placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:70/187)

Bułeczki drożdżowe z ajwarem 181

Polecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 102

warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy(...)drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj z ciasta placki. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym

Niedzielny kucharz
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 182

Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut). Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm. Układamy na arkuszu

cool and minty
Chleb marchwiowy na zakwasie 159

cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z borówkami 363

klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka.Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży świeżych125ml mleka1 żółtko2,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 180g borówek4 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania(...)wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 6 równych części (można podsypać niewielką ilością mąki)- z każdej części utworzyć placuszek, na środku każdego placka ułożyć sporą ilość nadzienia, skleić brzegi placuszków, następnie w dłoniach lub na blacie uformować podłużne bułeczki (łączenie ma się znajdować na spodzie)- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Zbiór pomysłów na Wielkanoc 105

kilka przepisów na Wielkanocne wypieki: Mazurek drożdżowy trzy kolory Mazurek królewski Mazurek z pianką kawową Mazurek z bakaliami w waflu Adwokatowy sernik Sernik z białą czekoladą Sernik z brzoskwiniami Sernik Isaura Babka z daktylami w czekoladowej polewie Babka piaskowa Brioszka z bakaliami Słonecznikowice z pianką krówkową Tofinek Sezamowiec Ciasto miodowo-śmietankowe Placek z serkiem waniliowym Orzechowiec Coś na słono

PatiGotuje
Pączki angielskie - oponki 346

żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz 3. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na blacie lekko podsypanym mąką, rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm, za pomocą szklanki

Słodki Kompromis
Gyros domowy w chlebku pita 144

sól ,cukier, olej oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 równych części i  formujemy w kulki. Odkładamy na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie z każdej kulki formujemy rękami placek, układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy

Gotowanie moimi oczami
Rogaliki z różą mamy Majki 168

Każdą część ciasta rozwałkujemy na okrągły placek, który również dzielimy na 8 części promieniście. Na szerszą część powstałych w ten sposób trójkątów nakładamy konfiturę z róży. Na jeden trójkąt dajemy około 1/4 łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze

les mirabelles
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 153

rozpływać dodajemy mleko i mieszamy. Pod koniec do płynu wbijamy jajka i dokładnie razem łączymy Następnie partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy. Jest taka niepisana zasada jeśli chodzi o ciasto drożdżowe. Jeśli dajemy suche składniki do mokrych łatwiej nam zapanować nad konsystencją. Ponieważ łatwiej ciasto zagęścić niż rozbić. Ten drugi zabieg jest bardzo ciężki do od odwrócenia i pracochłonny. Po około(...)przestaje brudzić rękę można dać mu spokój. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat mocno oprószony mąką,  rozklepujemy na  placek 2 - 3 cm i za pomocą szklanki wycinamy krążki, które po lekkim uformowaniu odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Parujemy partiami pod przykryciem około osiem minut. Jeśli ktoś ma metalową wkładkę

Dieta moja pasja
Dip jogurtowo – ogórkowy 92

Czas czytania: < 1 min Fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, mięs, placków i innych przysmaków. Do przygotowana dipu wykorzystałam gęsty grecki jogurt, mieszankę świeżych ziół i

SprawdzonaKuchnia.pl
Ajerkuchy, tłusty czwartek w akcji. 254

Akcja pączek trwa na dobre. Każdy coś smaży, smażył lub smażyć ma zamiar. Dziś mam propozycję dla tych, którym brak czasu lub ochoty na bawienie się

Dieta moja pasja
Racuchy drożdżowe z jabłkami 154

lewo i prawo, bo sami nie jesteśmy w stanie ich przerobić :) Korzystając z okazji ( i zalegających w lodówce drożdży :p) po nie wiem jak długim czasie przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Rany, już zapomniałam jakie są pyszne, zajadaliśmy się nimi wszyscy, aż nam się uszy trzęsły :D  Składniki na 3-4 porcje: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)minut.   Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nie placki z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Simply Food
Ślimaczki makowe drożdżowe 100

święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty(...)czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na przygotowany placek rozsmarować nadzienie makowe, zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków. Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania