placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:73/187)

Pampuchy na obiad i na deser 2927

pampuchów? Mi kojarzą się z dzieciństwem, moja  Mama zawsze  je robiła na słodko z truskawkami albo malinami, jednak dzisiaj chcę Wam pokazać wersję obiadową :PPampuchy :) poprawnie - (buchty drożdżowe) Przepis:  500g mąki  200 ml ciepłego mleka  30 g drożdży  2 jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka(...)cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy.  Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze około 8 min. Propozycja Na deser podajemy ze śmietaną 18% i zmiksowanymi malinami albo truskawkami

Niezły Młynek
Bułeczki drożdżowe 146

własne. Wbrew pozorom to nic trudnego Bułeczki drożdżowe Składniki na 12 bułeczek drożdżowych 250 g ciepłego mleka sojowego 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp(...)Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj dość cienko, aby powstał duży placek. Następnie posmaruj go ulubionym nadzieniem, np. nutellą. Ciasto podziel na trzy pasy, ale nie przecinaj. Pierwszy pas połóż na pasie środkowym, a pasem trzecim przykryj całość. Składanie ciasta przypomina

365 dni dookoła kuchni
Cebularze – Ksiega-smaku.pl 198

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebularze – Ksiega-smaku.pl Przepis na tradycyjne lubelskie cebularze, czyli pyszne mięciutkie bułki drożdżowe z dużą ilością przesmażonej cebulki a całość obsypana makiem, bardzo proste a jakże pyszne. Cebularze Składniki: Ciasto: 200ml mleka 500g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka (1 całe + 1 żółtko) 50g masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz cebulowy: 3-4 cebule około 250g(...)równe części po około 150 gram każda. Z wszystkich kawałków ciasta formujemy kulki, które następnie dosyć mocno spłaszczamy tworząc placki o średnicy około 12cm. Ciasto układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo na środku każdego placka robimy zagłębienie z przeznaczeniem na farsz. Na każdym kawałku ciasta na środku układamy po dwie łyżki przesmażonej cebulki

Księga-Smaku
Zwijane drożdżówki z orzechami 176

tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne! Składniki ciasta na 18-20 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka(...)ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką, która jest w każdym piekarniku.) Każdą część rozwałkować na podłużny placek. Wyłożyć połowę orzechowej masy i zwinąć wzdłuż szerszego boku. Ostrym nożem pokroić na około 10 kawałków. Każdy, lekko spłaszczając, układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki bezglutenowe 113

Czas czytania: 2 min Naleśniki, naleśniki…to najczęściej wypowiadana prośba z ust mojej najmłodszej córki, która wprost uwielbia naleśniki i mogłaby jeść je przez cały

SprawdzonaKuchnia.pl
Pancakes – bezglutenowe 121

Czas czytania: 2 min Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane! Szaleją za nimi moje dzieci, ich

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z łososiem 158

Czas czytania: 2 min Koreańskie gofry z łososiem , czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też

SprawdzonaKuchnia.pl
Potrawka gulaszowa 228

jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz(...)dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy na chwilę przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dokładamy dokładnie ugniecione, ugotowane w słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać

Kuchenna Kontrrewolucya
Uganda - Wegański rolex, czyli zawijaniec z bezjajecznym omletem z pomidorami i kapustą 163

zawinięty w placek chapati podany na skrawki gazety to bardzo popularny ugandyjski street food . Postanowiliśmy go zweganizować, przepis na omlet bazując na wcześniej już dodanym przepisie na azerbejdżański omlet z ziołami, czyli kyukyu .  Składniki (na 1 porcję): - 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy - mała szczypta proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego - 1/4 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie

Roślinożerni urlopowicze
Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym 183

wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto

Słodkie okruszki
Fougasse 209

wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy

Słodki Kompromis
Chlebki pita 157

miskę z zaczynem drożdżowym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy

upichcic
Ciasto drożdżowe z cynamonem 319

cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki.Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie. Ciasto drożdżowe z cynamonemSkładniki:ciasto 380-400g mąki pszennej60g masła35g drożdży3 łyżki kwaśnej śmietany 12%150ml mleka3/4 łyżki cynamonu2 żółtkaszczypta soli100g cukrukruszonka90g mąki pszennej50g masła50g cukru pudruopcjonalnie 1 jajko do posmarowania(...)wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszenia- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier i zimne posiekane

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 217

różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz w tygodniu. Czasem jednak plany zmieniają się i drożdże leżą smętnie w lodówce, zupełnie przeze mnie zapomniane. Czasem jest odwrotnie: chciałoby się coś drożdżowego, a drożdży brak akurat. Właśnie wtedy idealne są suszone.  Wiem, racuchy najlepsze ze świeżych. Ja swoje jednak smażyłam na suszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak(...)może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło. Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni.  Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube

Codzienna kuchnia niecodzienna
z makiem drożdżowa mała strucla... 207

zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym(...)wystudzić KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię