placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:76/187)

Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 102

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać, ile sztuk jestem w stanie zjeść za jednym razem. Są takie słodkości, które muszą się pojawić w konkretnych porach roku. Nie ma zimy bez pierników, jesieni bez szarlotki i jagodzianek w lato. Dlatego(...)pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO. Drukuj Jagodzianki Przepis na idealnie puszyste jagodzianki, pełne owoców i posypane kruszonką. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z owocami, jagody, jagodzianki Czas przygotowania 2 hours 45 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas przygotowania 3 hours 15 min. Porcje 10 sztuk Autor Agnieszka | na-talerzu.pl

Na-talerzu.pl
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 234

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.     Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej   Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)ogrzewaj przez 20 minut.   Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj.   Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń

kuron.com.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 218

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli(...)drobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy

Blog z Apetytem
Jagodowa gorączka! 101

litry jagód. Zamarzył mi się drożdżowy wieniec z jagodami, więc wzięłam się do dzieła. Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko(...)spędzenia czasu z naturą. Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto zwłaszcza z owocami jagodowymi. Piekę je z owocami sezonowymi. Zaczynam od drożdżowego z rabarbarem . Kiedy nadchodzi sezon na truskawki to piekę truskawkowe drożdżówki . Niemal wszystkie owoce pasuję na ciasto drożdżowe. Ten przepis jest uniwersalny. Ciasto można upiec agrestem, porzeczką i śliwkami. Drożdżowy wieniec z jagodami 20 porcji Składniki

codojedzenia
Racuchy z cukrem 133

Puchate placki z dodatkiem pasty waniliowej, obsypane cukrem pudrem, można je jeść z miodem, konfiturą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem. Przygotowuję je w 5 minut. Idealne na śniadanie, czy też na kolację. Jeśli szukasz błyskawicznego przepisu na słodkie śniadanie, które robi się w mig to dobrze trafiłeś. Oto przepis na racuchy z twarogu. Piekę też czasami racuchy drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów 152

nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy je jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanym mąką blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można

Słodkie okruszki
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 127

drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości

Dzieje kuchennej Wiewióry
PITA Z GRILLA 171

zaczyn drożdżowy, wodę, zioła i oliwę, wyrabiamy ciasto dokładnie, formujemy kulkę i wkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykrywając czystą i suchą ściereczką. Osobiście nastawiam piekarnik na 40 stopni i przy uchylonych drzwiczkach moje ciasto tam sobie rośnie przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy delikatnie dzielimy na 6-8 równych kawałków, które to formujemy na ładne okrągłe placki. Uformowane

Markowy smak
PYRY Z GZIKIEM. 213

PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę",zyskując rombowaty kształt.Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 120

podwieczorek czy drugie śniadanie. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Ja zawsze "mam stresa" przy drożdżowych wypiekach a tu miła niespodzianka - wszystko wyszło wspaniale. Dla kogo: dla kochających drożdżowe wypieki dla tych, którzy do tej pory kupowali bułeczki cynamonowe w piekarni dla szukających czegoś fajnego na drugie śniadanie  Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125ml ciepłego mleka (nie gorącego(...)cynamonowej: W czasie gdy ciasto rośnie przygotować masę cynamonową. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykonanie bułeczek c.d.: Gdy ciasto już będzie wyrośnięte rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok. 0,5-1 cm. Rozsmarować na nim masę cynamonową, a następnie zwinąć w rulon (zwijać od strony dłuższego boku) i pokroić na plastry o grubości

Mania Wypiekania
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 607

łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% ok 5 jabłek lukier do ozdoby(...)Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna

Blog z Apetytem
Drożdżowa gwiazda, czyli makowiec inaczej 194

już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka na wierzchu (orłem w pieczeniu nie jestem)- jej zrobienie jest banalnie proste. Zaraz Ci wszystko pokażę Potrzebujesz: 30 g drożdży świeżych 60 g cukru(...)samej wielkości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz czynność z drugim i trzecim plackiem. Ostatnim krążkiem ciasta przykryj wszystko i pokrój jak tort na 16 kawałków, środek pozostawiając nie nacięty. Każdy z kawałków zawiń dwa razy. Jeden kawałek zawiń dwa razy w prawo, drugi

Arbuziaki
Batony musli 76

Czas czytania: 2 min Batony musli Batony musli , pewnie mieliście okazje takie jeść, ale czy domowe ? Gorąco polecam tym, którzy lubią granolę. Batony to nic innego

SprawdzonaKuchnia.pl
Crepes – naleśniki 103

Czas czytania: 3 min Dziś we Francji obchodzone jest święto naleśnika! Obowiązkowym daniem 2 lutego są właśnie crepes – naleśniki. Nie będę rozpisywała się o samym

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 58

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Składniki na 7 szt.: 150ml mleka 410g mąki pszennej 20g drożdży 40g masła (roztapiamy i studzimy) 40g cukru(...)kawałków po około 100g każdy z których formujemy kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na placki o średnicy około 12 cm. Wewnątrz każdego placka tworzymy zagłębienie do którego nałożymy prażonych jabłek. Uformowane placki  układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, każdy placek smarujemy rozmąconym białkiem po czym na każdy nakładamy po jednej solidnej łyżce prażonych jabłek

Księga-Smaku

Proponowane wyszukiwania