pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:89/133)

Tarta ze szparagami i chorizo 163

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać(...)woli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne.   Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany

bistro mama
Naleśniki z soczewicą zieloną 215

znów pojawia się soczewica, tym razem zielona. Ma ona niezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni(...)znudzi się również Wam  :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy

Życie na widelcu
Gruszki w winie 135

Owoce sprawdzają się świetnie w ciastach, sałatkach, sokach, gotowane, smażone oraz pieczone. Często są bazą sosów do mięs, nadzień do naleśników czy pierogów . Gruszki w winie Mam całą gamę moich ulubionych owoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu(...)potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie łatwy zresztą. Gruszki ugotowałam w winie z dodatkiem przypraw takich jak kardamon czy goździk. Po ugotowaniu wino oczywiście wypiłam

mecooks
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 225

ciasta utocz wałek. Podziel go nożem na 7 równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz 25-30 minut. PS Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche. Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki(...)Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i   wymieszaj.   I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary addition

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżówki z budyniem 153

Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To

Cztery Fajery
Pizza z patelni (bez drożdży) 168

patelni 20 cm ) 300 gr maki pszennej 200 ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli ulubione dodatki Przygotowanie: Składniki ciasta wyrabiasz jak ciasto na pierogi. Podziel na trzy części. Rozwałkuj na 3 placki. Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie, dodaj parę ząbków czosnku posiekanych . Podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy i duś(...)pieprzem. Zimna patelnie posmaruj oliwa, połóż placek, podsmaż z jednej strony na rumiano, przekręć, posmaruj sosem pomidorowym, połóż ulubione dodatki, przykryj przykrywka, zmniejsz ogień , smaż aż roztopi się ser. Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z awokado i fetą 129

Pierogi, dumplings <3 W zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody(...)awokado   Omasta:   70 ml oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanego koperku   opcjonalnie 2 łyżki śmietany   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki

R'n'G Kitchen
Sero śmietanowiec 149

łyżek masy serowej i wymieszać , przelać do sera i jeszcze raz wszystko wymieszać na niskich obrotach . Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką. Odstawić do stężenia. Pomarańczowa galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do leciutkiego stężenia. Śmietanę  ubić z cukrem i cukrem(...)wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę .  Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady. Odstawić do lodówki na noc . Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów  takie oto okrągłe serniczki . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makaron z łososiem i cukinią 183

lubię monotonii. Często jednak można ją spotkać w typowym polskim domu. Wybija piątek więc na obiad gospodynie podają smażoną rybę w panierce z kapustą kiszoną i ziemniakami albo pierogi. Lubię zjeść te dania, nawet bardzo, ale nie co tydzień. Dlatego u nas wczoraj gościł makaron z łososiem i cukinią w sosie śmietanowym. Trochę miałam zabawy z łososiem, bo jednak(...)zaraz... Składniki (porcja dla 3 osób) ~ 25 dag makaronu - u mnie penne ~ 35 dag filetu z łososia 1/4 śmietanki 30% 1/2 cukinii 1/2 cebuli  1/4 opakowania sera typu feta sok z 1/2 cytryny  łyżeczka posiekanego koperku  szczypta majeranku sól, pieprz, olej  Zaczęłam od przygotowania łososia. Ja kupiłam ze skórą. Obrałam go z łusek, czyli "głaskałam" nożykiem

Justa próbuje gotować
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta 238

wodę, prawie gorącą. 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz. Do kaszy gryczanej dodać rozgnieciony ser feta, bulion grzybowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia skladników. 5. Odroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać(...)nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. 8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi po ostudzeniu można zamrażać. Film krok po kroku

Atlas Smaków
Kruche Ciastka Cukrowe Do Herbaty / Recenzja Książki "Kuchenny Kredens" 178

pyszne i proste przepisy np. na naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby(...)Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane ;) Są to np. kotlety pożarskie, leniwe czy też pierogi z czarnemi jagodami. Przedostatni szósty rozdział to spis przepisów które przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę miszkulencję czy też na kluski

Gotowanie...to proste !
RUSKIE PIEROGI!!! :)) 124

Pierogi ruskie - to jest to!!! ;) Co będzie potrzebne - ciasto: 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar) 1-2 jajka  250 ml wody  łyżeczka soli     Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu(...)Gotujemy do wypłynięcia, w osolonej wodzie, ok. 5 minut. Farsz: 400 g sera 800 g ziemniaków duża podsmażona cebula do smaku -sól, pieprz, pieprz ziołowy     Mieszamy i farsz gotowy!! :)) Kwestia farszu jest sporna, gdyż zależy od własnych upodobań i smaków - ja zawsze najpierw gotuje ziemniaki - następnie stopniowo dodaje ser i próbuję, żeby farsz nie był zbyt ziemniaczany albo

BezglutenowaIzabela
Roladki schabowe z pesto pietruszkowym i suszoymi pomidorami 203

Zaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co prawda zwykłego kotleta nie przebijają (ale to wiecie, zdanie Męża jest), co jednak nie znaczy, że są złe.  Podane w całości mogą być dodatkiem do dania głównego, a pokrojone w talarki smaczną(...)przekąską. Równie smacznie smakują z mięsem drobiowym :) Składniki: 3 plastry schabu 3 łyżki pesto pietruszkowego mały słoiczek suszonych pomidorów 3 plastry sera żółtego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Plastry schabu rozbijamy np przez folię spożywczą na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, smarujemy zielonym, pietruszkowym pesto

Kuchnia w czekoladzie
100 przepisów na Sylwestra 1341

sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny(...)focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry

Moja smaczna kuchnia
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 228

minutach wlewamy śmietanę, a także dodajmy przyprawy. 3. Całość dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość (około 10-15 minut). Na koniec do potrawy dokładamy kawałki sera camembert, a patelnię zdejmujemy z ognia.   [caption id="attachment_7763" align="aligncenter" width="1024"] Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym[/caption]   [caption id="attachment_7762" align="aligncenter" width(...)inne przepisy ze szpinakiem: Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym Makaron Ze Szpinakiem I Łososiem Rolada Szpinakowa Z Tuńczykiem Szpinakowe Fit Placuszki (154 Kcal) Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem Pierogi Z Pieca Ze Szpinakiem I Ricottą Artykuł Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pierożki z makiem 137

polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią(...)czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj

365 dni dookoła kuchni
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 124

Atrakcyjna cena. Do sączenia samo lub do deserów. Podawać dobrze schodzone 8-10 stopni.   Oprócz tego bardzo ciekawie zapowiada się oferta tygodnia francuskiego w tym 30 oryginalnych francuskich serów oraz małże i przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane(...)cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie

królestwo garów