placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:69/187)

Pietruszkowe drożdżowe 194

dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą. Pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach (większych niż te do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane). Startą pietruszkę przesypać na patelnię, dodać miód, masło i sok z jednej cytryny. Wszystko razem wymieszać i podsmażać na patelni aż zacznie pachnieć i lekko się przyrumieni. Pozostałe(...)przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Przygotować kruszonkę: dobrze ugnieść / rozcierać w dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto kruszonką

Ukojenie Podniebienia
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 194

ilość składników by była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.)   Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾  szklanki oleju ¾  szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i łączymy z ugotowanymi ostudzonym grysikiem. Na pierwszej warstwie piernika rozsmarowujemy połowę masy z maszy manny i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy powidła śliwkowe i przykrywamy trzecim plackiem. Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy czwartą warstwą piernikową. Całość polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Polewę można przygotować na przykład

Trzeci talerz
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 185

Ciasto to, chciałoby się napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki z awokado i jajkami 207

Kanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Migdałowe ślimaczki z bitą śmietaną 142

długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Rozdrobnij marcepan i zmiksuj ze śmietanką na jednolitą masę. Rozprowadź marcepan po placku i posyp świeżo zgniecionym kardamonem. Zwiń pacek

codojedzenia
Piekarniki do zabudowy – w jaki sposób piec w nich ciasta? 97

sprawdzając, na przykład za pomocą patyczka, czy wypiek jest gotowy. Na koniec niby banalna rzecz, ale nie wszyscy o niej pamiętają. Nawet jeśli jesteś bardzo głodny, nie warto próbować placka zaraz po wyjęciu z komory . Nierzadko jest tak, że ciasto wydaje się z zewnątrz chłodne, natomiast w środku jest bardzo gorące, a więc łatwo się poparzyć. Najlepiej wyjmować wypieki(...)formy dopiero po ich ostygnięciu . Dzięki temu zapobiegniesz ich pokruszeniu i rozpadnięciu. Jak piec różne rodzaje ciast? Piekarniki w zabudowie umożliwiają przygotowywanie wielu rodzajów ciast. Warunki, jakie należy zapewnić plackom w trakcie pieczenia, mogą się różnić. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jaka temperatura i jaki czas grzania są optymalne . Poniżej podajemy przykłady dla kilku wybranych wypieków : babka piaskowa – należy

ProstePesto.pl
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 170

marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki  dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie) pół paczki ziół prowansalskich(...)czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce: masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam ale nie za bardzo cienko. Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową Następnie posypałam je startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki. Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu. Układałam na blasze. Nie trzeba

potrawyregionalne
Domowe tortille 142

moich znajomych myśli, że tortilla to danie składające się z placka pszennego nadziewanego dodatkami. Otóż nie, tortilla to nazwa samego placka, który wykorzystywany jest do stworzenia różnych dań. Tortilla wywodzi się z Meksyku. O ile w Polsce rzeczywiście zazwyczaj jest to placek pszenny, to oryginalnie meksykański placek powstawał po zagnieceniu masy kukurydzianej z wodą. Tortilla stanowi(...)taki placek powinien składać się z 4 składników! Jeśli chcecie sprawdzić skład nie musicie stać przy półce i sprawdzać po kolei każdego opakowania - możecie sprawdzić to na stronie Czytaj skład, o której pisałam tutaj . Oczywiście kupienie gotowej tortilli jest wygodne, nie przeczę. Ale przygotowanie tortilli w domu wbrew pozorom jest naprawdę bardzo proste - przy 2-3 pierwszych plackach

Z notatnika dietetyka
Bułeczki drożdżowe z ajwarem 193

Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 121

warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy(...)drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj z ciasta placki. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym

Niedzielny kucharz
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 196

Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut). Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm. Układamy na arkuszu

cool and minty
Chleb marchwiowy na zakwasie 173

cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z borówkami 393

klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka.Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży świeżych125ml mleka1 żółtko2,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 180g borówek4 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania(...)wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki)- z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie)- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 122

kilka przepisów na Wielkanocne wypieki: Mazurek drożdżowy trzy kolory Mazurek królewski Mazurek z pianką kawową Mazurek z bakaliami w waflu Adwokatowy sernik Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono

PatiGotuje