orkiszowej typ 700 - 2 żółtka - 1 całe jajko - 1 duża łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda - szczypta soli - ulubiona przyprawa do warzyw Jak zagnieść ciasto na ravioli: - ciasto na pierogi wszelakie zagniatamy nożem, siekamy na stolnicy tak naprawdę mąkę z żółtkami, jajkiem i oliwą z oliwek, ciasto powinno nam się tak jakby kruszyć, na samym końcu dodajemy ciepłą(...)oliwę z oliwek, to dzięki niej ciasto na pierogi nigdy nie będzie się kleiło do rąk ani do blatu ;-) Sól dodajemy zawsze do ciasto, ponieważ ma właściwości strukturotwórcze, dlatego zawsze też dodajesz szczyptę soli do piany z białek ;-) NADZIENIE DO RAVIOLI: - pęczek szparagów zielonych (mogą też być białe) - 2 łyżki sera mascarpone - 2 łyżki gorgonzoli - sól, dobra przyprawa
SMYKWKUCHNIbułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki
Obiad gotowyDelikatne, neutralne w smaku kluseczki z kaszy jaglanej, twarogu i marchewki. Podane na aromatycznym puree z zielonego groszku w towarzystwie pomidorków koktajlowych, posypane świeżą natką pietruszki
Kuchnia Elliepomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem(...)Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem
w mojej kuchnichorizo. 9. Roladki z papryki i koziego sera Malutkie roladki w sam raz na jeden gryz. Dobrze komponują się z czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta
Chilli Czosnek i Oliwasię formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym, mięsnym i orzechowym. Ja robiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym zarówno z białego sera jak i z tego wiaderkowego. W wypadku wiaderkowego, może być potrzeba użycia większej ilości mąki niż stosunek składników 1:1:1 . Samo ciasto nie jest słodkie, więc dużo zależy(...)prosty, poradzi sobie z nim dziecko, więc jeśli nie znacie, albo chcecie wypróbować z tą wersją nadzienia, to bardzo polecam. Jeśli nie umiecie rolować rogalików, zróbcie ciastka w formie pierogów. Nie macie ochoty na nadzienie? Nic straconego, kubkiem wycinajcie okręgi, można je posypać grubym cukrem, nasionami czy zostawić gołe. Farsz możemy rozsmarować po całym okręgu, przed podzieleniem jeszcze
Mieszam w Garnkupizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań) kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę 1/4 cebuli 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć
Słodkie okruszkiniewielkim ogniu na maśle razem z groszkiem, po czym odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Do lekkiego zrumienienia podsmażamy je na głębokim tłuszczu. Ser ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pomidora kroimy w grube plastry (po jednym na jedną sakiewkę). Podsmażamy je przez chwilę na suchej patelni i odkładamy. Przyprawione mięso, pół(...)dobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może
Kuchenna KontrrewolucyaZwyczajne pierogi ruskie. Uwielbiam domowe pierogi, a najbardziej te, które robi moja mama. Lubię także te przygotowane własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/ wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się wychodzą mi całkiem niezłe /tego się nie zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto(...)oliwek ½ łyżeczki soli ok.1 szklanki ciepłej wody nadzienie: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać
Zakamarki mojej kuchniwyciągam gdy potrzebuję np do krokietów czy pierogów, ale i one w końcu mogą się znudzić. Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy przyszły pieczarki, bo akurat miałam w domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie
Kuchnia w czekoladziespodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę (jej zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica z cebulką, kasza manna z sokiem malinowym, naleśniki z serem, ryż zapiekany z jabłkami, omlety(...)pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę. Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie brzegi. Jak ciasto się zbyt będzie lepić to można całość rolować na blacie wysypanym mąką. Śliwek powinno zostać. Zagotować w garnku wodę. Knedle gotować
Cooking for EmilySkładniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera
Gaździnka warzyZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki
Monia miesza i gotujeFaworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe
mojewypiekiinietylko