pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:76/133)

Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 142

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu z serem, cebulką i przyprawami jest świetnym farszem do wykorzystania dosłownie we wszystkim.  Składniki (4 porcje) -500 g mąki -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru(...)cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz: 23,4g Białko

Zielona Kuchnia
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 198

Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i  jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku.   Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2-1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu Farsz: 100g wędzonej piersi z kurczaka 100g kremowego serka (typu Philadelphia) 20g sera mozzarella(...)podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut

Di gotuje
Krakersy - krakersiki 151

serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi(...)jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze. Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego. Smacznego

Moniki Smakołyki
Nieoczywiste produkty które można mrozić 128

rozmrożeniu ponownie polukrowałam i były całkiem ok. Twaróg klinek, ser biały w kostce, serki do smarowania pieczywa – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – świetnie się mrozi. Tofu – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę

Dorota Smakuje
Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu 138

Kopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego

Di gotuje
Nadziewany włoski chlebek na ricottcie 141

klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie Składniki: Ciasto: 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów ) 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml wody 250 g ricotty sól Nadzienie: 200 g sera scamorza salami duża garść rukoli oliwa z oliwek dwie gałązki rozmarynu Najpierw drożdże

PatiGotuje
.1037. wiśniowy klimat 166

~wiśniowy gotowany sernik z wiśniami (na zimno)~ Wczoraj na chili&sugar dodałam przepis na wcześniej zapowiedziane bezglutenowe pierogi z jagodami :) Zapraszam! KLIK

breakfast of dreams
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 167

naleśników do wyboru. W karcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany

Projekty ze smakiem
Pszteciki z grzybami i serem 334

Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z farszu na pierogi ruskie 157

bazie farszu do pierogów ruskich. Małżonek standardowo już kręcił nosem przed konsumpcją i dopytywał o coś innego, a że nie było, to przystał i na nie. Jak myślicie, smakowały mu?! Składniki na ok 15 kotletów (w zależności od tego jakiej wielkości będziemy formować) 900g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 250g białego sera 2 cebule 1 jajko Sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 324

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko(...)przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Calzone z salami i kukurydzą 196

Calzone, czyli pizza złożona w kształt pieroga to potrawa bardzo pożywna i sycąca. Farsz może być dowolny, powinien jednak być dość gęsty. Składniki na 2 sztuki: 1 i 3/5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 200 g sera mozarella 10 plastrów salami kukurydza konserwowa świeży tymianek(...)nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić brzegi. Włożyć do piekarnika i piec około 8-10 minut na złoty kolor. Podawać gorące

wyzwania kuchenne
Calzone z ricottą i szpinakiem 192

Dzisiaj mamy dla was calzone. Czyli takie coś trochę jak pizza, ale zawijane jak pieróg. Wielki pieróg. Madzia mi już od kilku dni marudziła żebym zrobił, bo dawno nie jadła. A ma ochotę wielką. W sumie ja też lubię więc długo prosić się nie dałem. Calzone właściwie może być z czymkolwiek, tak samo jak pizza. Ja akurat lubię skromne pizze(...)baby) 300 g sera ricotta garść zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy szpinak. Dorzucamy do niego czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Dusimy z solą i pieprzem przez około 10 minut, albo nieco dłużej. Jak szpinak znacznie zmniejszy objętość dorzucamy na patelnię ser ricotta. Mieszamy całość

Marder&Marder Manufacture
Kotlety ruskie 29700

kotlety ruskie, które będą świetną alternatywa  dla tradycyjnych  pierogów ruskich.   Idealnie sprawdzą się na szybki obiad do tego tani i  łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić  więcej ponieważ szybko znikają. Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g białego sera  2 duże cebule bułka tarta do panierowania olej

magiczna kuchnia Kasi
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 159

zapiekamy ok. 15 minut. Przed zapieczeniem, możemy je również posypać ulubionym serem żółtym Smacznego!   P asty warzywne Wawrzyniec poznałam biorąc udział w kampanii ambasadorskiej Streetcom . Pasty te idealnie nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Śmiało można je stosować do kanapek, pierogów, naleśników, jak również do własnych eksperymentów kulinarnych Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec

Okiem Blondynki by McBlondi
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 171

Uwielbiam wszystkie mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka

Kuchnia w opałach
Pierogi leniwe z masłem i cebulką. 185

chce się zbytnio nic robić. Proponuję dzisiaj szybkie i leniwe pierogi:) W moim domu je się je obficie polane masłem z cebulką. Jeśli również macie taki dzień :) to polecam leniwe, można je zrobić również na słodko np : z jagodami i śmietaną.  Zapraszam :) 500 g sera białego pół tłustego 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżeczki soli

Sama słodycz i szczypta chili
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 155

Makowe muffinki z serem   Agnieszka  Wigilijne babeczki   Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado    Joanna  Błyskawiczne ciasteczka migdałowe   Andruty biszkoptowo - kokosowe    Magdalena  Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą     Sabina  Stroik na stół Małgorzata  Koreczki ze śledzi     Marzena  Pierogi z ziemniakami i suszonymi

Magiczne Życie Marty
Pierogi ruskie 159

kojarzyć mi się z moją babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze pierogi na świecie:)  Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 25 dag sera białego 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz

Cukiernia Pychotki
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 179

jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki

Walijskie Pichcenie
Pieczone pierogi czyli calzone 246

Calozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest

Full Smaku
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 279

ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy

Stare Gary