tak dobrego pączka nigdy nie odmówię! Jak przygotować pączki domowej roboty? Tak jak w przypadku innych wypieków drożdżowych, wszystko zależy od przygotowanego ciasta. Kluczem jest przygotowanie rozczynu w ciepłym mleku (nie gorącym), z dodatkiem mąki i cukru, a następnie powolne wyrabianie ciasta. Tłuszcz podaje się na samym końcu(...)Twoich preferencji. Jak nadziewać pączki? Są na to dwa sposoby, obydwa już wypróbowałam i podzielę się opinią: nadziewanie pączków przed smażeniem – po pierwszym wyrośnięciu nakładasz rozpłaszczone ciasto drożdżowe na dłoni, na to dodajesz łyżeczkę konfitury i zlepiasz całość w taki sposób, aby zrobić rozpłaszczoną kulkę; sposób jest bardzo prosty, ale trzeba uważać, aby zlepić dobrze ciasto na pączki

Rozdomowiona
Foccacia z czosnkiem i oliwkami / Focaccia with garlic and olives 241

Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniej wody, dodaj 2 łyżeczki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W większej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Wlej do mąki rozczyn drożdżowy, pozostałą wodę oraz oliwę. Wymieszaj a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj(...)godzin. Rano ciasto podziel na pół i każdą część rozwałkuj  na grubość około 6-7 mm. (dowolny kształt). Połóż na posmarowanej olejem dużej blasze i odczekaj 20 minut. Placki posmaruj dobrej jakości oliwą, poukładaj plasterki czosnku, oliwek i kapary. Posyp przyprawą Vegeta Natur z Czosnkiem. Foccacie piecz w piecu rozgrzanym do 250°C przez 10 minut, do zrumienienia

Delicious Place
Racuchy z jabłkami 159

naczyniu przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cynamon i mieszamy. Do tego wlewamy siemię lniane i mleko, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone jabłka do masy drożdżowej i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i albo łyżką nakładamy ciasto i smażymy racuchy aż się zarumienią z obu stron albo używamy foremek silikonowych Do smażenia racuchów już(...)specjalne uchwyty, żeby się nie poparzyć. Po prostu wkładamy foremkę na rozgrzany olej trzymając za uchwyt nakładamy do niej ciasta i lekko wyrównujemy. Po około 1-2 minut, gdy placek się podpiecze, wyciągamy foremkę i smażymy go z drugiej strony. Usmażone racuchy posypujemy cukrem pudrem i nie zwlekamy ani chwili, by cieszyć się ich smakiem Smacznego! Artykuł Racuchy

Lamarida.pl
Focaccia z rozmarynem 331

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)dużo – przygotowuję focaccię na wieczorny posiłek. Przepyszna sprawa. Tym razem placek przygotowałam tradycyjnie z rozmarynem, ale dodałam także ser sałatkowy typu feta, kawałki suszonych pomidorów oraz odrobinę gruboziarnistej soli. Świetnie też sprawdzą się oliwki czy kapary – użyjcie tego, co lubicie. Focaccię możecie przygotować w formie – będzie wtedy grubsza i puszystsza lub na płaskiej blaszce od piekarnika

Poezja smaku
Calzone 224

genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej-więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe

Proste-przepisy.pl
PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) 139

bułki tartej 20 g płatków drożdżowych olej do smażenia (150-200 ml) przygotowanie Pieczarki oczyść i usuń z nich łodygi. Mąkę wymieszaj z mlekiem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą, solą i pieprzem. Do tak przygotowanego ciasta daj pieczarki i delikatnie mieszając łyżką lub ręką obtocz pieczarki w cieście. Bułkę tartą wymieszaj z płatkami drożdżowymi. W panierce obtocz każdą z pieczarek(...)pyszna przekąska, która składa się z rozgniecionego awokado, pokrojonych pieczarek, cebuli, pomidora, papryki chili i soku z limonki. Można ją podać z tortilla chipsami lub kawałkami warzyw. Placek z pieczarkami Placek z pieczarkami to smaczna i sycąca przekąska, która składa się z ciasta, pokrojonych pieczarek, cebuli, czosnku i ziół. Całość można posypać startym serem wegańskim i zapiec

Via Gusto