Składniki: Ciasto: 500g mąki pełnoziarnistej pszennej letnia woda jajko sól 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 300g szpinaku mrożonego 200-250g sera białego chudego 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto(...)wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy krążki i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym
Prosto i Smacznie z Anetądobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg , bo uważam, że najlepiej nadaje się do tej potrawy, stanowi rodzaj "wypełnienia" dla farszu, jednocześnie nie dominując smaku, jakby to miało miejsce przy innych serach. Danie jest wegetariańskie . Serdecznie polecam i zapraszam do obejrzenia filmiku -> na końcu posta. * * * Składniki(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć
Kawa z mlekiemPieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką ciasto: po 250 g twarogu i mąki pszennej 125 g zimnego masła łyżeczka soli farsz: 1,5 cebuli, pokrojonej w piórka + podobna ilość podartych na paseczki boczniaków (ok 100 g) 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka nasion czarnuszki jajko do posmarowania nasiona czarnuszki do posypania Ciasto przygotowujemy zagniatając rozdrobniony ser
Dzieje kuchennej WiewióryPrzedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę letniej wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła(...)drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi. Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi
Kuchnia po mojemuNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!włoskim nadzieniem. Nie jeden Włoch nie powstydziłby się tego dania. Polecam! SKŁADNIKI: · 400 g szpinaku · 250 g sera ricotta · Szczypta gałki muszkatołowej · Sól · Pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO z TEGO przepisu(...)drobno posiekać. Szpinak wymieszać z ricottą i gałką muszkatołową. Doprawić dobrze solą oraz pieprzem. Na przygotowane, cienko rozwałkowane ciasto nakładać jedną łyżeczkę farszu. Nie przesadzać z farszem, bo inaczej pierogi się nie skleją. Pierogi dobrze kleić, aby podczas gotowania nie wypłynął farsz. Gotować przez 10 minut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. W międzyczasie w rondelku roztopić masło
Calzonella.compierogi , kto z nas ich nie lubi , z każdym dodatkiem super smakują , z mięsem , ruskie , z owocami , każdy znajdzie coś dla siebie , ja tym razem zapraszam na ruskie troszkę inaczej , być może nie tylko ja je tak przyrządzam , ale w tej wersji smakują mi najbardziej . Składniki na farsz 5 ziemniaków 1 duża cebula 1 paczka sera ziołowego tego(...)obieramy i kroimy w kostkę , przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi . Składniki na ciasto na pierogi ( dla dwóch osób ) 2 szklanki mąki tortowej 1 jajko 1 łyżeczka oleju ciepła woda Wykonanie Mąkę
Mój Smakświetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu
DefinicjaSmakuCześć! Pierogi ruskie. Pychota! W końcu zabrałam się za ich zrobienie. Stanęłam przy blacie i wyszło mi 150….tym razem zrobiłam większe. Z tej ilości porcji farszu i zachowując tradycyjną moją wielkość zastałby mnie północek. Robiłam po maminemu. Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych * cebulka podsmażona na smalcu * sól, pieprz ziołowy(...)ciepłą a nawet gorącą wodę, sól i troszkę oleju. Gniotę, wykrawam kółka, nakładam farsz i zalepiam. Gotuję w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 2 minutki od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądelikatnej zalewie octowej 10 Kurki w śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie 11 Naleśniki z serem i kurkami 12 Omlet z kurkami i kiełbasą 13 Omlet z kurkami i pomidorami 14 Papryka faszerowana kurkami i mięsem 15 Penne i Gulasz z kurkami 16 Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce to cepeliny litewskie , pierogi litewskie i kołduny . Ta ostania potrawa to pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów. W Niemczech dominującym napojem jest piwo i wino . Tutaj natomiast miód pitny i litewskie nalewki . Kwas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niestety pierogi nie są moją mocną stroną :( Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :) Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz. I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto(...)gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki
Walijskie PichcenieKiedyś nie jadłam szpinaku... Wiąże się to z pewną krótką historią ;-). Wiele lat temu byłam na koncercie, następnego dnia zostało mi dosłownie kilka zł na obiad i padło na pierogi, które miały piękną nazwę "tradycyjne". Oczywiście sądziłam, że znajdę w nich mięso lub kapustę, ale znalazłam duże zielone liście, ciągnące się i nie przyprawione, które okazały się(...)Mateusza, jednak skończyło się zrzuceniem go z mięsa i też nie zjedzeniem :-). Dopiero sama, po wielu kombinacjach doszłam do wniosku, że szpinak zjem, ale z czosnkiem, śmietaną, ewentualnie jakimś serem i serem idealnym (po teście fety i mozzarelli) okazała się gorgonzola. Sos szpinakowy jest bardzo smaczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim zdrowy! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćjest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3 to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem ziemniaczano-serowego nadzienia.Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow(...)rodzaju maki )1 lyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem.Z maki i goracej wody wyrobic starannie ciasto.Jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki, jak nas najdzie(...)przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule
Gosia gotuje