adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gwiazda drożdżowa z makiem Wygląda fantastycznie, smakuje wybornie a do tego nie trudne w wykonaniu – gwiazda drożdżowa z makiem, po prostu idealne ciasto na stół nie tylko wigilijny ale i wszelakie przyjęcia, czy po prostu słodkie ciasto do niedzielnej kawy, polecam gorąco. Gwiazda drożdżowa z makiem Składniki: 200ml mleka 550g mąki pszennej 20g drożdży 2 jajka(...)łyżki mleka i wsypujemy łyżkę mąki, wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajka, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy kilka kropli olejku waniliowego, wsypujemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć
Księga-Smakuomlet z białek z domową masą makową ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Przygotowania do Świąt pełną parą! Wczoraj piekłam drożdżową gwiazdę makową (wygląda cudnie! :), to właśnie z niej zostały mi białka dzięki którym jem dziś tego omleta) z domową masą makową, którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno(...)było rozsmarować na omlecie :D Przepis też dodam, spokojnie :) A dzisiaj będę jeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem wszystkich przepisów do Świąt...na razie zapraszam na kolejny przepis na pierniczki! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsporto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony. Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak(...)Dorsz glazurowany w juos z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/ piana z topinamburu/szparagi morskie; Pięknie podane bardzo smaczne danie. Dorsz ugotowany idealnie i te dodatki... 7. Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/ brioch w karmelu Danie lekko kontrowersyjne, nie każdemu musi smakować. Ale jeżeli lubimy ten smak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest
królestwo garówciasta i formyWykonanie:- drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować- mąki przesiać, dodać sól, rozczyn drożdżowy, olej oraz część wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności mąki)- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę(...)ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2 razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany chleb ponownie przykryć, odstawić
Smakołyki Berenikidodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją "pizzę".Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu(...)archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów
Chilli Czosnek i Oliwawyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka letniej wody, 1 łyżka roztopionego masła, 1 łyżeczka soli, rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h. Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam(...)solą, pieprzem oraz bazylią. Dobrze, aby pieczarki wypuściły jak najwięcej wody. Na koniec smażenia dodałam pokrojone pomidory i kukurydzę. Pozostawiłam do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 cm, z którego powycinałam koła o wielkości ok. 5 cm. Każde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze
bastalenadrożdżowym bywa – trzeba czekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wam tą drobną niedogodność. Są to najlepsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. [embed]https://youtu.be/jnvKroV-dP8[/embed] Składniki na drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą (około 27 sztuk – 3 blaszki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)jeszcze na 2. Z jednej takiej części formujemy 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego placka nakładamy po sporej łyżeczce marmolady, następnie dokładnie zalepiamy brzegi i formujemy lekko spłaszczone kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, w dość niewielkich odstępach
e-PrzepisyKulinarnegębie. Moje drożdżówki z powodzeniem zastąpią kanapki do szkoły lub pracy. Zachowują świeżość przez kilka dni. Są puszyste, syte i przede wszystkim smaczne. Bułeczki wykonasz w 30 minut. Ciasto drożdżowe wyrasta w 60 minut. Bułeczki wyrastają w 20 minut. Czas pieczenia wynosi zaledwie 25 minut w temperaturze 170 stopni C z opcją grzania góra i dół. Składniki na drożdżówki(...)hakami do ciasta drożdżowego . Otrzymuję gładkie, elastyczne i jednolite ciasto, które dobrze odchodzi od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut . Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2 – nadzienie na bułeczki Nadzienie na bułeczki robię, gdy wyrasta ciasto drożdżowe. Do miski wrzucam twaróg. Wsypuję cukier
Ania gotujewyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy(...)termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia. Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.pljajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić(...)około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą
Ala piecze i gotujeKolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy
Rozpustne gotowanieTo już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej
chili & sugarRogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem
Blog z ApetytemKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytryny 2.5 dag.rodzynek *************************** Lukier: ***************** 1 szklanki.cukru pudru sok z cytryny *********************** 1.Z 1 łyżki mąki pszennej , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml. ciepłego mleka zrobić zaczyn drożdżowy, zostawić na 15 minut. 2. Do gotowego zaczynu dodać wszystkie składniki o temperaturze pokojowej oprocz oleju, mieszać ,dodać teraz olej i wyrabiać aż ciasto wchłonie olejmi będzie odchodzić od reki(...)stolnicy ok .5 minut.Zostawic do wyrośnięcia na 40 minut. Znów chwilę wyrobić , podzielić na 2 części i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy żółtym serem. Składamy na pół, i kroimy w szerokie pasy, mniej więcej takiej wielkości, jakie chcemy mieć drożdżówki. Kolejne bułeczki przenosimy na blachę, wykręcając(...)drugą stronę. Nie jest to konieczne, po prostu ciekawie wygląda. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem i wedle uznania posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nasze drożdżówki posypaliśmy czarnuszką. Uwielbiamy jej połączenie z drożdżowym ciastem. Wkładamy do piekarnika. Czekamy aż bułeczki ładnie zbrązowieją i studzimy, najlepiej na kratce :) Doskonale smakują również na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojga