placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:78/187)

Lasagne z domowym orkiszowym ciastem z cukinią i warzywnym sosem 121

drożdżowe dla wegan) Ciasto: 1/i 1/2 szklanki mąki orkiszowej + do podsypywania 1 jajo ( weganie bez jaja) 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki letniej wody Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Wbij jajo i wlej wodę ( weganie więcej wody). Zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut pod przykryciem aby nie wyschło na wierzchu. Rozwałkować na cienki placek

AZgotuj!
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 235

powinno być gładkie, miękkie i elastyczne (wyrabiamy około 5 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych, ale możecie miskę przykryć ściereczką). Ciasto powinno prawie 3 krotnie powiększyć swoją objętość (czas wyrastania może być różny, u mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę(...)więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy na placek). Zwijamy makowce w rulon (końcówki lekko dociskamy). Po zwinięciu przekładamy

Słodkie okruszki
Pyszny ryż z jabłkami 211

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 271

rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ *** Oczywiście na dziecięcym przyjęciu jak najbardziej sprawdzi się także(...)każde „zwykłe ciasto”, wystarczy pokroić je w mniejsze porcje niż dla dorosłych. Moim sprawdzonym sposobem na podanie lub zabranie ciasta na szkolną imprezkę jest umieszczenie małych kawałków placka w foremkach do babeczek. Wystarczy pokroić ciasto w zgrabne kwadraciki i ułożyć je w papierowych papilotkach, wówczas dzieci mogą się nim zajadać nawet bez użycia talerzyków. Na zdjęciu jest

Blog z Apetytem
JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 176

drożdżowy oraz stopione ,schłodzone masło.Wyrabiamy chwilę w misce ,aby się wszystko połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut. Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Maślane pączki z dziurką - pieczone w piekarniku. Dietetyczne pączki. 163

drożdżowy. Podgrzać mleko, odlać pół szklanki do osobnego naczynia, włożyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Poczekać aż zaczną pracować. Masło rozpuścić. Do dużego naczynia włożyć wszystkie składniki - mąkę, sól, rozczyn, mleko, cukier, wbić jaja. Wszystko krótko ale dokładnie zagnieść, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 163

drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łaciata babka Gellwe 198

plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do domu i przeglądałam jakie składniki trzeba by było kupić żeby w ogóle coś dało się upiec. A tu nagle, na opakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową

W kuchni bez szafek
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek

Gospodyni Miejska
Słodkie bułki drożdżowe 86

Słodkie bułki drożdżowe Delikatne maślane bułeczki z dżemem i kruszonką. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 100g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 16g cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy lub powidła do nadziania 4 łyżki mleka cukier puder do posypania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na 16 części *** *** Każdą kulkę rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę dżemu lub powideł *** *** Placek zwijamy: najpierw podwijamy boki, a potem rolujemy całość od dołu do góry *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach

Blog z Apetytem
Zupa z cukinii 84

Czas czytania: 2 min Zupa z cukinii jest moim ostatnim odkryciem, zupa-krem jest fantastyczna, a zupełnie tego się nie spodziewałam! Okazuje się, że cukinia nadaje

SprawdzonaKuchnia.pl
Konfitura z wiśni 86

W wiaderku wiśni przyniesionych z sadu pomimo zrobienia nalewki i ciasta drożdżowego nadal nie było widać dna, dlatego sięgnęliśmy po wydanie “Kuchni polskiej”, gdzie

niecodziennikpary
Pizza z salami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 126

Podstawowe ciasto na pizze  4-5 plastrów salami 1 kulka mozzarelli 6-7 kawałkow suszonego pomidora w oliwie pół pomidora świeżego kilka oliwek czarnych oregano

Gotowanie jest łatwe
Rogaliki krucho-drożdżowe 100

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu(...)wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia *** *** U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając

Blog z Apetytem
Pizza na tortilli 105

Czas czytania: 2 min Pizza na tortilli jest bardzo szybką wersja tej znanej przekąski. Idealna na błyskawiczny obiad lub popołudniową przekąskę! Dziś zrobiłam w wersji z

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki kokosowe bezglutenowe 91

Czas czytania: 2 min Kolejna pyszna propozycja dla bezglutenowców! Naleśniki kokosowe bezglutenowe na mleku kokosowym z mąki ryżowej, a do tego własnoręcznie i błyskawicznie przygotowany sos

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki pomarańczowe 82

Czas czytania: 2 min Naleśniki bardzo często pojawiają się na naszym stole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe pełnoziarniste ciasto do odrywania 145

rozpuszczenia, dolewamy wodę. Do letniej mieszanki dodajemy rozkruszone drożdże (można dodać suszone 7g). Odstawiamy na 5 minut. Mąkę mieszamy z cukrem i startą skórką z cytryny. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia  składników. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło na około 1 godzinę. W miedzy czasie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy(...)dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowujemy formę, keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Blat posypujemy delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na placek 30x50cm. Smarujemy ciasto masłem z cytryną i posypujemy cukrem. Kroimy placek wzdłuż na 3 pasy, układamy jeden na drugim. Następnie kroimy w kwadraty. Pokrojone kawałki układamy w keksówce pionowo

Gotowanie moimi oczami
Makowiec drożdżowy 139

miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnice wysypaną mąką, wyrabiam ciasto, dzielę na 2 części i wałkuję cienkie placki. Na placki nakładam masę makową i odsączone rodzynki (posypuję nieregularnie). Zawijam luźno zawijasa. Smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekę w piekarniku(...)stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu.   Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji, czyli nie samym kebabem człowiek żyje 88

zestawie z simitem to bezkonkurencyjne śniadanie. 3. Pogača Pod nazwą pogača kryją się pyszne, super puszyste bułeczki, które najczęściej je się na śniadanie. Turcy naprawdę są dobrzy w drożdżowe wypieki i różnorodność rodzajów tych bułek jest tego potwierdzeniem. Pogača mogą być bez nadzienia, ale bardzo często są faszerowane serem, cebulą lub papryką. Tak naprawdę, ilu piekarzy, tyle rodzajów tych pysznych(...)jest razem z niewielkim kawałkiem innego tureckiego specjału, czyli słodkich ciągutek o nazwie lokum . 5. Pide Pide to turecki kuzyn pizzy. Ten wypiek przygotowuje się z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, formuje w kształt łódki i nadziewa farszem. Nadzieniem może być praktycznie wszystko – ser, twaróg, warzywa, zioła, mięso. To szybki i niedrogi posiłek, idealny jako przekąska podczas zwiedzania. 6. Içli

Na-talerzu.pl
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 156

mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania