placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:61/187)

Pączki z marmoladą 162

pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy

Bon appetit mon amie
Chlebek pita 103

Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka, idealna na farsz mięsny, warzywny, ulubiony sos lub pastę. Pita jest świetna na ciepło i zimno. Możesz zajadać się płaskimi chlebkami z dodatkami różnych sosów, mięs lub warzyw. Ja najczęściej podaję chlebek pita(...)termoobiegu i połóż placki na gorącej blaszce z wyposażenia piekarnika. Piecz ok. 10 minut aż ładnie urosną. PRZYGOTOWANIE: Aby przygotować chlebki pita wsyp do miski suche składniki, wymieszaj. Dolej ciepłą wodę oraz 2 łyżki oliwy i wymieszaj wszystkie składniki przez 5 minut na jednolite ciasto. Możesz to zrobić ręką lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przykryj je ściereczką

Zasmakuj Kuchni
Rogaliki drożdżowe wersja 2 397

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROGALIKI DROŻDŻOWE Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie suchych drożdży - 1 duża kwaśna śmietana 18% - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki tłuszczu - 2 jajka - marmolada lub inne dowolne nadzienie(...)pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha

Życie zamknięte w smaku
Dziadowa pizza muchomorkowa 116

cieście drożdżowym :) Składniki: - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki                                             Wykonanie: Z mąki i wody ugniatamy ciasto. Słowo "ugniatamy" jest tu kluczem, bo automatycznie mówi nam jakiej konsystencji ma te ciasto być. Rozwałkowujemy na cienki placek. Rozsmarowujemy koncentrat. Pieczarki koimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 204

się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe. Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowiec z orzechami i rodzynkami 181

miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do niczego, albo ja je zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo

KuchniaWeDwoje.pl
Odrywane bułeczki cynamonowe 422

wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać do niej cukier i cynamon i wymieszać na gładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze(...)przez około 25 - 30 minut, aż do zarumienia (3 półka, grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście i paście cynamonowej można zastąpić masłem.Do ciast drożdżowych najlepiej używać mleka 3,2 % ze względu na jego walory smakowe.Są to proporcje na blachę o wymiarach 25x35 cm.Z podanych składników wychodzi 12 bułeczek.W przypadku, gdyby bułeczki zbyt

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z truskawkami 382

Dziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki

Zabawa smakiem
Ciasto z truskawkami na maślance 241

miałam jogurtu, upiekłam więc ciut zmienioną wersję na maślance. Dzięki dodatkowi maślanki ten placek z truskawkami jest dłużej wilgotny. doskonale smakuje do kawy jak i do herbaty. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski na parze ze śliwkami 196

rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować placek i na środek położyć śliwkę bez pestki. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką

Ala piecze i gotuje
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 199

uwolnić glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność wypieków. Tak jak w ciastach drożdżowych, czy ucieranych jest to mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka  do rękawa i wałkujemy trochę większy placek niż spód  formy. Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem

Dieta moja pasja
Wegański foodbook #1 130

pieczenia. Do tego można dodać płatki drożdżowe, sól czarną i ulubione przyprawy.  Bardzo często w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza.   Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków

wegujemy
Marokański tagine z jagnięciną 243

letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej

Wyprawy kulinarne
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 205

pieczarkami i brokułem  udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi

More food, love and dreams
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 160

Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów(...)resztą składników. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Już po tym czasie możemy wałkować ciasto na cienkie placki. Wielkość dowolna. Ja robiłam nieco większe od tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika

Leśny Zakątek