pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:86/133)

Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 157

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy

Cztery Fajery
PIEROGI LENIWE 195

zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki 😉 Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 500g sera białego, przetartego przez sito

Moja Książka Kucharska
Chaczapuri 382

przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz

My Culinary Art
Kotlety ruskie – przepis na tani obiad 105

tani, prosty i przede wszystkim pyszny obiad dla całej rodziny. Są mięciutkie w środku, a chrupiąca skórką na zewnątrz. Podobieństwo do farszu na pierogi ruskie jest tu nieprzypadkowe, choć w smaku oczywiście od pierogów się różnią. Są za to o wiele szybsze do zrobienia. Kotlety można podać jako dodatek do jakiegoś mięsa, z surówką, albo same z sosem(...)przepisy na obiad bez mięsa: Kluski Ruskie – Pyszny Domowy Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 380

małej cukinii - odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej) - sól, chili świeże Wszystko podsmażamy na maśle. Sos pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 175

przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał(...)Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 378

Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie.   Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz mięsne. Börek może przybierać przeróżne formy, od ciast przypominających tartę lub ślimaka, po małe wypieki w kształcie trójkątów, pieroga (półksiężyca), czy właśnie cygar. Danie podobno zostało wymyślone wieki temu w Imperium Osmańskim (dzisiejsza Turcja) i popularne jest w krajach, które dawniej należały do jego terytorium - w krajach północnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 246

jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto powinno wyjść plastycznie miękkie (nie za twarde(...)dodać jej za dużo). Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy

Słodkie okruszki
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 147

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Cztery Fajery
Twaróg z jogurtu 185

dniach ser jest na tyle zwarty, że można z niego zrobić… kulki, ale o tym – następnym razem. Przepis na twaróg z jogurtu jest wręcz banalnie prosty z zaskakująco wspaniałym efektem. I w tym wypadku idealnie sprawdza się powiedzenie, że „w prostocie tkwi siła”. W podstawowej wersji, bez dodatków, ma bardzo wiele zastosowań – do kanapek, serników, pierogów, naleśników

mojewypiekiinietylko
Proziaki. Pieczywo na sodzie 215

masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki: Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kibiny ze szpinakiem 256

pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku  25 dag białego sera

Apetyczna babeczka
Pierogi Ruskie 314

użyłam szkl. poj. 500 ml. 2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g 1 szklanka wrzątku szczypta soli 1 łyżka miękkiego masła Farsz: 1,5 kg ziemniaków 3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram 4 cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia pieprz sól Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się(...)dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku. Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków

NaKońcuJęzyka