Inaczej mówiąc, szlag ją trafia. Najczęściej dzieje się to wtedy, kiedy na zewnątrz mamy milion stopni upału, w zamrażarce lodówkowej jest full, bo nam się nudziło i zrobiłyśmy pincet pierogów na zaś i jesteśmy świeżo po zakupach spożywczych na cały tydzień. U nas tak się stało, ale na szczęście było zimno, sprzęt AGD umarł na amen i sąsiad zabrał(...)się sprząta dzień w dzień, bo większość z nas wyhodowała miłego pluszaka na produktach spożywczych. Żeby umyć lodówkę, też oznacza wyniesienie wszystkiego. Nagle widzimy, że tu mamy 3 plasterki sera, tam nadgryzioną szynkę a w szufladzie mieszkają cztery pieczarki i cebula. Gdybyśmy byli na studiach, to tym wykarmilibyśmy cały akademik. Moje kompulsywne działania obejmują mycie lodówki i od razu sprzątanie
ladykitchenSer trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. FARSZ 2 Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi. Panierujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaszymi pierogami ruskimi alb o rybą po grecku ;) Nie mniej jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia. Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber , zaś wyboru dokonał Jacek z blog u Przepisy na domowy ser i chleb
Grahamka, weka i kajzerkapierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne
vegetaniedecydowałam się wziąć udział w akcji Szwajcarskie Inspircje organizowanej na Durszlaku z okazji 130-lecia marki Vctorinox , moja wiedza na temat kuchni szwajcarskiej była więcej niż skromna - wiadomo fondue, sery, rosti, czekoladki i .... to chyba tyle. Może nadal wiedza nie jest duża, ale dzięki tej akcji odkryłam sporo potraw, między innymi świetne kluski, smaczne jako dodatek do dania(...)również znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty
Stare GaryPlacuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia
wesoła kuchniaQuesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) Quesadillas to jedna z najpopularniejszych potraw meksykańskich. Generalnie są tu tylko dwa obowiązkowe składniki: tortille i
Pełny talerzpierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;) Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera
Kulinarne Inspiracjeduże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można dodać ser biały
sierotka maRysia w kuchnipierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść
Kitchens AlphabetSzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery Fajerypieroga smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy w 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 20-25 min. Takie pierożki podjemy do ciepłego czerwonego barszczu. Możemy je podać na gorąco jak i na zimno. składniki na farsz: 350 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia opcjonalnie: 100 g żółtego ser wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych
Smakołyki AsiPierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różnicę, gdyż ricotta jest bardziej delikatna i lekka niż najbardziej odchudzony twaróg. Takie też są pierożki: delikatne i lekkie. Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pierogi leniwe z ricotty Pierożki z ricotty są daniem nadzwyczaj prostym i łatwym i zrobi je każdy kto nigdy wcześniej ich nie robił, ani też nie miał do czynienia(...)leniwymi w innej roli niż konsument:) Bardzo przyjemnie wyrabia się ciasto na pierożki, które nie jest na początku tak lepkie jak zwykłe ciasto pierogowe – owszem jest wilgotne, ale ser świetnie wiąże wilgoć i ładnie łączy się z mąką, tworząc elastyczne ciasto. Jedna tylko uwaga – kiedy ciasto będzie gotowe i utoczycie małe wałeczki, z których będą wykrawane pierożki, przed
Niedzielny kucharz