Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna
Cztery FajeryZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery Fajeryciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki
Gotowanie jest łatweFatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i
Gotuj z Blue RavenSkładniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250
Moja smaczna kuchniaMoje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa(...)razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Składniki: ok 500 g fileta z indyka (może być także kurczak) 100 g żółtego sera (u mnie podlaski MSM Mońki ) 3 średniej wielkości marchewki 1 duża lub 2 średnie cebule pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 jaja 2 łyżki jogurtu naturalnego ok 4 łyżek
Cynamonowe szczęściesera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka
Tradycyjna Kuchnialżejsze i delikatniejsze, a knedle wyszły wspaniałe! Co do kształtu knedli to zrobiłam je co prawda w kształcie pierogów, a nie kuleczek, a to dlatego, że śliwka na placuszku tak się ułożyła tworząc sakiewkę 😉 Wyszły więc knedle w kształcie pierogów , a właściwie w kształcie trójkątnych sakiewek, najważniejsze, że są bardzo smaczne! Najbardziej smakowały mi odgrzewane na maśle(...)Polska Keyword śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 30 minutes Servings 5 Author Anna Ingredients 380 g mąki pszennej 1 średnie jajko 150 g sera twarogowego 120 ml wody 1 szczypta soli 20 sztuk śliwek Instructions Mąkę wsypać do miski, dodać zmielony twaróg , sól, jajko i wodę. Zagnieść ciasto, jeśli będzie się bardzo kleić, podsypcie
SprawdzonaKuchnia.plsałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon. Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy po prostu pomidora z ogórkiem A co do picia? (oprócz wina oczywiście) À propos estragonu – Gruzini go kochają! W tym kraju pije się mnóstwo lemoniady. Najpopularniejszy smak(...)owoców granatu. Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka Cezara Chinkali – pierogi w kształcie sakiewki Chinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo-baraniego
Poezja smakufilmu z przygotowania: Pierogi z kaszą jaglaną Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju lub maśle przez kilka minut tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Teraz wystudzoną kaszę przekładam do miski, dodaję cebulę, ser, doprawiam solą i pieprzem i całość(...)nakryć ściereczką. Po 30 minutach: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi. Skrawki ciasta ponownie zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam krążki. Lepienie i gotowanie pierogów: Krążki ciasta nakrywam ściereczką aby nie obsychały i lepię pierogi. Palcami delikatnie rozciągam krążek ciasta
Uwaga Babcia Gotujezawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną cebulką. Ziemniaki możecie wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki gorącej wody(...)ugotowanych ziemniaków 400 g twarogu 2 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Powinna być lekko zarumieniona. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę lub mielimy przez maszynkę. Dodać podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. farsz powinien być lekko pikantny. Ciasto Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać
O kuchni z uczuciemspecjalną prośbę naszego czytelnika, zamieszczam mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Te lubiane przez nas „kluski” nieodłącznie kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Była to jedna z moich najukochańszych potraw. W naszym rodzinnym domu jadało się je z kwaśną, gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem lub cukrem waniliowym. Choć obecnie bardziej wolimy wersję leniwych ze zrumienioną na masełku bułką tartą(...)wersji na słodko jak i na słono. Zapraszam! Składniki: 1/2 kg tłustego sera 2-4 jajka 1 szklanka mąki Sól Masło Bułka tarta Wykonanie: Biały ser przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Oddzielić białka od żółtek, a następnie żółtka dodać do sera i odrobinę posolić. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Przesiać
MyCookBook.pltrzeba wykorzystać ten z receptury na pierogi, możecie go znaleźć TU Jedyną radę, którą mogę udzielić to, to że ciasto należy bardzo bardzo cienko rozwałkować, delikatnie posmarować oliwą i przypiekać na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Podawać możecie jak tylko sobie wymarzycie, np. z tartym serem, suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą, oliwą
pieprzny smaczekKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladzieporcja twarogu wyszła bardziej zwarta (będzie do drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy
mojewypiekiinietylko